IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

В ОП „Околна среда” за новия програмен период ще има ос за екологични иновации, каза още зам.-министърът на околната среда

16:35 | 03.10.13 г. 31
Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

Шистовият газ често е сочен за един от начините за диверсификацията на енергийните източници. У нас на този етап има мораторуим за добив и за проучване на този газ, но поради факта, че нямаме достатъчни запаси от петрол и конвенционален газ – рано или късно ще стигнем до добив на шистов газ.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

На този етап няма кой да инициира премахването на мораториума, коментира още той. Той посочи, че подобна е ситуацията в цяла Европа. Повечето държави в ЕС са в етап на изчакване. В Дания например са дадени пет разрешителни за проучване и в момента правителството очаква да види ефектите.

В отговор на шистовата революция в САЩ, проучвания на германски експерти показват, че преминаване към шистов газ на Стария континент все още не е икономически изгодно, допълни още Георгиев. Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, обаче посочи, че след появата на шистовия газ цената на газа започва да се откъсва от обвързаността с петролните компоненти. 

Постепенно цените започват да се определят от пазара, допълни още тя и посочи, че специално за Германия "Газпром" са предложили намаляване на цените с 15%. "Това е благотворното влияние на шистовата революция в САЩ", обясни Диловска. 

Зам.-министърът на околната среда и водите коментира още, че се водят преговори в новата програма „Околна среда” да бъде включена ос за екологични иновации. Чрез нея ще има ресурс за финансиране на проекти за опазване на околната среда, както и за енергийна ефективност, допълни още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 12
Tony
преди 10 години
"Рано или късно България ще добива шистов газ"Със сигурност ще се добива късно, защото мафията няма да има от какво да печели!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още