IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: София нанaся удар на Москва за "Южен поток"

Политическият натиск върху България е огромен, посочи авторитетното британско издание

22:32 | 09.06.14 г. 27
FT: София нанaся удар на Москва за "Южен поток"

Решението на българския премиер да замрази работата по проекта "Южен поток", който ще позволи руският газ за Европа да заобикаля Украйна, нанася удар по усилията на Кремъл да укрепи положението си като енергиен доставчик на Европейския съюз (ЕС), пише британското издание Financial Times (FT).

""Южен поток" би укрепил лостовете на Москва за влияние върху Киев, позволявайки ѝ да заплашва с врътване на кранчето (за Украйна), без да се застрашават доставките за Централна Европа", добавя авторът.

Високопоставени служители на ЕС и САЩ изразиха геополитически опасения от желанието на София да продължи работата по проекта в момент, когато украинската криза изостри напрежението между Москва и ЕС относно руския газ, пише изданието, като припомня личната намеса по въпроса на шефа на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, заплашил България с наказателни мерки, ако не внесе корекции в проекта според европейското законодателство. 

Вестникът пише и за изразените от САЩ особени опасения от участието на руската компания "Стройтрансгаз" като контрактор по проекта, като припомня, че тя се оглавява от Генадий Тимченко – руски бизнесмен, който е в списъка на санкционираните от САЩ след руската намеса в Украйна. 

"Политическият натиск (бел. ред. – върху България) е огромен. Не е случайно, че решението на премиера (бел. ред. – Пламен Орешарски) бе обявено след среща с (бел. ред. – трима американски сенатори, включително и) Джон Маккейн", отбеляза FT, цитирано от БТА.

"България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се очерта като "точка на сблъсък" между Русия и Запада, защото тя е единствената страна от ЕС, която позволи изграждането на "Южен поток" да продължи на нейна територия. Това решение разцепи правителството, тъй като някои в Социалистическата партия настояват за по-тесни връзки с Кремъл, докато други, включително и по-малките коалиционни партньори, призоваха за съобразяване с Брюксел", добавя авторът. 

Изданието цитира българският политически експерт Илиян Василев, според когото "премиерът направи политическо изявление с цел да успокои чуждестранните и вътрешните критици, но все още се нуждае кабинетът да одобри решението му за замразяване на проекта". 

"Политическите и бизнес интересите на страната в голяма степен зависят от продължаването на проекта "Южен поток", затова правителството изглежда твърде уязвимо по въпроса", посочи Василев пред вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 19 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Добре бе, а от какво имаме нужда? От АЕЦ нямаме нужда, от петролопровод нямаме нужда от газопровод нямаме нужда, то излиза ние сме направо в рая щом от нищо нямаме нужда и всичко си имаме. А да, имаме нужда от аквапарк до Ихтиман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 12
SSIW
преди 10 години
"въобще нямаме нужда от този проект, чиято идея е да унищожи украйна и нищо повече. "___________За Украйна недей отваря приказка, че такива "прелести" са й подготвили от ЗОГ (зад океанските господари ). За да се ориентираш, може да погледнеш северо-западна България, а скоро и в много други региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
не вярвам да е кон с капаци:) никой не е толкова сляп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 13
0pk
преди 10 години
А как се нарича държава, която праща сенатори за да "обясняват" на премиера на друга държава - каква политика да води? Задокеански партньор?Как се наричат група държави, организиращи преврат в трета държава, но санкциониращи аналогични действия? Демократичен алианс?Аман от коне с капаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 20
sdk
преди 10 години
никой не можа да излезе и да каже колко ще спечелим и кога? въобще нямаме нужда от този проект, чиято идея е да унищожи украйна и нищо повече. имаме нужда да диверсифицираме доставчиците. руснаците използват газа за политически цели, това е държава бандит, каквито между впрочем са и водкаджиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 26
Сините камъни
преди 10 години
Някой може ли да преброи, колко пъти само за седем години са ни заплашвали със санкции от ЕК?Какво ли ще е след 15 години!А , то няма да има ЕС тогава, значи има надежда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още