IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът със силен възход през май

Най-силно се подобряват очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността и услугите

12:50 | 28.05.14 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът със силен възход през май

Бизнес климатът в страната се подобрява значително от началото на годината. През май очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите са по-оптимистични в сравнение с предходния месец и от края на 2013 г.

През май бизнес климатът се подобрява с 4,3 пункта спрямо април, разкриват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Позитивизъм във всички сектори определено внесоха новините за икономическия растеж на страната. През първото тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 1,1% на годишна и с 0,2% на тримесечна база.

Общ показател за бизнес климата

Графика: НСИ

През май показателят в промишлеността се покачва с 4,2 пункта в сравнение с предходния месец. Причината - по-оптимистичните оценки на ръководителите на предприятията в сектора за настоящото състояние на техния бизнес. Очакванията им са, че в следващите три месеца производствената активност ще се увеличава. Ако съдим и по-последните данни на Българска народна банка (БНБ) за кредитната активност, по-осезаемият ръст при кредитите за добивната и преработващата промишленост, ще подкрепят растежа в сектора.

По отношение на продажните цени мениджърите споделят, че равнището им ще остане без промяна в следващите три месеца. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното вътрешно търсене.

В последната си прогноза БНБ посочва, че през третото тримесечие на 2014 г. вътрешното търсене постепенно ще се възстановява и ще има положителен принос за икономическия растеж в резултат на бавното възстановяване на частното потребление и на инвестициите. Според централните банкери основен двигател за процесите ще бъде именно промишлеността.

В петия месец на 2014 г. бизнес климатът в строителството се увеличава с 2,2 пункта. Основната причина за оптимизма на строителните предприемачи е положителната оценка за настоящото състояние на компаниите им. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април, пише НСИ.

Същевременно през май конкуренцията в бранша се оказва второто най-сериозното предизвикателство пред сектора след несигурната икономическа среда. Финансовите затруднения слизат на трета позиция. Кредитната активност в отрасъла за първите три месеца на 2014 г. нарасна само с 1% на годишна база. Други данни показват, че браншът все още изпитва трудности след тежките кризисни години. Темповете на възстановяване на строителната продукция у нас изостават в сравнение с Европейския съюз.

Показателят за бизнес климата в търговията на дребно се повишава с 2,5 пункта спрямо април. Оценките на представителите на бранша са по-оптимистични, но относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца те са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчно търсене, чието неблагоприятно въздействие намалява през последния месец, отчита още НСИ.

Факторите изиграват своята роля, тъй като оборотите в търговията на дребно забавиха своя ръст през март до 5,8% на годишна база спрямо 9,3% през февруари.

Според Европейската комисия и БНБ причината за слабостите в сектора е недостатъчното вътрешно търсене. Оценките на централната банка са, че все пак потреблението ще се увеличава, подкрепено от заетостта.

През май по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите в сектора на услугите покачиха показателят за бизнес климата в отрасъла с 8,2 пункта. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги обаче са по-неблагоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват, посочва НСИ.

В месечната анкета на НСИ мениджърите в наблюдаваните сектори споделят, че в следващите три месеца равнището на продажните цени ще остане без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 43 rate down comment 9
milioner4e
преди 10 години
Наистина вярвате в мултипликаторите? И че работят? Хора, моля ви. Плюс това ми кажете и кой мултипликатор е използвал. Дефлацията я направи ЕЦБ и ние като народ, защото имаме около 45 млрд депозити. Неизбежно е. Но колкото е помогнал Дянков за дефлацията, толкова помогна и Орешарски, защото и двамата пуснаха облигации. И наистина за първи път чувам, че някой плаща 100 лв по-евтин ток. Може ако говорим за цялото предприятие. А иначе до твърдението с акцизите е малко несериозно тъй като всички сме безгласни букви. Ако ЕК каже, че се дига акциза и ние го дигаме. Това не е концерт по желание. И пак ще кажа, Ореха и правителството нямат никаква или имат почти незначима роля в това, че нещата се размърдват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 34 rate down comment 10
data
преди 10 години
"Образно казано, когато трябваше да даде газ дърпаше ръчната, а когато трябваше да остави нещата, скачаше на *** без ефект."Съгласен . 2012 беше особено показателна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 37 rate down comment 9
data
преди 10 години
Най важното е да си приберат бюджетните еничари от агенцията по храните , даи , май и т.н. безплодни агенции и агенциики . А ако им стиска да ги наритат - еваларката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 35 rate down comment 12
Graf
преди 10 години
Дефлацията е особен феномен за страни с фиксиран валутен курс и система на валутен съвет. Примерът с Хонк Конг е много поучителен, защото след азиатската криза(98 година) тамошният пазар влиза в близо три годишен дефлационен цикъл. Фактически, когато освобождават хонконгския долар да плува в коридор той намира текущия си курс на ново ниво, поскъпва и дефлацията изчезва. Недостатък на системата на обвързания курс е. Дянков има други приноси. Всичките му действия са проциклични. Образно казано, когато трябваше да даде газ дърпаше ръчната, а когато трябваше да остави нещата, скачаше на *** без ефект.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 17
Jay Gould
преди 10 години
И аз мисля, че докато не качват данъците, докато намаляват лицензионните режими, докато не качват акцизи и не броят яйца по магазините да се борят със спекулата и докато акциите на борсата се качват - не бива да падат от власт, дори да са най-идиотския кабинет на света, не това ме вълнува, а парите. Само, че за съжаление българинът е мазохист, начукващ го на собствените си интереси в услуга на една или друга идея. Боко имаше огромен шанс - в 2009 единия ми глас бе за него, но го пропиля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 42 rate down comment 23
Jay Gould
преди 10 години
Ами каквито сте *** повечето и борци с комунизъма и тройната коалция, върнете пак Боко на власт, че и Дянков, да треснат тока и данъците пак нагоре, че тогава пак да видите кон боб яде ли и акциите ви ще се качват ли. Мен не ме вълнува Пеевски - меевски, Боковци и Станишковци, важното е да плащам със 100 лв. по-малко ток на месец - както е тази зима, да не ми качват цигарите и да ми се качват акциите. В 2008 не харесвах Орешарски, защото качи данъците и тока, но явно си е взел поука, за разлика от чобанина от Банкя, в когото са влюбени всички чиновнически мишки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 37 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
то и сега на някои като Станишев например се е натегнало яко, почти до задушаване, докато други *** взеха много дълбоко да дишат и с 8% успеваемост на избори тръгнали премиери да се бутаттрагедия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 39 rate down comment 16
radovel
преди 10 години
Точно така, и аз това го разправям, от Септември миналата година има въздух и малко спокойствие, че предишните 2 години се беше натегнало яко....до задушаване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 40 rate down comment 15
radovel
преди 10 години
Това за мултипликатора Орешарски го преподаваше още 92-ра в УНСС, ама тогава Боко не учеше там, а в пожарникарския, и така си и действаше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 42 rate down comment 9
data
преди 10 години
За Дянков - не знам кой е виновен за дефлацията в която ни вкара . От една страна има страни който провеждат такава политика , но според мен стягането в комбинация с не провеждането на структорни реформи в бюджет ни вкараха в дефлация . Имаше като че ли в началото опит за намаляване на бюджетните разходи но , до там . Реално бизнеса доста болезнено се преструкторира в класически австрийски сценарии а държавата продължи разгулничеството си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още