IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

В ОП „Околна среда” за новия програмен период ще има ос за екологични иновации, каза още зам.-министърът на околната среда

16:35 | 03.10.13 г. 31
Ч. Георгиев: Рано или късно България ще добива шистов газ

Шистовият газ често е сочен за един от начините за диверсификацията на енергийните източници. У нас на този етап има мораторуим за добив и за проучване на този газ, но поради факта, че нямаме достатъчни запаси от петрол и конвенционален газ – рано или късно ще стигнем до добив на шистов газ.

Това стана ясно от думите на зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев по време на конференцията „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги”.

На този етап няма кой да инициира премахването на мораториума, коментира още той. Той посочи, че подобна е ситуацията в цяла Европа. Повечето държави в ЕС са в етап на изчакване. В Дания например са дадени пет разрешителни за проучване и в момента правителството очаква да види ефектите.

В отговор на шистовата революция в САЩ, проучвания на германски експерти показват, че преминаване към шистов газ на Стария континент все още не е икономически изгодно, допълни още Георгиев. Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт, обаче посочи, че след появата на шистовия газ цената на газа започва да се откъсва от обвързаността с петролните компоненти. 

Постепенно цените започват да се определят от пазара, допълни още тя и посочи, че специално за Германия "Газпром" са предложили намаляване на цените с 15%. "Това е благотворното влияние на шистовата революция в САЩ", обясни Диловска. 

Зам.-министърът на околната среда и водите коментира още, че се водят преговори в новата програма „Околна среда” да бъде включена ос за екологични иновации. Чрез нея ще има ресурс за финансиране на проекти за опазване на околната среда, както и за енергийна ефективност, допълни още Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 5 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
сори, сгрешихме. А от тази тяхан малка грешка колко милиони хора са загинали и пострадали? никой не знае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Цитат:Шистовата революция ще принуди ОПЕК да намали добива на петролкоментира | 17 януари 2013, 16.25ч.Кратка информация за неосведомените и неспециалистите, визирам алчни финансисти, и неграмотни икономисти ( за банкерите не споменавам , под достойнството ми е!) Добива на шистов газ, толкова опасен, колкото една зле предписана и некадърно приложена химиотерапия, с тази разлика, че засяга не един индивид, цели групи,съсловия,държави,континенти. В дълбочина на земните пластове, във водоносните хоризонти, има немалко разломи и пукнатини, през които химикалите достигат където си искат. Картината е толкова неясна,колкото даже и не подозирате и няма как да бъде по-ясна , по простата причина, че неможете да изкопаете на такава дълбочина и да видите с очите си. А да инжектирате отрови във водата която пият децата ви и нашите деца, е толкова малоумно, колкото и финансовите операции по света от страна на световната банка и международния валутен фонд, които наскоро се извиниха и казаха, с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Ти май по тази тема много се вълнуваш, а и силно се вълнуваш за съдбата на бедния неук българин! Май не си забелязал това материалче от онзи ден. А може и да си го забелязал, ама да нема какво да се изонодеш по него:http://***.investor.bg/sasht/337/a/shell-razprodava-chast-ot-shistovite-si-petrolni-poleta-v-sasht,158663/И много ми е интересно, след като вече 3 години поляци и американци дупчат като луди в Полша, дали некъде се отчете понижаване на цената на природния газ в Полша и солидно забогатяване на полския народ? А, и защо цената на добития газ в Полша не е 5 пъти по-ниска отколкото в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
По-голямо изхождане не бях чел! Честно! - Бедният българин не е неук!! а по-богатия Американец не е по-разумен !!! - вторите ги хранят за сметка на останалите , за да ги налагат над другите и да управляват всички! Това не прави вторите по никакъв начин ПОВЕЧЕ от останалите , освен ЧЕ така е решено! Надявам се да отидеш незабавно при вторите /необходимост продиктувана от желанието за задоволяване на гойските комплекси/, та след скорошното очаквано изчерпване на ролята ИМ, едвам чакам да чуя "хората" като ТЕБ, как ще ги определят! :))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Натрий
преди 10 години
Писал си се инженер... какво ще кажеш за връзката между технологията за добив и замърсяването на подпочвените води? Няма да питам, дали на някой въобще е ясно, като взривим нещо на 3000 метра под земята как се отразява нагоре, че това само Господ го знае...Америка, която от години живее на кредит от балъците, и съвсем скоро ще ги прецака. За нея ли говориш?Иначе за сондаж в задния двор -УО-Кей - нека да е в двора на американския фермер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
Sokratus
преди 10 години
Забравих, броя на проблемните сондажи е под 1 промил!!! Такъв процент и в завод се трудно постига!!!В моя град при всеки дъжд, новата ни пречиствателна станция прелива и изхвърля в реката всички нечистотии!!!Дерзайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 8
Sokratus
преди 10 години
Като чета коментарите разбирам, защо България е обречена на бедност и корупция!Бедният и неук българин, поставя пот съмнение интелигентността на в пъти по-богатия и по-разумен Американец! Защо!?! Защото само Андрешко може да прозре истината, че един богат човек позволява на компания да му дупчи до къщата, защото иска да го замърсяват!?! От Алчност, разбира се!!!Такива разсъждения са .... - без коментар!Има една сентенция "-Когато фактите говорят и боговете мълчат!"Над 100 хиляди сондажа има САЩ! В Тексас Fort Worth, сондажите са между къщите! Вижда се дори в google maps!!!Цената на газта е над 5 пъти по-ниска от БГ! Поради тази причина почти всички химически гиганти се местят в САЩ. САЩ са в началото на реиндустриализация!Демокрацията не е за неуки и ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
Натрий
преди 10 години
"Чавдар Георгиев, който доведе България до наказателна процедура, пак е зам.-министър" - това е първото, което излиза в Гугъла.Обаче какво всъщност казва въпросният господин: "Щете не щете - ще се дупчи, защото корпоратокрацията така казва и така иска. Дреме й за вашите житни поля и води".Майтап няма. К'во ги интересува, кат' пият вода от девствен айсберг.Обаче мине, не мине месец и се изкаже някой "Баш"по темата. Достойните ученици на Гьобелс всичко са изчислили. Кой, кога, какво да каже, как да се наплаши населението с енергийсна недостатъчност и как само шистовият газ (което стана нарицателно на замърсена природа) ще ни спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
ЛиниЯ в мн.ч. става "линиИ". Написаното от теб даже не може да се произнесе.това-първо. А второто гласи че, докато се използва тази технология, категорично, не бива да се дупчи. Едно, че е ***, опасна и високорискова и, второ, е нископроизводителна. При това положение, няма как шистов газ, добит по нея, да е евтин. Технологията на мултиплексираното сондиране, която се очертава в пъти по-производителна и къде по-безопасна, обаче, нашите тикви не желаят да развиват а западните тикви така и не са се поинтересували, как работи.Накратко, зле се живее с *** хора и туй то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
демонстрираната явна некомпетентност, привидно оправдава вредните решения и насоки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още