IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Световната банка ни препоръча да разчитаме по-малко на националната осигурителна система

11:00 | 07.10.13 г. 33
Личните спестявания за старини или нова вноска за пенсия?

Осигурителната тежест в бъдеще ще се увеличава – обмисля се въвеждане на задължителна втора здравна вноска по подобие на тристълбовата пенсионна система. Планира се и увеличение на пенсионната възраст и стаж, за което няма алтернатива. В годините обаче това все повече ще отдалечава хората от времето, когато ще получават пенсия.

Решението е в увеличаването на осигуровките, препоръча Световната банка. Експертите от там посочват, че това ще балансира системата в България и затова осигурителните вноски трябва да се повишат с 2%, а пенсионната възраст да нарасне на над 65 години. Препоръката на Световната банка към България е отправена наскоро в доклад на тема "Смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението".

Отчитайки, че все по-малко хора ще могат да изпълнят условията за пенсиониране, което ще ги демотивира да внасят по-големи осигуровки Световната банка отправя и друга препоръка към страната ни - в бъдеще хората да разчитат все повече на личните си спестявания за старини за сметка на националната осигурителна система, която непрекъснато увеличава дефицита си и не може да „издържи“ на социалните плащания.

А какъв процент от българите биха могли да спестяват за старини? България остава държавата с най-ниски доходи в ЕС, минималната работна заплата, дори след извоюваното увеличение от 310 лева, остава най-ниска, а делът на хората, които живеят в големи материални лишения, е най-висок в България – 60%.

В същото време заради нарастващите разходи, които изпреварват приходите и „изяждат“ спестяванията, хората все повече търсят нови начини да инвестират парите си без да плащат за нови задължителни фондове, както се обмисля. Световната банка насочва вниманието към повишаване на финансовата грамотност на населението и стимулиране на участието в доброволни пенсионни и здравни фондове.

И все пак и здравната, и пенсионната система в България са солидарни, тоест плащат всички, за да ползват само тези, които имат нужда. Това верую все повече губи своята тежест , тъй като статистиката показва постоянно нарастване на  броя на здравно неосигурените, а и на личните разходи, които осигурените плащат за лечението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 39 rate down comment 8
Ricco
преди 10 години
"Просто е: За да живееш без да работиш, трябва да има кой да работи вместо теб,без да живее"----------------------+1.000Добре и точно казано! Ама хора като здравко1, които виждат само част от кръга (картинката) и не виждат какво се случва от другата страна на така наречените "инвестиции" няма как да го разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 37 rate down comment 14
misanthrope
преди 10 години
Младото поколение се грижи за децата си, с надежда те да се грижат за него. То(младото) нема никаква далавера да се грижи за възрастното. Закона на природата ако щеш е за продължаване на рода, а не за отглеждане на пенЦионера та... на пенционера може младото да му подхвърли по нещо по някога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 37 rate down comment 10
misanthrope
преди 10 години
Ако мога да цитирам един приятел - и двете еднакво не стават.Спирам да коментирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 38 rate down comment 15
data
преди 10 години
хъм , пирамида ? В семейството на баща ми са двама родителя с четирима сина (родени преди 1944) ! Ето ти солидарна осигурителна система - младото поколение се грижи за възрастното. Това на пирамида ли ти прилича ? Проблема е много , много по дълбок - защо с напредването на корпоративизма и отделянето на хората от собствеността намалява раждаемостта респективно сигурността ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 39 rate down comment 10
zdravko1
преди 10 години
Доходностa от индивидуaлнaтa пaртидa не е голямa, но все пaк е някaквa, докaто социaлнaтa системa е чистa пирaмидa и в един момент се срутвa. Времето е покaзaло кaквa е рaзликaтa между двете системи и коя е печелившaтa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 45 rate down comment 13
misanthrope
преди 10 години
Хич не са на свършване, напротив. Именно това е проблема на съвременните общества - 80% са балъците. 15% са тези които не са балъци, но не знаят как да използват това, и само 5% стрижат балъците. Колкото повече вярваш в светлото бъдеще, пенсионния фонд, индивидуалната партида, печалбата от "инвестиции" на фондовата борса, толкова повече 5те % потриват ръце около теб. Кажат ли ти - дай сега, а ние ЩЕ - знай - лъжат те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 42 rate down comment 10
zdravko1
преди 10 години
Нямa кой дa рaботи a ти дa живееш, бaлъците сa нa свършвaне. Точно зa товa нaшaтa пенсионнa системa нямa бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 49 rate down comment 10
zdravko1
преди 10 години
Зa дa живееш без дa рaботиш, трябвa дa си рaботил, дa си спестил и никой дa не ти е открaднaл спестеното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 48 rate down comment 11
misanthrope
преди 10 години
Очевидно не разбирам каква е разликата с банковата сметка. А да, по банковата сметка има лихва а тук - доходност, която в условия на подем е ограничена поради регулации за степента на поемания риск, а в условия на криза е нулева, даже и отрицателна както става ясно през последните години. Просто е: За да живееш без да работиш, трябва да има кой да работи вместо теб,без да живее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 64 rate down comment 9
Hahoto
преди 10 години
Сегашният пенсионен модел рано или късно ще доведе до колапс системата.Дефицитите не могат да се трупат до безкрай, балонът ще се спука и ще доведе до "реформа", която най-малко очакваме. Както обикновено, всичко ще е за сметка на работещи, бизнеса и пенсионерите. Не е само в ромите проблемът, държавните служители, полицаите и военните трябва да си поемат личните осигурителни вноски, а не да са за сметка на останалите данакоплатци. Стига вече с тази сива икономика от държавния сектор на наш гръб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още