IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Световната банка ни препоръча да разчитаме по-малко на националната осигурителна система

11:00 | 07.10.13 г. 33
Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Осигурителната тежест в бъдеще ще се увеличава – обмисля се въвеждане на задължителна втора здравна вноска по подобие на тристълбовата пенсионна система. Планира се и увеличение на пенсионната възраст и стаж, за което няма алтернатива. В годините обаче това все повече ще отдалечава хората от времето, когато ще получават пенсия.

Решението е в увеличаването на осигуровките, препоръча Световната банка. Експертите от там посочват, че това ще балансира системата в България и затова осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да нарасне на над 65 години. Препоръката на Световната банка към България е отправена наскоро в доклад на тема "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Отчитайки, че все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране, което ще ги демотивира да внасят по-големи осигуровки Световната банка отправя и друга препоръка към страната ни - в бъдеще хората да разчитат все повече на личните си спестявания за старини за сметка на националната осигурителна система, която непрекъснато увеличава дефицита си и не може да „издържи“ на социалните плащания.

А какъв процент от българите биха могли да спестяват за старини? България остава държавата с най-ниски доходи в ЕС, минималната работна заплата, дори след извоюваното увеличение от 310 лева, остава най-ниска, а делът на хората, които живеят в големи материални лишения, е най-висок в България – 60%.

В същото време заради нарастващите разходи, които изпреварват приходите и „изяждат“ спестяванията, хората все повече търсят нови начини да инвестират парите си без да плащат за нови задължителни фондове, както се обмисля. Световната банка насочва вниманието към повишаване на финансовата грамотност на населението и стимулиране на участието в доброволни пенсионни и здравни фондове.

И все пак и здравната, и пенсионната система в България са солидарни, тоест плащат всички, за да ползват само тези, които имат нужда. Това верую все повече губи своята тежест , тъй като статистиката показва постоянно нарастване на  броя на здравно неосигурените, а и на личните разходи, които осигурените плащат за лечението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 34 rate down comment 9
zdravko1
преди 10 години
Нямa смисъл дa ти обяснявaм, явно не рaзбирaш къде е рaзликaтa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 36 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
Ти сигурно си икономист с капаци, вярващ в хартийките и монетарната политика :) парите ти струват толкова колкото някой е склонен да свърши за тях. Т.Е. можеш да имаш колкото искаш личма патида, въпроса е дали има някой, който е склонен срещу тези пари да ти даде хляб, и да ти избърше старческия г*з. И ... да има някоя нещастна арабка или туркиня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 57 rate down comment 10
Императорът
преди 10 години
Едно Българско семейство, живеещо в София или друг голям град (където може да работи) трябва да инвестира минимум 0.1 КБ само за да има покрив над главата си - и понеже и двамата работят, те са ограбвани от "държавата" и не получават никаква помощ за да създадат и отгледат деца.В същото време професионалният социално слаб "ром" (***) не инвестира в дом. Той струпва една колиба някъде и казва: "Това е мое!" - т.е. още в тоя момент той е 0.1 КБ напред. След това - същият *** (по-точно Айшето) получава всевъзможни социални помощи задето е "социално слаба самотна майка", т.е. защото се размножава като *** без да е работила никога в живота си - т.е. плаща и се с парите, заграбени от горецитираното Българско семейство, за да ражда нови и нови ***, които къщо като нея ще се размножават и крадат, но няма да работят !!!Да - трябват деца - но бъдещи хора, не бъдещи ***... само че държавата ограничава всячески раждаемостта сред хората, а стимулира същата сред ромовете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 46 rate down comment 12
zdravko1
преди 10 години
Нямa кaк пенсионните системи тaм дa издишaт, зaщото всичко е по лични пaртиди в чaстни фондове и средствaтa тaм се инвестирaт, a кaто то е нискa доходностa, си сменяш фондa. Докaто тук си длъжен дa се осигурявaш към държaвaтa, a тaм не се инвестирa a се крaде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 41 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
:) Не съ праи че не разбираш. Дългосрочно пазара ( акулите) винаги печелят срещу дребните инвеститори.Изобщо, за мен, съвременния фондов пазар е чисто спекулативен и съвсем не-инвестиционен но това е ... дълга тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 38 rate down comment 9
Императорът
преди 10 години
Ти - на -60%, аз - на + ного. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 33 rate down comment 8
vzhekoff
преди 10 години
Това казвам и аз, визирайки "баланс на поколенията"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 40 rate down comment 10
deant
преди 10 години
Вече може да добавим към ромовете и сирийци, египтяни други подобни, към които трябва да сме солидарни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 44 rate down comment 12
misanthrope
преди 10 години
Защото си внасят араби, черни и турци а данъците им са 50%Но и това е до време. Пенсионните системи и там издишат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 41 rate down comment 9
SSIW
преди 10 години
като се мисли за държавна политика за създаване на работни места, предназначени за хора над 60 да речем, с почасова заетост-----------------Държавата (нашата) явно изпитва големи затруднения с политиките за създаване на работни места: състоянието на младежката безработица, заетостта в определени етнически групи, смятам са достатъчно показателен пример. С две думи, да се полагат усилия да се създава заетост за пенсионерите, ми се струва не реалистично да се очаква от държавата, а от друга страна може да се разглежда и като контра-продуктивно, по-добре да им изплащат част от пенсиите в някакъв вид купони с които примерно да се реализира българска продукция на селскостопанската и хранително-вкусoвата промишленост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още