IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма гаранции за приходите от дивиденти от "Южен поток", твърди опозицията

Според управляващите заемът за строителството на тръбата е изгоден за България

10:41 | 06.11.13 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Газопроводът &quot;Южен поток&quot;. Илюстрация: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Газопроводът "Южен поток". Илюстрация: "Газпром"

След като преди седмица започна строежът на газопровода "Южен поток" на българска територия, от ГЕРБ съобщиха, че проектът поставя повече нерешени въпроси и дава много малко отговори. Това каза бившият енергиен министър в кабинета на Бойко Борисов Делян Добрев пред bTV.

При старта на строителството енергийният министър Драгомир Стойнев коментира, че БЕХ ще започне да получава дивиденти от проекта, едва след като бъде изпълнен капацитетът на тръбата. Първоначално през тръбите ще бъдат транспортирани до 30 млрд. куб. м газ годишно. Има обаче и идеи капацитетът да бъде увеличен до 60 млрд. От думите на Стойнев тогава не стана ясно при изпълнението на коя цел България ще получава дивиденти.

Днес Делян Добрев каза, че ГЕРБ са считали проекта за печеливш, но миналата седмица при срещата на премиера Пламен Орешарски с председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер, са възникнали въпросите за цената и приходите. Незнайно как за няколко часа в кабинета на Орешарски цената е скочила със стотици милиони евро и не се знае тръбата реално колко ще струва, нито как ще се гарантират приходите от дивиденти.

Това не се определя в кабинети, а само чрез прозрачни конкурси за изграждането. Има обявена процедура с краен срок петък другата седмица. Ясно е колко компании могат да участват, каза Добрев. Според него, ако на конкурса се явят 10 международни компании, ще е ясно каква е цената.

Добрев каза още, че нямаме гаранции за приходите от газопровода, затова тръбата може никога да не излезе на печалба.

Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че „Южен поток” е проект от национален интерес и българското участие в него е 620,7 млн. евро. По думите му това сумата по подготвяния кредит.

Ерменков обясни, че при финансирането съотношението привлечен капитал към собствен е 70 към 30. Двамата влязоха в спор за лихвата по този заем, като според левицата тя е 8 на сто, а според ГЕРБ – никога не е била такава.

Таско Ерменков допълни, че първоначално идеята е била българският заем да се изплаща 15 г. чрез дивидентите, но в последствие е решено срокът да се увеличи на 22 г.  Още от първата  година, когато започне да влиза дивидент, ще получаваме 20% от този дивидент, а с останалите 80% ще се изплаща кредитът, обясни Ерменков.

„Има гратисен период от 5 г. върху лихвата и главницата”, конкретизира Ерменков. Според неговите изчисления излиза, че от 22 г. за срок на връщане на кредита за изграждането, лихва ще се плаща само 17 г.

Ерменков не знае от коя финансова институция ще бъде взет заемът, но предположи, че проектната компания ще го изтегли от някоя банка. „Тези пари няма да се отразят на бюджета на държавата”, твърди депутатът от БСП.

Добрев заяви, че „тези  620,7 млн. евро са едва 15% от стойността на проекта, така излиза, че проектът ще струва 4,1 млрд. евро“, по негови изчисления, което е повече от първоначално обявената цена от 3,2 млрд. евро.

Удълженият срок за изплащане на взетите пари е разковничето на проблема. По думите му така ще има разлика в лихвата, която ще се върне - колкото е по-дълъг кредитът, повече лихва се връща. Ерменков отговори, че кредитът не се усвоява наведнъж – няма да се изтеглят еднократно 620,7 млн. евро.

Енергийният експерт  Христо Казанджиев каза скоро пред Bulgaria On Air, че преди БЕХ да изплати заема от "Газпром" за изграждането на българския участък от „Южен поток“, страната ни няма да получава дивиденти от газопровода. Финансирането на участъка е 70% заемен капитал и 30% собствен, подчерта тогава Казанджиев. „

Този кредит ще се обслужва от БЕХ и приходите от транзитни такси ще отиват за обслужване на заема в следващите 22 г. Премиерът Орешарски заяви, че няма да бъде даден един лев от бюджета за проекта, но реално държавната хазна ще се лиши и от приходите от газопровода за един дълъг период от време“, каза тогава експертът.

