IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дефлацията се ускори след два месеца на спад

Потребителските цени са се понижили с 0,5% през май и с 2% за последната година, отчете НСИ

11:39 | 12.06.14 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дефлацията се ускори след два месеца на спад

Потребителските цени през май са се понижили с 0,5% спрямо април, а на годишна база дефлацията се е ускорила до 2%, след като през април бе спаднала до 1,6%, показват данните на Националният статистически институт. Дефлацията от началото на годината е 1%, а за последните 12 месеца до май спрямо предходните 12 – 1,2%.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (ИПЦ), по месеци:

Графика: НСИ

С най-голямо намаление през миналия месец са разходите за съобщения (-1,9%), хранителни продукти и безалкохолни напитки (-1%) и транспорт (-0,7%).

Сред хранителните продукти най-много са поевтинели доматите и краставиците (-23%), листните зеленчуци (-6%), картофите (-4,2%) и яйцата (-4,1%), а най-много са поскъпнали ябълките (+7,1%) и цитрусовите и южните плодове (+4,3%).

При горивата газът пропан-бутан за ЛТС е поевтинял с 4,4%, автомобилният бензин А 95 Н - с 0,6%, а дизеловото гориво - с 0,5%. Kомплексните услуги за почивка и туристически пътувания са поевтинели с 2,5%, а услугите по краткосрочно настаняване - с 3,1%.

Разходите за здравеопазване са се повишили с 0,1%. При цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти е регистрирано увеличение с 0,1%, а цените на стоматологичните и лекарските услуги остават на равнището от април.

През май цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) са се понижили с 0,6% спрямо април. От началото на годината дефлацията в малката кошница е 0,4%. Цените в малката кошница са се изменили спрямо предходния месец, както следва: хранителни продукти (-1,3%), нехранителни стоки (+0,3%) и услуги (без промяна).

Според европейската методология (т. нар. хармонизиран индекс на потребителските цени - ХИПЦ*) през миналия месец дефлацията е 0,5%, а на годишна база – 1,8%. Дефлацията от началото на годината по еврометодологията е 1,4%, а за последните 12 месеца до май спрямо предходните 12 – 1%.

Експертите на Българска народна банка очакваха забавяне на дефлацията през второто и третото тримесечие на 2014 г. Централната банка посочва като причини главно намаляващия отрицателен принос на административно контролираните цени и преустановяване на поевтиняването на хранителните продукти.

Според Министерството на финансите заради по-благоприятна конюнктура на международните пазари на суровини през тази година ще имаме инфлация. В своята пролетна прогноза пък Международният валутен фонд (МВФ) предрича дефлация от 0,4% за 2014 г., като очаква догодина инфлацията да се ускори до 0,9%.

* Основните разлики между европейския ХИПЦ и националния ИПЦ са, че първият обхваща и потреблението на нерезидентите на територията на страната, както и че ползва тегла отпреди три години (по данни на националните сметки), докато при ИПЦ се ползват тегла от предходната година (по данни от наблюдението на домакинските бюджети).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

