IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Президентът категорично стои зад думите си за ситуацията в страната, въпреки критиките

17:50 | 12.07.13 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Автор: Нели Мартинова, Dnes.bg

“Стоя зад всяка своя дума в моето изявление”, така започна отговорът на президента Росен Плевнелиев, който той даде във Варна, по повод отправените от вътрешния министър Цветлин Йовчев критики.

Припомняме, че вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев остро критикува изявлението на президента, отправено преди седмици. Вътрешният министър заяви, че сега на страната не са нужни избори и само ще бъдат похарчени 15 млн. лева, за да бъде получена "същата конфигурация" в условията на силна поляризация на населението. 

Държавният глава беше категоричен, още и че изявленията на посланиците на Германия и Франция, както и неговото, имат много общо и това е “истината”.

“И от тази гледна точка, да кажеш истината, е старт на дебат за проблемите на нацията, фактите и съответно решенията. Спомнете си едно от изреченията в моето изявление – аз казах, че всеки политик решава сам за себе си какъв подход ще използва оттук нататък. Ще задълбочава проблемите, ще решава проблемите или ще чака те просто от само себе си да заглъхнат. С моя подход аз посочвам, че решението на проблемите е важно“, подчерта Плевнелиев.

Попитан как ще коментира критиките, че не е организирал политически консултации преди изказването си, президентът обясни, че го е направил, давайки пример с шестчасовия Консултативен съвет по национална сигурност и поведението на  Волен Сидеров.

“Второ, въпреки случилото се аз организирах неформални консултации в друг формат. Видях се с лидерите на много парламентарно и непарламентарно представени политически сили, с интелектуалци, с блогъри, с писатели, с хората, които написаха хартата, и с много други”, каза още Росен Плевнелиев. Той апелира за нов подход в управлението, в което се формулират проблемите, а "не се крият под масата и не се чака да оттекат в канала“.

По повод изказвания в публичното пространство, че протестите през зимата и настоящите са различни, държавният глава обясни, че това изказване разделя нацията. “София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход”, заключи президентът.

Росен Плевнелиев е във Варна за наблюдение на военноморското учение "Бриз 2013". “Националният план за развитие на въоръжените сили е многопластов, дългосрочен и стратегически документ”, каза още пред медиите във връзка с това учение. 

По негови думи трябва да бъдат направени промени в българската армия, но трябват допълнителни средства за това, защото ако се разчита на настоящия бюджет, възниква проблем.

“В момента нашият бюджет не отговаря на стандартните за НАТО показатели като разходи за персонал и разходи за технологично преоборудване и въоръжаване”, обясни държавният глава. Той каза още, че у нас разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО, което на практика означава, че ако спрат съкращенията в армията, разходите за персонал ще се увеличат.

