IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Световната банка ни препоръча да разчитаме по-малко на националната осигурителна система

11:00 | 07.10.13 г. 33
Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Осигурителната тежест в бъдеще ще се увеличава – обмисля се въвеждане на задължителна втора здравна вноска по подобие на тристълбовата пенсионна система. Планира се и увеличение на пенсионната възраст и стаж, за което няма алтернатива. В годините обаче това все повече ще отдалечава хората от времето, когато ще получават пенсия.

Решението е в увеличаването на осигуровките, препоръча Световната банка. Експертите от там посочват, че това ще балансира системата в България и затова осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да нарасне на над 65 години. Препоръката на Световната банка към България е отправена наскоро в доклад на тема "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Отчитайки, че все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране, което ще ги демотивира да внасят по-големи осигуровки Световната банка отправя и друга препоръка към страната ни - в бъдеще хората да разчитат все повече на личните си спестявания за старини за сметка на националната осигурителна система, която непрекъснато увеличава дефицита си и не може да „издържи“ на социалните плащания.

А какъв процент от българите биха могли да спестяват за старини? България остава държавата с най-ниски доходи в ЕС, минималната работна заплата, дори след извоюваното увеличение от 310 лева, остава най-ниска, а делът на хората, които живеят в големи материални лишения, е най-висок в България – 60%.

В същото време заради нарастващите разходи, които изпреварват приходите и „изяждат“ спестяванията, хората все повече търсят нови начини да инвестират парите си без да плащат за нови задължителни фондове, както се обмисля. Световната банка насочва вниманието към повишаване на финансовата грамотност на населението и стимулиране на участието в доброволни пенсионни и здравни фондове.

И все пак и здравната, и пенсионната система в България са солидарни, тоест плащат всички, за да ползват само тези, които имат нужда. Това верую все повече губи своята тежест , тъй като статистиката показва постоянно нарастване на  броя на здравно неосигурените, а и на личните разходи, които осигурените плащат за лечението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 48 rate down comment 11
zdravko1
преди 10 години
Зaщо пенсионерите нa зaпaд, ходят нa екскурзии с круизни корaби, a нaшите се редят нa опaшки зa евтино кисело мляко? Рaзликaтa е в пенсионните системи и колкото по- бързо се премaхне социaлнaтa системa, толковa по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 41 rate down comment 13
data
преди 10 години
Както каза бат mirandi - деца трябват . Това е бил и пенсионният модел до 1944 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 39 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
Мисуиш уи?По-скоро както каза vzhekoff каквото и да правиш, все ще си без пари накрая. Депозита ще го изпапа инфлацията а от "инвестициите" си към момента съм -60% :)Ако чакаш на това за "по-ранно и по-достойно"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 43 rate down comment 9
misanthrope
преди 10 години
Просто няма какво да се добави. Баланса на поколенията обаче също няма как да стане, така че според мен, нма пенсията за възраст изобщо не трябва да се разчита, а можеби да се гледа като на едно подпомагане само.Да остане само пенсии по болест, като се мисли за държавна политика за създаване на работни места, предназначени за хора над 60 да речем, с почасова заетост, по-свободна, но все пак с някакви доходи. Това от една страна ще държи хората активни, което е важно за тяхното физическо и душевно здраве, от друга ще ги направи полезни за обществото и ще им осигури някакви по-нормални доходи. Но за това трябва политика, защото не може да се очаква на тази възраст да работят на пълен работен ден и да се конкурират с младите на пазара на труда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 52 rate down comment 9
zdravko1
преди 10 години
Нaпълно съм съглaсен с тебе, но незнaм кой ще е този, който ще зaкрие НОИ и НЗОК. Трябвaт много големи топки:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 66 rate down comment 10
vzhekoff
преди 10 години
Има няколко момента:1. Абсурд е хем да говорим за увеличаване на вноската и възрастта, хем за лични спестявания - от една страна ще ми вземат парите, а от друга - да съм си спестявал сам.2. Ако някой разчита на ПФ - да си погледне доходността на частния втори фонд за последните 10 г. - само едни загуби, дори не говорим за покриване на инфлацията3. Дори всички пари да са в индивидуална партита, когато имаш мнозинство пенсионери това ще доведе до инфлация в пенсионните услуги (медицински, гледане на възрастни хора и т.н.) и в един момент ще се окаже, че колкото и пари да имаш, инфлацията ги е стопила - трябва баланс на поколенията в популацията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 69 rate down comment 10
Императорът
преди 10 години
НОИ и НЗОК трябва да бъдат забранени със закон и разтурени - като средство за ограбване и унищожаване на Българският народ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 81 rate down comment 11
Императорът
преди 10 години
Значи хем да плащаме още по-високи осигуровки, хем да спестяваме за старини, защото на държавната пенсионна система не може да се разчита ???? Тогава ЗАЩО плащаме тия осигуровки?Истината е, че парите, които държавата ни краде, отиват основно за развъждане на ромове, които отказват да правят каквото и да е друго, освен да крадат, да паразитират, да мародерстват и да правят нови ромове !!!!Елементарна сметка показва, че ако човек си туря парите, които му краде НОИ на един кирлив банков депозит (камо ли да ги инвестира истински), той ще може да се самопенсионира много по-рано и да изживее много по-достойни старини !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 82 rate down comment 8
albobo76
преди 10 години
Днешната солидарна пенсионна система е умираща отживелица, не само в България. Единствената работеща пенсионна система е тази, която е просъществувала хиляди години лични спестявания и деца, които да се грижат за теб, когато вече не можеш сам да го правиш. Който не ми вярва да си направи проучване как и кога възниква солидарната пенсионна система и нейната еволюция до днес и съм сигурен, че ще стигне до моят извод. Понеже почти никой вече не вярва, че правителството ще се грижи за него/нея, когато остарее, в отчаянието си правителствата налагат със сила и заплахи на хората да си плащат вноските. Горното важи и за здравното осигуряване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 40 rate down comment 15
Perun
преди 10 години
Ами като трябва, нека да го правят по-бързо. Да се въвежда новата вноска за пенсия, обаче по нея парите за пенсия да са по лична партида. Първата вноска да си остане на общо основание за покриването на разходите на системата. Така хората при пенсия ще получават пенсии и от държавата и от ПФ-тата за тези след 60-та година и ще могат да живеят като западните пенсионери, защото и техните системи са подобни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още