33
rate up comment 19 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Когато едно число е аха нула, както и да го умножаваме, с каквито и проценти да показваме "ръста", резултатът си пак аха нула. :)Голямата загадка се крие в това, кога левът ще стигне равновесният си курс с еврото. Покрай обезценката на стоките. :) Защото вътрешната девалвация е продукт на външни фактори. И на механиката на валутния борд. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 18 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Точно това е, че фирмите и частните лица са в пъти по-рискови от държавата. Банките са преяли с пари защото няма проекти, които да дават по-голяма възвращаемост от цената на ресурса. А обезпеченията са най-вече имоти или залози на цели предприятия. И двата вида обезпечения са доста неликвидни и липсват пазарни данни за истинските им цени. Банките се плашат и искат да дават на заем само на държавата или да купуват ценни книжа на чуждестранни емитенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 20 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Добре, когато са задръстени с ресурс и се чудят къде да го налеят, защо не падат лихвите по заемите така, че да стигнат западно европейските? Аз бих казал, че рискът да се дават пари на държавата е В ПЪТИ по-огромен сравнение с частните лица и най-вече фирмите, при положение, че парите се дават с кадърно обезпечение, а не както сега - дори на "сива" или "черна" заплата. Смея да твърдя, че и това също допринася за дефлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 16 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Прав си. Цената на ресурса е на историческо дъно с тенденция да се покачва. Ръста е 15.76% на месец (compound growth), а инъче е 400% за периода ;-). Ако се появи инфлация инвеститорите в ДЦК ще си коригират ниминалния лихвен процен, който изискват за съответния риск и цените на дългострочните ДЦК ще паднат под номинал. Естествено това е загуба за вече качилите се на влака. :-) А аз ям само хляб и сол сега и затова падат цените ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 16 rate down comment 2
vzhekoff
преди 10 години
Всякакви очаквания за средносрочна(повече от 2г.) или дългосрочна дефлация за безумие. Тук имаме инспирирана дефлация по 2 причини - евтини горива и евтина ел.енергия. В съчетание. Добавете и стагнацията в БГ, която взе да отслабва едва тази пролет. Инфлация ще имаме доста скоро. При това поне 4-5% годишно. Все пак всички материални блага се амортизират и отложеното търсене не може да продължава вечно. Жалко, че нямаме статистика за продажбите на злато на частни лица в страната. Вероятно това би дало отговор на част от въпросите, къде се "утаяват" свободните парични средства...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 20 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Нали може да не си играем с чудовищния ръст от 15.76%, когато иде реч за ОЛП почти равен на 0? :)Извинявай, но правителството се финансира на равнища от 1.8% годишна лихва за петгодишни ДЦК. И му дават левове за десет години с лихва от 3.16%. Истината е, че банки и пенсионни фондове са задръстени с ресурс, който се чудят къде да пласират. Цената му е на историческо дъно. Единствено дефлацията обаче прави това "повръщане" на пари по-изгодно. Ако тя изчезне, а се появи инфлация, то може да се окаже че лихвата не стига даже да нулира "вложението".10 години е много дълъг срок. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 20 rate down comment 0
Graf
преди 10 години
Данъчното "бреме" не е високо. Просто трябва по-висока ефективност на използването на наличните приходи. И някои реформи по приоритетите. 0.8% от БВП плюс за образованието, а това го махаме от нечия друга паница. Още 0.8% от БВП в плюс за здравеопазването и копанята на някои "много заети" олеква.Е, ще пострадат леко и вечно "болните" и социално ***, но може да се окаже, че "страданието" ще е от полза. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 18 rate down comment 0
vallman
преди 10 години
Това е така, но не и във "валутен борд". Когато имаш "валутен борд" няма как да харчиш повече в лева от покритието ти с чужда валута. За финансираш дефицита ти трябват левове, които може да "напечаташ" само ако ти се увеличат валутните резерви, а това става само с износ. Износът спада.ОЛП за последните 11 месеца (30 Юни 2013- 31 Май 2014): 0.01% - 0.05%, ръст по 15.76% на месец за периода
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 22 rate down comment 0
data
преди 10 години
И не съм съгласен че дефлацията е феномен на парични я съвет - щом расте М1 а имаме дефлация това означава че скоростта на обръщение е спаднала . А скоростта на обръщение е психологическа величан и няма нищо общо с паричните агрегати като числов измерител . Та - защо е спаднала скоростта ( растат депозитите ) ? Или ръста на М1 е недостатъчен (САЩ ) или хората калкулират в очакванията си малоумието на управляващите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 23 rate down comment 0
data
преди 10 години
Аз не само в Чобанов не виждам мераци да си върши работата , а във цялата политическа пасмина в Бг . Ако се преструктурира бюджетния и квази бюджетния сектор ефективността ни за която пишеш ще хвръкне в небесата :) За това към момента аз съм на тема - минимизиране на данъчното бреме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още