IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага

Намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина

13:37 | 15.09.15 г. 52
10% от всички завършващи средно образование искат да емигрират веднага

Липсата на работа, на добри доходи и подходящо образование мотивират завършващите средно образование да сменят мястото си на живеене. Това съобщи на пресконференция в БТА президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той представи резултатите от проучване за миграционните нагласи на завършващите средно образование младежи в България от випуск 2014/15г., изготвено съвместно с Икономическия и социален съвет (ИСС). Анкетирани са 2130 ученици в цялата страна, разпределени в три групи - живеещи в градове над 300 000 души, в останалите областни центрове и в останалите градове и села в страната.

Две трети от завършилите през 2015 г. дванадесетокласници искат да напуснат населеното място, в което живеят, посочи председателят на ИСС проф. д-р Лалко Дулевски. Той отбеляза, че са силно застъпени и двете направления - и вътрешната за страната и външната миграция. Най-силно желанието да се преместят е сред завършващите, които живеят в малки населени места, посочи Дулевски. 

От всички анкетирани около 18-19 процента имат нагласи да заминат в чужбина до две - три години, посочи още Дулевски и добави, че 10 процента от всички ученици са заявили намерение да направят това още същата година.

Според него проблем е, че около 70 процента от децата, които имат намерение да заминат в чужбина, имат близки, при които могат да отседнат, а това създава предпоставки за нова вълна на емиграция.

Проучването сочи три основни причини за миграция, обяви Пламен Димитров. Това са търсене на по-висок доход и стандарт на живот; намиране изобщо на работа; търсене на по-добро образование. Две трети от завършващите са посочили, че по-добре платена работа би ги задържала в България. В същото време намирането на работа е основната мотивация на две трети от младите хора да мигрират, независимо дали в страната или в чужбина. Най-силна е тази тенденция в малките населени места, каза Димитров.

Липсата на възможности за добро образование са мотивирали близо една четвърт от анкетираните да потърсят някаква форма на миграция, поясни синдикалистът.

Дулевски коментира, че вътрешната миграция може да окаже силно негативно влияние предимно в по-малките населени места. Той допълни, че колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразеното желание за заминаване в чужбина.

Пламен Димитров уточни, че ежегодно от България трайно емигрират между 50 и 70 000 българи, или един среден областен град изчезва, допълва агенция "Фокус". По думите на Димитров 150 души на ден отиват и по-голямата част не се връщат. „Демографската катастрофа, която се задълбочава, не се подобрява от нашите изследвания. Както и да го казваме, нещата са много красноречиви – показват ясни нагласи за миграция”, уточни Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Според мен е трудно да се правят прогнози, бъдещето е доста непредвидимо. ЕС може да се разпадне и прочие... След 5 години ситуацията може да е доста различна от това, което наблюдаваме в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Разбира се, че си го заслужаваме, но дори и малка, и различна от днешната България, ако бъде един ден е 1 милион пъти за предпочитане отколкото липсата на каквато и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Днешна България няма да може съществува още дълго, защото когато броя на малцинствата стане повече от броя българите тогава държава просто ще изчезне в сегашния си формат. Малкото останали българи може все пак да продължат да живеят с нова, много по-малка България естествено, но дали силните на деня ще го позволят? Тези сътресения, които предстоят ще доведат икономически колапс на българската икономика и бедност в невиждани у нас от векове размери. Вероятно това ще превърне огромна част от останалите българи в бежанци подобно на сирийците и в крайна сметка ако имаме късмет българите ще станат като евреите през средновековието, без собствена държава и разпръснати по света в малки затворени общности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Няма как да стане. Обществото ни е болно. Много от законите в тази държава са направени да тъпчат това общество и индивида. Всеки се е спотаил в черупката си и не иска да му се подпали неговата черга
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Да, за съжаление такива са тенденциите. Кой би искал от младите да остане да живее в една разбита държава. Дори и силата на патриотизма не може да ги възпре. Няма истинско гражданско общество. Няма тръпка за която да се борят. Сблъскват се с ежедневните проблеми на своите родители. Ненавиждат управляващият елит, който няма переспектива да бъде премахнат. Търсят да се преборят за свободата си. За съжаление най-будните , най-борбените, най-можещите ще ни напуснат. Тази свежа кръв ще се прелее на запад. Обаче ние си търпим нашият елит на който му дреме на шмайзера за нас. Май си го заслужаваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Бившото Политбюро на БКП е знаело, че българския етнос е в състояние на демографска кризи още през 1970 цели 20 години преди падането на комунизма по думите Георги Марков. Но комунистите, вместо да вземат адекватни мерки провеждат смешния Възродителен процес масово преуменувайки роми и турци за да заметат проблема под килима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Не смятам, че е още късно. Трябва обаче коренна промяна в мисленото на обществото, оттам и на политиците. Като израз на настроенията в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
айфоня естествено е по програма, не плати ли индиеца и въйфоня заминава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 0
nocalled
преди 8 години
айфоня естествено е по програма, не плати ли индиеца и въйфоня заминава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
Извинявай ама по-голяма тъпотия не бях чел скоро!Дори и България етнически и демографски да е изправена пред катастрофа, това което ти предлагаш е пълна абдикация от решението на каквито и да са проблеми и разпускане на държавата! Дори и с намаляващо население, дори и определени части от територията на страната да бъдат загубени в бъдеще, то българщината може да се запази единствено и само ако съществува България. Дори ако трябва и не като 111хил., а само 30% от това с 3-4 милиона население. Само, че хората като теб избират да изтъкват винаги "черното", когато времената са тежки. Типичен български нихилист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още