IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

В ОП „Околна среда” за новия програмен период ще има ос за екологични иновации, каза още зам.-министърът на околната среда

16:35 | 03.10.13 г. 31
Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

Шистовият газ често е сочен за един от начините за диверсификацията на енергийните източници. У нас на този етап има мораторуим за добив и за проучване на този газ, но поради факта, че нямаме достатъчни запаси от петрол и конвенционален газ – рано или късно ще стигнем до добив на шистов газ.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

На този етап няма кой да инициира премахването на мораториума, коментира още той. Той посочи, че подобна е ситуацията в цяла Европа. Повечето държави в ЕС са в етап на изчакване. В Дания например са дадени пет разрешителни за проучване и в момента правителството очаква да види ефектите.

В отговор на шистовата революция в САЩ, проучвания на германски експерти показват, че преминаване към шистов газ на Стария континент все още не е икономически изгодно, допълни още Георгиев. Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, обаче посочи, че след появата на шистовия газ цената на газа започва да се откъсва от обвързаността с петролните компоненти. 

Постепенно цените започват да се определят от пазара, допълни още тя и посочи, че специално за Германия "Газпром" са предложили намаляване на цените с 15%. "Това е благотворното влияние на шистовата революция в САЩ", обясни Диловска. 

Зам.-министърът на околната среда и водите коментира още, че се водят преговори в новата програма „Околна среда” да бъде включена ос за екологични иновации. Чрез нея ще има ресурс за финансиране на проекти за опазване на околната среда, както и за енергийна ефективност, допълни още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 4 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Какви милиардери, какви *** бе?!...Ти си изтървал няколко аксиоми основни! - замисли се защо ВСИЧКИ милиардери се разделят с около и над 1/2 от "богатството си" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - ако не намериш отговор с настоящите си аксиоми -> "намери правилните" и ги СМЕНИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 21
rraptor
преди 10 години
Вместо да се правите на професори и да знаете колко било вредно, защо не погледнете кои страни го развиват! Това са все богати, силни държави, които не биха подложили на риск собствената им екосистема... по-скоро биха рискували чужди, но своята никога! Вече изминаха 2-3 години откакто нашумя шистовия газ! И какво се случи? Оправдаха ли се апокалиптичните прогнози на хипитата? Не! Разумните държави си добиват! България умира! Умира защото хората са бедни и подтиснати и се размножават като панди! Трябва да сме по смели! Наистина с екосистемата не бива да си играем, но времето изтича, а фракинга не се оказа това чудовище за което ни говориха по разните документални филмчета с горящи чешми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 14
rraptor
преди 10 години
Добре, понеже понеже примера ми със САЩ не беше много подходящ, тъй като те имали прекалено много пустош и могат си позволят фракинга, дали пример с Великобритания би бил по-подходящ? Китай? И не съм лобист, просто ми се ще България малко да заглади косъма! И аз лично виждам в това една добра опция! Особено след като сме зависими от други доставчици...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 3
kane
преди 10 години
Да така е!Рано или късно живото тук ще приключи, защо не по-рано, за да може милиардерите да се кефят максимално докато са живи и разсипват прирдата поголовно стемейки се да не оставят нищо след тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Допълнение - за по-умните тук! -> гледайте филмчето ВЪВ предаването:http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=2677
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
значи проблема не е в свръх богатите, а в тези които управляват тях!решението ти е неприложимо, защото всичко се движи и живее "в данък", а той се плаща с ПАРИ!решение има друго, но няма необходимост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Сократус ли си Спартакус ли си Простакус ли си, те не знам, ама как разбра дека проблемните сондажи са под 1 промил? Или си наивен или си идотин! Всеки сондаж е проблемен неразумни юроде! Всеки! Понеже се инжектира отрова в сърцето на земята и най-ценното - ВОДАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Много от свръх богатите си мислят че земята е пренаселена и е време да се разреди плебса! Но е време да се намалят свръхбогатите чрез отричане на системата им! Минаване към натурални размени и спиране на ползване на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
По повод коментара ти под "другата статия": - не е това целта, защото се самоотрича от не-независимостта на Русия... та искам да кажа че не е необходимо да и намалят приходите /като ги изместят като доставчик на газ за ЕС/, щото ГИ ТОЧАТ ПАК СЪЩИТЕ, ако ме разбираш да не изпадам в подробности... та приходите им нямат значка, щото се точат като на всички по света! - целта е друга - да се унощожи производстввото на храна в световен мащаб (1) и храната да стане "безбожно скъпа" (2)!Умен си, но продължавай да мислиш ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 2
stoiloff
преди 10 години
Цитат от януари тази година:Шистовата революция ще принуди ОПЕК да намали добива на петролкоментира | 17 януари 2013, 16.34ч.А бихте ли се съгласили да изпиете чаша вода, в която има разтворени химикали за добив на шистов газ, 1/100 000?Ако се замислите, и решите, че бихте я изпили, тогава може да ни обиждате и да ни наричате стадо (имайки в предвид ниското ни интелектуално ниво, толкова колкото на бозайник преживен, млекодаен, според Вас г-н Николов. Ина процеси, които само с алчност и "патриотизъм" не се решават! И има мислеяи хора, които могат да предвидят няколко десетки хода напред,последствията от алчните и безумни действия, на вискоинтелектуални (неблеещи индивиди) лйк а Вас.Сори, не се обиждайте, но съумейте да контролирате нивата си на адреналин и разни други. Културата в изразяването за други хуманоиди , изисква неизползването на думи като "стадо" и "блеене" с уважение и пожелание за здраве , късмет и на на последно място развитие на мисловните процеси и помъдряване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още