IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага

Намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина

13:37 | 15.09.15 г. 52
10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага

Липсата на работа, на добри доходи и подходящо образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене. Това съобщи на пресконференция в БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той представи резултатите от проучване за миграционните нагласи на завършващите средно образование младежи в България от випуск 2014/15г., изготвено съвместно с Икономическия и социален съвет (ИСС). Анкетирани са 2130 ученици в цялата страна, разпределени в три групи - живеещи в градове над 300 000 души, в останалите областни центрове и в останалите градове и села в страната.

Две трети от завършилите през 2015 г. дванадесетокласници искат да напуснат населеното място, в което живеят, посочи председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски. Той отбеляза, че са силно застъпени и двете направления - и вътрешната за страната и външната миграция. Най-силно желанието да се преместят е сред завършващите, които живеят в малки населени места, посочи Дулевски. 

От всички анкетирани около 18-19 процента имат нагласи да заминат в чужбина до две - три години, посочи още Дулевски и добави, че 10 процента от всички ученици са заявили намерение да направят това още същата година.

Според него проблем е, че около 70 процента от децата, които имат намерение да заминат в чужбина, имат близки, при които могат да отседнат, а това създава предпоставки за нова вълна на емиграция.

Проучването сочи три основни причини за миграция, обяви Пламен Димитров. Това са търсене на по-висок доход и стандарт на живот; намиране изобщо на работа; търсене на по-добро образование. Две трети от завършващите са посочили, че по-добре платена работа би ги задържала в България. В същото време намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите хора да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина. Най-силна е тази тенденция в малките населени места, каза Димитров.

Липсата на възможности за добро образование са мотивирали близо една четвърт от анкетираните да потърсят някаква форма на миграция, поясни синдикалистът.

Дулевски коментира, че вътрешната миграция може да окаже силно негативно влияние предимно в по-малките населени места. Той допълни, че колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразеното желание за заминаване в чужбина.

Пламен Димитров уточни, че ежегодно от България трайно емигрират между 50 и 70 000 българи, или един среден областен град изчезва, допълва агенция "Фокус". По думите на Димитров 150 души на ден отиват и по-голямата част не се връщат. „Демографската катастрофа, която се задълбочава, не се подобрява от нашите изследвания. Както и да го казваме, нещата са много красноречиви – показват ясни нагласи за миграция”, уточни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 12 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Извинявай ама по-голяма тъпотия не бях чел скоро!Дори и България етнически и демографски да е изправена пред катастрофа, това което ти предлагаш е пълна абдикация от решението на каквито и да са проблеми и разпускане на държавата! Дори и с намаляващо население, дори и определени части от територията на страната да бъдат загубени в бъдеще, то българщината може да се запази единствено и само ако съществува България. Дори ако трябва и не като 111хил., а само 30% от това с 3-4 милиона население. Само, че хората като теб избират да изтъкват винаги "черното", когато времената са тежки. Типичен български нихилист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
е, какво чакахте 10-15 години, да дойдат сирийците ли?после ще се понесат и индийците, няма време за губене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
nocalled
преди 8 години
е, какво чакахте 10-15 години, да дойдат сирийците ли?после ще се понесат и индийците, няма време за губене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Българите напускат България по една много проста причина, вече е твърде късно и не може да се направи почти нищо за България. В момента у нас има 1 млн. роми, 0.5 млн. турци, и едва 5.5 млн. българи. Но от тях 2 милиона пенсионери, а от останалите 1.5 милиона са на възраст между 40 и 60 години. България има най-ниския % млади хора в света и българчетата са малцинство пред учениците и колапсът на българската нация е въпрос единствено на време в следващите 2-3 десетилетия. Според мен българите, които живеят извън страната имат по-добър шанс за съхранят поне малка частица от българското. България можеше да се спаси ако правителствата бяха взели мерки през 70-те години миналия век или преди близо 50 години, днес вече всичко е на изживяване и няма никакъв икономически или политически подход, който да обърне тенденцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 12
Mike Florida
преди 8 години
Това е типичният български нихилизъм! Вместо да се борим да оправим собствената си къщурка! Псуваме наред и отиваме да работим за някой индиец в Лондон, където живеем като животни на квартира, в стая с 3ма човека, храним се основно с junck, а високият ни стандарт често се изразява единствено в притежанието на Iphone последен модел!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 2
Schroeder
преди 8 години
Не само те. И ние, които сме завършили преди 10-15 г. също искаме да се махнем..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Значи за 2014 министрите ни обясняват, че вижте ли едва 1800 българи повече са напуснали страната от тези, които са се прибрали. Но от друга страна във Великобритания обявяват, че нови 10 хил. българи са започнали работа в страната, а в Германия говорят за числото 25 хил. нови българи за 2014. Ако в сметката включим и останалите страни в ЕС както и САЩ и Канада и Австралия вероятно общото число на имиграцията може да достигне 80-90 хил. и то само за 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Не е вярно.Много повече са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 4
skitnik
преди 8 години
Ами като дойде нова година и великден пак да дадат по 50 милиона на пенсионерите - те няма да емигрират и ще гласуват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 19
Един Българин
преди 8 години
И в България в по-големите градове вече има доста добри възможности за работа, в малките трябва самоинициатива. Но за първото трябва да се учи качествено, а не само купони свалки и цигарки. Много хора у нас изкарват повече от средния австриец или германец например и тук се живее прилично с тези пари, но децата искат да не работят, да не учат и да живеят ... Е в западна Европа ще имат бая конкуренция от "бежанците". Те ще работят за още по-малко пари и ще сринат осигурителна система за мързеливите... Освен това "купоните" на запад са доста по-скучни :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още