IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът със силен възход през май

Най-силно се подобряват очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността и услугите

12:50 | 28.05.14 г. 62
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес климатът със силен възход през май

Бизнес климатът в страната се подобрява значително от началото на годината. През май очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите са по-оптимистични в сравнение с предходния месец и от края на 2013 г.

През май бизнес климатът се подобрява с 4,3 пункта спрямо април, разкриват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Позитивизъм във всички сектори определено внесоха новините за икономическия растеж на страната. През първото тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 1,1% на годишна и с 0,2% на тримесечна база.

Общ показател за бизнес климата

Графика: НСИ

През май показателят в промишлеността се покачва с 4,2 пункта в сравнение с предходния месец. Причината - по-оптимистичните оценки на ръководителите на предприятията в сектора за настоящото състояние на техния бизнес. Очакванията им са, че в следващите три месеца производствената активност ще се увеличава. Ако съдим и по-последните данни на Българска народна банка (БНБ) за кредитната активност, по-осезаемият ръст при кредитите за добивната и преработващата промишленост, ще подкрепят растежа в сектора.

По отношение на продажните цени мениджърите споделят, че равнището им ще остане без промяна в следващите три месеца. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното вътрешно търсене.

В последната си прогноза БНБ посочва, че през третото тримесечие на 2014 г. вътрешното търсене постепенно ще се възстановява и ще има положителен принос за икономическия растеж в резултат на бавното възстановяване на частното потребление и на инвестициите. Според централните банкери основен двигател за процесите ще бъде именно промишлеността.

В петия месец на 2014 г. бизнес климатът в строителството се увеличава с 2,2 пункта. Основната причина за оптимизма на строителните предприемачи е положителната оценка за настоящото състояние на компаниите им. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април, пише НСИ.

Същевременно през май конкуренцията в бранша се оказва второто най-сериозното предизвикателство пред сектора след несигурната икономическа среда. Финансовите затруднения слизат на трета позиция. Кредитната активност в отрасъла за първите три месеца на 2014 г. нарасна само с 1% на годишна база. Други данни показват, че браншът все още изпитва трудности след тежките кризисни години. Темповете на възстановяване на строителната продукция у нас изостават в сравнение с Европейския съюз.

Показателят за бизнес климата в търговията на дребно се повишава с 2,5 пункта спрямо април. Оценките на представителите на бранша са по-оптимистични, но относно продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца те са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда остава най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и недостатъчно търсене, чието неблагоприятно въздействие намалява през последния месец, отчита още НСИ.

Факторите изиграват своята роля, тъй като оборотите в търговията на дребно забавиха своя ръст през март до 5,8% на годишна база спрямо 9,3% през февруари.

Според Европейската комисия и БНБ причината за слабостите в сектора е недостатъчното вътрешно търсене. Оценките на централната банка са, че все пак потреблението ще се увеличава, подкрепено от заетостта.

През май по-оптимистичните оценки и очаквания на мениджърите в сектора на услугите покачиха показателят за бизнес климата в отрасъла с 8,2 пункта. Мненията им по отношение на настоящото търсене на услуги обаче са по-неблагоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват, посочва НСИ.

В месечната анкета на НСИ мениджърите в наблюдаваните сектори споделят, че в следващите три месеца равнището на продажните цени ще остане без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 42 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Програмно правителство подкрепено от всички партии и начело с Орешарски????Интересна идея..., звучи добре...Обаче какво ли мислят олигарси като Ахмед Доган, Делян Пеевски, Г. Гергов, Кр. Гергов, Хр. Ковачки, Гр. Ганчев, В. Златев, Цв. Василев, Огнян Донев и др. под. "другари" за идеи като тази???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 39 rate down comment 12
Graf
преди 10 години
Очевидно икономиката се размърда. Картинките го показват най-красноречиво. Напълно съм съгласен с data, че ролята на бюджетния мултипликатор се вижда и че размерът е уцелен точно. Не излиза скъпо, но има добър ефект. По евтино е от стягането на онзи ***. Ръстът на БВП компенсира разхода и де факто прави кредитът на правителството по-евтин. Пу-пу... Да не чува дяволът. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 8
data
преди 10 години
http://glasove.com/interviuta/33052-liubomir-dacov-kabinetyt-oresharski-vryshta-ikonomikata-kym-rastej
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 42 rate down comment 9
data
преди 10 години
Ако това е критерия във Варна задръстванията са доста сериозни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 36 rate down comment 12
mick
преди 10 години
Това ли е новата опорна точка? Аз знам само, че в момента коли в София почти не се движат. Единствено задръствания има там където има ремонти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 39 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 10 години
Няма нищо уникално у Орешарски! Харесва ми, защото не занимава никого със себе си, а работата си върви! Това трябва да прави едно правителство - да работи, да не пречи и да не досажда!Аз даже не говорих с цифри и ръстове, защото не бях подготвен. Писах, че се "диша" по-спокойно. Ако работиш с клиенти, които също са фирми, а моите са от най-различни браншове, ще разбереш какво ти говоря. Ако не - само си претакаме зелето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 40 rate down comment 15
data
преди 10 години
Пламен Орешарски и Иван Костов са хората който познават Българската икономика най-добре от всички . Ореха изключително професионално уцели правилния мултипликатор и дръпна рязко напред . Това се признава от всички в реалната икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 15
data
преди 10 години
Определено Ореха се справи ( нищо че не ми е симпатичен ) и започва да излиза от дефлацията . Ако сега и ЕЦБ удари едно рамо - ще усетим и доста добро раздвижване . За правителството - Най-доброто в момента за всички е Ореха да застане на чело на програмно правителство с ясна подкрепа и мандат от ВСИЧКИ парламентарни партии за срок от 2 г. Има доста работа да се върши която никоя от политическите партии не ще да свърши и да понесе негативите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 48 rate down comment 10
milioner4e
преди 10 години
Теб не знам кой те е плюл, аз лично плюх по Лъкито, защото той ми изкара, че докато Ореха е на власт растем и ще растем с по 10% годишно, ако ще и докрай времето, ама само Ореха да е на власт. Са извинявам се ама след 5 години на спад на всякъде, най-вече в Европа, който ни е най-големия партньор, нормално и при нас да си е *** мамата, и най-нормално е, когато Европа дръпне малко и при нас да се усети, нищо че има лаг. И според мен е леко смешно да се твърди, че едно правителство, което и да е то оправя ситуацията и е главния фактор за ръст. Според мен това е смешно, нито предишното, нито сегашното, нито, което и да е в света не може да му се приписват заслуги за това, че икономиката дърпа напред или, че се изстрелваме със совалка, както го изкара Лъки. Хората правят икономиката и хората са виновни за ръст или спад в най-голямата си част. Стига го изкарвахте некъв уникален тоя Орех, щото 2008 не разбра, че целия западен свят се срина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 28
Mavi Goz
преди 10 години
Преди няколко дена споделих със свои думи подобна информация на база мое и на колеги усещане, че от коледа насам като чели малко по-спокойно се диша, но тук заклетите капиталисти ме оплюха. Не стана ясно те какъв капитализъм точно практикуват, но доводите им бяха в познатата гама - комунисти, онанисти... А аз просто сравнявах какво беше през 2011-2012 г., когато даже колите по улиците на София намаляха наполовина!Гледам, че вече и официално се отчита подобна тенденция. Голяма, огромна грешка ще бъде това правителство да се клати! Червените могат да си решават партийните драми на Позитано, да си сменят ръководството, даже да си махнат партийни министри като напр. военния, който никой не знае какво точно прави, но като цяло Орешарски се справя повече от добре за условията, в които работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още