Повече за проекта „Южен поток“ може да видите в материала на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 10 години
Само да поправя - получавали сме петрол над квотите и суровини : общо за стотици милиони долари по споразумението Живков - Брежнев между 72-83 г. . От 83 г. Горбачов прекратява споразумението и между 84-86 г. помощите са сведени до "0" .Вследствие на спрените помощи цялата ни промишленост фалира . От направен анализ на 100-те водещи предприятия всичките се оказват на загуба при условие че купуваме суровини по международни цени . В периода 84-89 са натрупани и най-голям процент от външните ни задължения . п.п. Споразумението Живков-Брежнев се налага като необходимост след фалита на България през 69 г. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
p_trade
преди 10 години
За жалост нищо не каза нито по темата нито извън нея .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 10 години
Според мен ти пишеш откровени глупости, защото те дори не покриват елементарни критерии, за да се нарекат "лъжи"! Нямя екзистенц минимум информация в тях! Изглежда източниците ти на информация са основно от речите по седесарските митинги, защото тезите ти са смешни!Не знам кога и как сме се бутали с руснаците, но ти можеш да се информираш за обстоятелствата, при които сме изпаднали в такава сериозна зависимост от СССР. Те са същите, както при Унгария, Чехия, ГДР. Знам за сериозни активи, които, като победители в една ужасна за тях война, руснаците са отмъкнали от тези държави като частична компенсация за понесените от тях щети. Какво са отмъкнали обаче от разорената ни и изтърбушена следвоенна селяшка България, не знам! Ти кажи! Знам за огромни репарации в златни швейцарски франкове, на които сме осъдени от Гърция и Югославия, и които плащахме до 70-те години, знам и за техни апетити да докарат границата ни с тях някъде до към Перник, но за това са попречили точно руснаците.Знам обаче и това, че цигарените ни фабрики, с които толкова се гордеехме и правехме добри пари от тях, бяха съветска собственост. Това не ни пречеше да им продаваме на добри цени цигарите от тях, които тук никой не поглеждаше!Знам, че в продължение на 30 години руснаците ни даваха по 300 млн. тона нефт подарък над квотите, а ние го шиткахме за твърда валута!Знам, че заменяхме един пръдлив мотокар за 4 лади!Знам, че получавахме всякакви метали и стратегически суровини на цени, в пъти под международните, а те ни омитаха всичко, което произвеждаме на почти международни цени!И за цените по Южен поток си говориш като провинциален седесарски оратор! Няма нужда от факти, важното е да се изкъкаме на вентилатора! После ходи да чистиш! хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Не се хващай на цирка с "Руснаците" -> тях ги грабят повече отколкото НАС, защото освен маймуни имат и природни ресурси! Седнали са на същия... като нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Надуха цената на тръбите и компресорните на наша територия.Сухопътната отсечка на "Южен поток" в по-голямата си част е извън територията на България. Но българският участък е по-скъп от другият участък (по-големият), който не е на наша територия с над 500 милиона ЕВРО. Значи от оскъпяването, отделно от лихвата и накрая от дългият срок за погасяването му. И това е най-малкото. Да видим дали въобще нещо ще влезне в бюджета на България или на Булгаргаз след обещаващата 2018 година защото повечето хора сме скептици. Тази попара я сърбаме още от ялтенското споразумение а такива промити мозъци като теб все разправят че било обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
И как точно ще се случи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Играта да е заради когото си ще....Защо все България ще е губеща, когато и каквото и да подхване Русия (и с когото и да било)????От втората световна все се бутаме с руснаците и все ни ограбват по всякакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Ще ограбят няколко милиарда евро заедно с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 10 години
На никого не му пука за България! Колко ще "ограбят" от нас руснаците, след като не можеме и сега да си плащаме парното! 100 млн. лв. не може да намери софийската топлофикация, за да си плати газа! Кой ще закопае десетки милиарди евра зарди нас бре, ончовци!Играта е заради Украйна, която хем се храни от Русия, хем се готви да пусне американците в *** на руснаците с всичките последици от това - бази, ПРО, всякакви военни "екстри"! Янките дърпат Украйна към ЕС и НАТО, ама не могат да й поемат издръжката, ако руснаците я отрежат с газа и пазара си! Некой иска хем Украйна да шиба руснаците, хем те да си плащат за това! хахаИ ние се бутаме в тази *** игра по начин, по който със сигурност ще останем за пореден път "уважени" и от двете страни! Е, некой и друг *** от политическата класа може и да намаже потупване по рамото, което после да осребри по вътрешните механизми на политическия ни живот... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
"Хааахаха! Пак са се събрали оплаквачките на ограбената от Русия България! Даже вече не сте смешни, защото сте жалки!"============Кой говори за Русия ? Руснаците правят бизнес защитавайки успешно техния интерес. Добри са! Тука иде реч за нашите феодали. Нека печелят от проекта, но за сметка на Русия а не за сметка на собствените си поданици! Те са тези които би трябвало да виним.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още