Затова Плевнелиев апелира да бъде намерен финансово обезпечен баланс. “Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 милиона лева годишно. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 милиона за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там”, допълни президентът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
а относно малките и главните букви-аз самият съм написал прякора си тук с малка буква-показва смиреност-на теб това ти е чуждо-ама виж в гуглето какво значи:) А главната към форумците не показва уважение:) показва не познаване на нормите на българския език. Нещо както там за професорите-помниш ли кое, какво? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
няма да радикализират или поне да сплотят поддръжниците на кабинета-е то генерално си се объркал. Което може само да покаже нивото ти на интелект. Да се говори за обединение от хората, които предизвикват разединение граничи с глупостта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
И ти очакваш от мен да се съглася с теб, просто защото ти се иска. Не обичаш чуждо мнение(то тук по принцип форума не обича чуждо мнение), но нямаш инструментите да ме обориш с аргументи, за това се ползват лозунги. Аз също ползвам лични нападки, за това няма да те обвинявам в това, но нали вие сте носителите на чистото и новото:) друг морал би трябвало да приложиш, илитерате:) Когато изгубите почва под краката си просто си оставате едни анонимници, цъкайки си минуси и в това намирайки си утеха-доказвайки си, че не сте сами и има и други с вас-логиката е оставена на заден план, тя е маргинализирана до степен до който не се употребява въобще-важното е да видите другите около себе си подкрепа и да ви се подадат нужните лозунги. Такива...ценности? като морал, демокрация(особено в нейната и част с изборите), право или даже състрадание-това ви е чуждо. Разбираш, че като говоря за "вас" в същност смятам теб за еманация на гореописаната група? Ако очакваш, че протестите против Орешарски няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 8
kalendar
преди 11 години
т.е. един вид-вожда ти е казал да не се мешаш с мен:) аз пък ще ти кажа как го виждам-виждам едни хора с плюнки около устите да викат против комунистите и да богославят охраната на Тато(нелогично, знам). Голяма част от тях-неграмотни, въпреки, че имат високо мнение за себе си-обикновено без покритие. Проблема не е в това-всеки има право на мнение, колкото и погрешно да е то. В конкретният случай е проблем, че тая група-въпреки, че не е малка, очевидно не е мнозинство-се опитва да наложи своето мнение над масата хора, посредством недемократични практики и откровено нарушаване на нормите на републиката, включително ползвайки президента за свой говорител-при все, че той е задължен от Конституцията да е неутрален във вътрешните спорове. И се опитва да се манипулира обществото, че това е носител на нещо ново, но и правилно, независимо, че ще стъпките на тая група хора реабилитират до скоро управлявали хора, изгонени с камъни(от не-мирно протестиращи хора-около 10 пъти повече от сега).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Скъпи Форумци (с главна буква, която да покаже уважението ми към дебатиращите тук, та дори и календар(той с малка буква)),надявам се да извините поведението ми от последните ми постове. Обещавам да не се повтаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 8
kalendar
преди 11 години
ахахахаха:) нещастнико:) давам ти уикипедия, защото ми беше първият линк:)http://***.lex.bg/guide -тук са описани кои саhttp://lex.bg/laws/ldoc/2127837184 -ето ти целият закон-знаеш ли достатъчно български, за да го прочетеш?ето ти друг линк, ако ще се чувстваш по-добре-а между другото конкретно в тоя случай в уикипедия бяха цитирали Росен Ташев-Обща теория на правото-в момента го гледам, нищожество:) или поне адски много прилича на него:) Това, което е посочено като източник, беше най-големият портал за студенти по право преди-поддържаше го асистент(не се сещам за името, но ако държиш ще се разровя), който ми е преподавал лично. Явно е писано по отдавна-сега има само форума към сайта:http://legaltheory-forums.org/phpBB3/ - можеш и там да се разровиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Поради всичко, което ти зададох като въпроси, които ти остави без отговори КАЛЕНДАРЕ, поради всичко това ще скимтиш, че ти пишат минуси хората, които дори и не пожелават да се заговорят с теб. Да те доброволно се лишават от "удовоствието" да разговарят с един "***"(по Б.Б.), който се е скъсал, поради ниското си качество Made in Malko Selo ot Kolibi, и от него навсякъде хвърчат безплодните семена на столетницата. Това за теб календаре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Календаре, ти интелектуалено недоразумение, защо даваш като достоверен източник на информация Уикипедия? Защо не си прекрачвал прага на акредитиран университет, за да разбереш, че това не може да бъде източник на информация, който да бъде признат от науката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 11 години
ама, приятел-аз все съм постигнал подозирам тъкмо няколко пъти колкото теб:) при това в родината ми-следващият път, като оближеш *** на дойчото се сети колко си жалък:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Това което ми липсва КАЛЕНДАРЕ е свят, който е чист от такива *** като теб. Хора които не могат да постигнат нищо в живота си и злобата към другите е единстеното, което дава смисъл на живота им. Дребни маждукащи *** креатури, които получават признание единствено, когато хвалят сами себе си. Колко е тъжен животът ти КАЛЕНДАРЕ. Колко безмислено е твоето съществуване...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още