IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма гаранции за приходите от дивиденти от "Южен поток", твърди опозицията

Според управляващите заемът за строителството на тръбата е изгоден за България

10:41 | 06.11.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Газопроводът &quot;Южен поток&quot;. Илюстрация: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Газопроводът "Южен поток". Илюстрация: "Газпром"

След като преди седмица започна строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия, от ГЕРБ съобщиха, че проектът поставя повече нерешени въпроси и дава много малко отговори. Това каза бившият енергиен министър в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев пред bTV.

При старта на строителството енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че БЕХ ще започне да получава дивиденти от проекта, едва след като бъде изпълнен капацитетът на тръбата. Първоначално през тръбите ще бъдат транспортирани до 30 млрд. куб. м газ годишно. Има обаче и идеи капацитетът да бъде увеличен до 60 млрд. От думите на Стойнев тогава не стана ясно при изпълнението на коя цел България ще получава дивиденти.

Днес Делян Добрев каза, че ГЕРБ са считали проекта за печеливш, но миналата седмица при срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, са възникнали въпросите за цената и приходите. Незнайно как за няколко часа в кабинета на Орешарски цената е скочила със стотици милиони евро и не се знае тръбата реално колко ще струва, нито как ще се гарантират приходите от дивиденти.

Това не се определя в кабинети, а само чрез прозрачни конкурси за изграждането. Има обявена процедура с краен срок петък другата седмица. Ясно е колко компании могат да участват, каза Добрев. Според него, ако на конкурса се явят 10 международни компании, ще е ясно каква е цената.

Добрев каза още, че нямаме гаранции за приходите от газопровода, затова тръбата може никога да не излезе на печалба.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че „Южен поток” е проект от национален интерес и българското участие в него е 620,7 млн. евро. По думите му това сумата по подготвяния кредит.

Ерменков обясни, че при финансирането съотношението привлечен капитал към собствен е 70 към 30. Двамата влязоха в спор за лихвата по този заем, като според левицата тя е 8 на сто, а според ГЕРБ – никога не е била такава.

Таско Ерменков допълни, че първоначално идеята е била българският заем да се изплаща 15 г. чрез дивидентите, но в последствие е решено срокът да се увеличи на 22 г.  Още от първата  година, когато започне да влиза дивидент, ще получаваме 20% от този дивидент, а с останалите 80% ще се изплаща кредитът, обясни Ерменков.

„Има гратисен период от 5 г. върху лихвата и главницата”, конкретизира Ерменков. Според неговите изчисления излиза, че от 22 г. за срок на връщане на кредита за изграждането, лихва ще се плаща само 17 г.

Ерменков не знае от коя финансова институция ще бъде взет заемът, но предположи, че проектната компания ще го изтегли от някоя банка. „Тези пари няма да се отразят на бюджета на държавата”, твърди депутатът от БСП.

Добрев заяви, че „тези  620,7 млн. евро са едва 15% от стойността на проекта, така излиза, че проектът ще струва 4,1 млрд. евро“, по негови изчисления, което е повече от първоначално обявената цена от 3,2 млрд. евро.

Удълженият срок за изплащане на взетите пари е разковничето на проблема. По думите му така ще има разлика в лихвата, която ще се върне - колкото е по-дълъг кредитът, повече лихва се връща. Ерменков отговори, че кредитът не се усвоява наведнъж – няма да се изтеглят еднократно 620,7 млн. евро.

Енергийният експерт  Христо Казанджиев каза скоро пред Bulgaria On Air, че преди БЕХ да изплати заема от "Газпром" за изграждането на българския участък от „Южен поток“, страната ни няма да получава дивиденти от газопровода. Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен, подчерта тогава Казанджиев. „

Този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 г. Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта, но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“, каза тогава експертът.

