IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Президентът категорично стои зад думите си за ситуацията в страната, въпреки критиките

17:50 | 12.07.13 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: Да кажеш истината е началото на дебата за проблемите на нацията

Автор: Нели Мартинова, Dnes.bg

“Стоя зад всяка своя дума в моето изявление”, така започна отговорът на президента Росен Плевнелиев, който той даде във Варна, по повод отправените от вътрешния министър Цветлин Йовчев критики.

Припомняме, че вчера вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев остро критикува изявлението на президента, отправено преди седмици. Вътрешният министър заяви, че сега на страната не са нужни избори и само ще бъдат похарчени 15 млн. лева, за да бъде получена "същата конфигурация" в условията на силна поляризация на населението. 

Държавният глава беше категоричен, още и че изявленията на посланиците на Германия и Франция, както и неговото, имат много общо и това е “истината”.

“И от тази гледна точка, да кажеш истината, е старт на дебат за проблемите на нацията, фактите и съответно решенията. Спомнете си едно от изреченията в моето изявление – аз казах, че всеки политик решава сам за себе си какъв подход ще използва оттук нататък. Ще задълбочава проблемите, ще решава проблемите или ще чака те просто от само себе си да заглъхнат. С моя подход аз посочвам, че решението на проблемите е важно“, подчерта Плевнелиев.

Попитан как ще коментира критиките, че не е организирал политически консултации преди изказването си, президентът обясни, че го е направил, давайки пример с шестчасовия Консултативен съвет по национална сигурност и поведението на  Волен Сидеров.

“Второ, въпреки случилото се аз организирах неформални консултации в друг формат. Видях се с лидерите на много парламентарно и непарламентарно представени политически сили, с интелектуалци, с блогъри, с писатели, с хората, които написаха хартата, и с много други”, каза още Росен Плевнелиев. Той апелира за нов подход в управлението, в което се формулират проблемите, а "не се крият под масата и не се чака да оттекат в канала“.

По повод изказвания в публичното пространство, че протестите през зимата и настоящите са различни, държавният глава обясни, че това изказване разделя нацията. “София срещу провинцията, бедните срещу богатите, протестиращи срещу непротестиращи. Чуваме ли какво казват те? Те казват съществени и смислени неща, за които си заслужава да поработим. Това е моят подход”, заключи президентът.

Росен Плевнелиев е във Варна за наблюдение на военноморското учение "Бриз 2013". “Националният план за развитие на въоръжените сили е многопластов, дългосрочен и стратегически документ”, каза още пред медиите във връзка с това учение. 

По негови думи трябва да бъдат направени промени в българската армия, но трябват допълнителни средства за това, защото ако се разчита на настоящия бюджет, възниква проблем.

“В момента нашият бюджет не отговаря на стандартните за НАТО показатели като разходи за персонал и разходи за технологично преоборудване и въоръжаване”, обясни държавният глава. Той каза още, че у нас разходите за персонал са по-високи в сравнение с другите страни-членки на НАТО, което на практика означава, че ако спрат съкращенията в армията, разходите за персонал ще се увеличат.

Затова Плевнелиев апелира да бъде намерен финансово обезпечен баланс. “Спирането на пенсионната реформа в армията означава поне още по 30 милиона лева годишно. Запазването на поделението във Враца струва поне по 13 милиона за инвестиционни разходи плюс още няколко милиона за поддържане на персонала там”, допълни президентът.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

68
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 10 години
Айде сега да чуем есето на Президента на тема как ИФ не е Искра Фидосова и ЦЦ не е Цветан Цветанов. Колкото до Фидосова, Фидосова побърза да се омете съвсем по герберски, за да не я питат за Тефтерчето. Е, парламента ще е по-лек без нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
"Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен категорично подкрепи писмото на посланиците на Германия и Франция, които призоваха управляващите да чуят гласа на протестиращите и да прекратят олигархичния модел на управление."Колкото и да е жалко, само Европа може май да помогне! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 10 години
дам вярно е-още в един пиша, но тук съм по-активен в пъти. Няма какво да го крия:) напоследък съм по-емоционален...може би щото за разлика от повечето тук ми пука. А и глупостта ме изкарва извън кожата. А събота и неделя си лежах в леглото с летен грип. Но и да не си бях там, аз по принцип прекарвам доста време пред компа. Като съвсем съзнателен избор. А как ме определяш ти-това си е изцяло твое право и не го оспорвам-ама и не ми дреме от него.амфи-ти спря ли да плащаш на твоите 60 виртуални подчинени? И точно ти да се бъзикаш за психическото ми състояние, предвид че имаш халюцинации...обидно е!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 10
jelenski
преди 10 години
Правителството избра да каже истината за ГЕРБ и изведнъж било реваншистко. Важното е да заработи правителството и ще се усети подобрение на условията на живот в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 2 rate down comment 0
amf1
преди 10 години
Недей да му онагледяваш така нещата, че ако го осъзнае току-виж скочил от терасата от депресия.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Не, приятелю, ти не ме разбра. Нямам предвид глупостите, които пишеш. Повечето не ги чета. Както ти си свободен да ги пишеш, така и аз имам пълното право да не им обръщам внимание. Обаче - погледни бройката. Само под тази статия имаш едно има - няма 30 коментара. При това съм напълно сигурен, че това не е единствения сайт, в който пишеш. Какво си правил цяла събота и неделя? Стоял си по цял ден пред монитора и си "творил" ли?! Добре де, ама защо го правиш. Ако е за пари това пак до някъде може да бъде разбрано. Но ако това, което правиш ти харесва, както твърдиш ти - работата не е на добре. Наистина ли няма абсолютно нищо друго, което можеш да правиш? Защото ако наистина нищо друго не ти е останало то ти си ужасно отчайващо самотен и се опитваш да обърнеш внимание върху себе си на каквато и да било цена. Между другото има една книжка "Как да станем нещастни без чужда помощ". Там състояния като твоето са описани доста подробно. Намери си я и я прочети. Може да ти помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
вярно е-както казах преди 2-3 дни-ако някой очаква една радикализация да не доведе до радикализация на някой друг-не знам на кой свят живее. На тоя принцип съществуват бая партии в България :) Та - влошавам се, няма спор... ти предпочиташ да ме видиш навел главица ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 8
kalendar
преди 10 години
да славчо, сега ме разкри:) Президента не знам как си го чел, ама това ти изказване показва само, че си *** като ***:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 5
komisarq
преди 10 години
Плевнелиев, като си почнал с истините барем ни осветли за кръгът "Капитал" и твоите близки там, както и за новият ти политически проект с Безуханова и тогава ще ти повярваме, че имаш някакъв морал, а не си просто поредният лъжец с "добри намерения" и "мислещ за демокрацията".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
Slavvi
преди 10 години
"чакай, че се замислих..." Абе не знам дали ще му стигне цял един живот да те изчака......хахахахаха. Кви подписи бе готин? От тия 60000 дето ги изтъкваш, ако ги има изобщо и са реални, убеден съм, че 59000 са на хора без образование, хъхрещи и миризливи, 1000 са на такива с недозавършен 3-ти клас и 1000 на хора от кръговете фирми около твоите. И това дето казваш, че президента е взел страна и да караш да ти показват по кой член имал право за това, е една гнусна комунистическа инсинуация. Президента не е взел никаква партийна страна в изказването си. Каза истината за това, какво са изборите и кога се налагат. Ама на Вас така Ви е изгодно да го завъртите, като няма какво да кажете и - Вземал бил страна. Точно както Дявола извърта Евангелието, така и Вие извъртате всичко, само и само да Ви е удобно. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още