IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Президентът категорично стои зад думите си за ситуацията в страната, въпреки критиките

17:50 | 12.07.13 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Автор: Нели Мартинова, Dnes.bg

“Стоя зад всяка своя дума в моето изявление”, така започна отговорът на президента Росен Плевнелиев, който той даде във Варна, по повод отправените от вътрешния министър Цветлин Йовчев критики.

Припомняме, че вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев остро критикува изявлението на президента, отправено преди седмици. Вътрешният министър заяви, че сега на страната не са нужни избори и само ще бъдат похарчени 15 млн. лева, за да бъде получена "същата конфигурация" в условията на силна поляризация на населението. 

Държавният глава беше категоричен, още и че изявленията на посланиците на Германия и Франция, както и неговото, имат много общо и това е “истината”.

“И от тази гледна точка, да кажеш истината, е старт на дебат за проблемите на нацията, фактите и съответно решенията. Спомнете си едно от изреченията в моето изявление – аз казах, че всеки политик решава сам за себе си какъв подход ще използва оттук нататък. Ще задълбочава проблемите, ще решава проблемите или ще чака те просто от само себе си да заглъхнат. С моя подход аз посочвам, че решението на проблемите е важно“, подчерта Плевнелиев.

Попитан как ще коментира критиките, че не е организирал политически консултации преди изказването си, президентът обясни, че го е направил, давайки пример с шестчасовия Консултативен съвет по национална сигурност и поведението на  Волен Сидеров.

“Второ, въпреки случилото се аз организирах неформални консултации в друг формат. Видях се с лидерите на много парламентарно и непарламентарно представени политически сили, с интелектуалци, с блогъри, с писатели, с хората, които написаха хартата, и с много други”, каза още Росен Плевнелиев. Той апелира за нов подход в управлението, в което се формулират проблемите, а "не се крият под масата и не се чака да оттекат в канала“.

По повод изказвания в публичното пространство, че протестите през зимата и настоящите са различни, държавният глава обясни, че това изказване разделя нацията. “София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход”, заключи президентът.

Росен Плевнелиев е във Варна за наблюдение на военноморското учение "Бриз 2013". “Националният план за развитие на въоръжените сили е многопластов, дългосрочен и стратегически документ”, каза още пред медиите във връзка с това учение. 

По негови думи трябва да бъдат направени промени в българската армия, но трябват допълнителни средства за това, защото ако се разчита на настоящия бюджет, възниква проблем.

“В момента нашият бюджет не отговаря на стандартните за НАТО показатели като разходи за персонал и разходи за технологично преоборудване и въоръжаване”, обясни държавният глава. Той каза още, че у нас разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО, което на практика означава, че ако спрат съкращенията в армията, разходите за персонал ще се увеличат.

Затова Плевнелиев апелира да бъде намерен финансово обезпечен баланс. “Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 милиона лева годишно. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 милиона за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там”, допълни президентът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

58
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
чакай, че се замислих...съчувствие?!?! хахахаха:) за какво съчувствие-за момента нещата се развиват в полза на моите доводи и искания-кучето си лае, кервана си върви:) Колкото и да се иска на някой тук нещо различно:) По скоро, съм ужасен човек, че аз не проявявам съчувствие към вас, ама го отдавам на емоционалната си натура(българският народ силно люби и мрази) :) знаеш ли кое е най-забавното-Юлската революция, чиито символ ти вчера си тичал след него, има социалистически окраски:) и определено е лява:) направо ша умръ-и ти ми викаш да търся *** на друго място:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
спи спокойно, дечко-и аз съм адски Пеевски-най-малкото щото той издигна шефа ти; обаче е крайно съмнително, че някой му е дал какъвто и да иска списък-те президента и министъра надали го имат, камо ли той
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 11 години
ама ровер-аз пиша при ***;) не търся съчувствие, а изразявам позиция-ама ти е къс акъла, за да го видиш така:) И не, че съм само аз в крак, ама ти не си-и дали ти досаждам-ридай там тихичко, щото грам не ме интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 7 rate down comment 1
rover
преди 11 години
Аз май преди няколко дни ти препоръчах да пишеш в някой форум на гладни голтаци. Там, при ***, ще срещнеш пълно разбиране и съчувствие. Или в някой ромски форум, или нещо подобно.Всички тук са на едно мнение, само ти на обратно. Разбрахме те вече, трети си в класацията след Митев златни-безсребърни и Георги БЛАГОВОЛЕНт. Луд за връзване. Не става дума за убежденията ти, а за начина по който ги излагаш. Само ти си в крак, цялата рота не е. Досаждаш вече, ама няма да ти тегля една дълга, защото ще ме баннат. Отивам на барикадата да се бия за възможността свободно да излагаш убежденията си и ако трябва ще загина за това. Само да не съм тук да те слушам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И между другото никой от БСП все още не е дал отговор за какво му бяха на Делян Пеевски списъците с всички агенти на ДАНС внедрени навсякъде в България и чужбина?Целият номер изглежда е бил само заради това. А когато стане дума за сътрудниците на бившите комунистически ДС "тяхното осветляване щяло да навреди на България".Съвсем очевидно БСП действа против Българската държавност в полза на Русия и на системата от бивши ДС служители внедрени навсякъде из обществено-политическия живот в България за да саботират развитието на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Класическо потвърждение на тази теза беше участието на Орешарски в един сутрешен блок на БТВ малко след престъплението с Делян Пеевски.На конкретен въпрос кой предложи Делян Пеевски за длъжността шеф на ДАНС не можа да намери какъвто и да е отговор и понеже нямаше начин да каже истината изръси глупостта: "Искате да излъжа"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
За все повече нормални хора в България отдавна няма значение какво казвате, защото виждат всичко друго, което правите, когато имате властта.Това се нарича демагогия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Каквото и да ми приказвате: "Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията".Докато от БСП и ДПС си оставате патологични лъжци. Най-голямата грешка, която допускате специално от БСП е, че никога не си признавате която и да е грешка или престъпление, което сте извършили. Това се трупа с времето срещу вас и изглежда чашата прелива. Толкова ли е трудно да си признаеш, когато си хванат в крачка? Ето затова нямате шанс в България за нещо по-значимо, нито политически, нито обществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 8
kalendar
преди 11 години
мнението ти за мен грам не ме интересува и ще ме интересува все по-малко в бъдеще. Ако ти е по удобно-а то е така-нека за теб бъда платен-за мен все още си оставаш просто поредният ***...не съм нито единственият който прекарва доста време тук, просто съм единственият с по-неудобно мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Знаеш ли пич, не ми се влиза в дълги и най-вече безсмислени диспути, затова ще взема отношение само по едно нещо. Казваш, че имаш самочувствието да ти е останала поне една капка мозък. Гледайки обаче коментарите след поста ми от преди 19 часа досега, забелязвам, че поне половината са твои. Ти значи почти не си излизал от нета, за да си пишеш безсмислени неща. Това ме кара да мисля, че или си от платените писци на БСП за по 20-30 лв. на ден или си някой безделник, който е тотално превъртял. Кое от двете е, знаеш най-добре ти, но изхождайки от дребнавостта ти и заядливостта ти, си мисля, че си платено момченце, което едва свързва двата края.Помисли си дали това е живота, който искаш да живееш и дали това, което пишеш наистина отговаря на вижданията ти. Друго от мен няма да чуеш. Поздрави и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още