Повече за проекта „Южен поток“ може да видите в материала на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
И вече съм писал, но пак ще спомена: верно ли сте толкова прости, та не се сещате, че никой не би трошил толкова пари, за да продава газ на издуханата и потрошена България? Случайно да сте погледнали на картата на проекта колко още са се нанизали след нас на тръбата и че те лично много, ама много го искат точно този проект? Или не ви е направило впечатление лани как се дра хърватският президент, че от много акъл са изпуснали влака да мине тази тръба и през тях за Италия?! Май беше казал нещо от сорта: "Трябваше да бъдем по-умни и активни!"Дали ще ни се отрази добре на отношенията с тези държави от ЕС, ако продрискаме този проект, след, като стана ясно, че Набуко е мътвец?Единствените вреди от Южен поток на наша територия са за интересите на обитателите на голямата бяла сграда на ул. Козяк в София и за техните мекерета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
Rumen_
преди 10 години
Споко, дивиденти ще има. Ще шостъпят директно по офшорните сметки на адаша Овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
Хааахаха! Пак са се събрали оплаквачките на ограбената от Русия България! Даже вече не сте смешни, защото сте жалки!Когато преди години великият защитник на българските интерсеи Иван Костов удари секирата на "Син поток" през България какво стана? Газпром пусна директно тръбата до Турция, а комшиите рекоха: "ашколсун!"Резултатът: Газпром си го премести в другия крачол, ние останахме и без газ и без транзит за Турция, а Турция се бетонира като газов дистрибутор!Сега ще строим интерконектор с Турция, за да се "диверсифицираме"! Ще купуваме пак руски газ, ама ако ни даде големият близач на руски *** Ердоган! хаха! Май сте забравили фойерверките при газовите вояжи на Боце в Грузия, Турция и Катар и как се прибра като *** точно от Турция!Спрете го и този проект бе, дайте го на Румъния! С толкова мозък даже нема да разберете какво сте направили!Бегеманче, то ако беше толкова просто, колкото е в твоята глава, още Коцето Тренчев щеше да ни е оправил през 1990 г.! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Националния интерес е разглеждан като ТЕХЕН такъв! В този смисъл, те не лъжат. Те смятат, че ако ТЕХНИТЕ "компании" не печелят, не печели и България! Тъй като руснаците са по големи и силни от ТЯХ, единствения начин да спечелят е като ОЩАВЯТ собствените си ПОДАНИЦИ ! Да, думата ПОДАНИЦИ ни по приляга вместо ГРАЖДАНИ, тъй като държавата ни на практика е един ФЕОД в рамките на Европейския Съюз.....за съжаление ! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Глупаците сме ние, защото едно време, когато трябваше не ги избихме. Тогава никой нямаше да ни осъди.Сега за благодарност продължават да обричат народа си на глад и мизерия, като сключвате такива безобразия с руската страна.Няма руски проект, в който тръбата да е друга собственост освен руска.Има % съсобственост но никога тази тръба няма да стане българска.Лъжци нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 2
fortiss
преди 10 години
Дават ни едни пари, ние ги връщаме в компанията за строителството, а с дивидента си изплащаме кредита и тръбата става наша!! Вечен двигател! Я това го направете с друга инвестиция????!!!!!!! Нашият министър направи руснаците на най-големите *** в света.Тази компания за експлоатацията може и никога да не излезе на печалба - ако транзитните такси са малки, а никой не е казал те колко ще са. А и да са големи колко му е да трактан едни големи разходи и айде - дивидент на кукуво лято!!!!!!!!!Руснаците добре са го измислили, а нашите се стараят да ни докажат, че сме ги прекарали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
MrSi
преди 10 години
Това се опитвам да кажа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Проекти с толкова много корупция и национално предателство не могат да минат другаде освен в България.В Румъния щяха да са построени но с доста по-добри параметри за румънската държава.Русия ни източва и затова си отглежда собствен етнос в България наречен български социалист.Не са ли единствено символ на корупция и национално предателство в полза на Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
MrSi
преди 10 години
Много си прав. Ако АЕЦ Белене вместо в БГ беше в Румъния досега и тя да беше завършена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
algo
преди 10 години
Вероятно, румънците не са будали като нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още