IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция: Вслушайте се в гражданското общество

Принадлежността към ЕС е цивилизован избор, а олигархичният модел не е съвместим с него, пишат двамата посланици в София Филип Отие и Матиас Хьопфнер

11:39 | 08.07.13 г. 90
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. <em>Снимка: Посолство на Франция в София</em></p>

 Филип Отие, посланик на Франция (вляво), и германският посланик Матиас Хьопфнер. Снимка: Посолство на Франция в София

В безпрецедентно общо становище посланиците на Германия и Франция в София призоваха за „отказ от олигархичния модел" на управление, заради който вече четвърта седмица гражданите в България протестират срещу политическия модел и кабинета Орешарски.

"Германия и Франция, както всички свои европейски партньори, наблюдават с изключително внимание настоящата криза в България, втората за по-малко от шест месеца: криза на доверие в начина на управление на страната, както показват протестите, се казва в съвместното изявление на Филип Отие, посланик на Франция, и Матиас Хьопфнер, посланик на Германия.

„Ясно е вече, че българското общество изисква настойчиво неговият политически, административен, съдебен и икономически елит да изповядва принципите на обществения интерес. Очевидно е, че то се притеснява от проникването на частни интереси в публичната сфера“, пишат двамата посланика. 

„Необходимостта да се назначават на публични длъжности безспорни личности – компетентни, които поставят общественото благо над личните си цели и са в състояние да устояват на натиск – е очевиден факт в демократичните страни. Това предполага прозрачни и обмислени процедури. В България, както и в другите страни, това безспорно е от първостепенно значение за всички инстанции, които отговарят за борбата с организираната престъпност и корупцията, за гарантирането на вътрешната сигурност, за контрола на търговския обмен, за осигуряването на енергийните потребности на страната в стремеж към независимост. Във всички тези области, непрозрачните назначения могат единствено да бъдат в полза на корупцията и организираната престъпност“, се казва още в обявената днес съвместна позиция на посланиците на двете страни.

Според двете страни демокрацията не може без плурализъм на медиите. „Все повече български граждани и европейските партньори на България се притесняват от нарастващата концентрация на собствеността на печатните и електронни медии при непрозрачни условия и при произтичащите от това рискове за свободата на словото. Плурализмът на медиите предполага и ефективна нормативна база за борба с концентрациите, за прилагането на която да следят ефективно компетентните институции.

Принадлежността към Европейския съюз е цивилизован избор. Олигархичният модел не е съвместим с него, нито в България, нито другаде: той може да доведе единствено до образуването на „държава в държавата”, казват още двамата дипломати.

Според тях настоящата криза на доверие не трябва да води до поддаване на песимистични виждания за бъдещето на България, а точно обратно - тя отразява твърдата воля на българите да видят, че управлението на страната е в услуга на обществения интерес.

„Чудесна новина е, че гражданското общество е в подем със своя граждански дух, привързаност към демокрацията и отказ да се поддаде на провокациите, със своята загриженост за бъдещето. Уважение буди начинът, по който българската полиция гарантира през последните седмици мирната изява на това гражданско общество. Всъщност то заслужава да бъде чуто: едно активно, силно, модерно гражданско общество, което вярва в своята страна и се пита какво може да направи за нея, е всъщност основен стълб на всяка демокрация в света, така както и на бъдещето на България“, се казва още в становището на двете страни.

„Държим да приветстваме решителността на президента Плевнелиев да запази неразривната свързаност на България с европейските ценности и правовата държава и да настоява за прозрачност, за морал и етика. Ролята на гарант на институциите и на единството на нацията, която изпълнява държавният глава, е от първостепенно значение при настоящите обстоятелства и заслужава уважение.

Парламентът е естественото място за водене на политически дебат. И този дебат предполага всички избрани политически партии да участват в него. За сметка на това, проявата на екстремизъм и изпълнените с нетърпимост и ксенофобия изказвания, призивите към расова, етническа или религиозна омраза и към насилие, провокациите и нарушенията на обществения ред са недопустими, особено в рамките на държава членка на Европейския съюз; и е очевидно, че в една правова държава те трябва да бъдат санкционирани, от момента, в който са в разрез със закона“, завършва още декларацията.

Двете страни подчертават още, че доброто управление на България е в интерес на всички българи, но също така е и в интерес и на всички европейци: в качеството им на данъкоплатци (около 40% от отпуснатите на България европейски фондове идват от немските и френските данъкоплатци), защото икономиките са взаимообвързани и „защото нашите съдби занапред са свързани“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
забравих примера-именно 89та виж през колко време са протестите и какви са. Макар, че съм бил малък и не помня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
не, дата, не си го спомням-спомням си, че Олигархски беше наречен така ден първи от неговото избиране и имаше протест на Орлов мост. Ти това не го ли помниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
47
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
я изброй колко протеста в нашата история след 98 срещу правителствата са се уталожили а не са ескалира ли . Според мен хората излязат ли на улицата искат жертви и докато не ги получат няма да се приберат . как вобще си го представяте да се уталожат не миу емного ясно - реално страната е буре с барут - зимата не ми се мисли какво ще се случи . В момента може би има шанс строго експертно правителство с програма ако трябва и по часове - една грешна стъпка и хората пак са на улицата . Изборите във Варна - ако Портних се издъни с една грепна стъпка и хората са на улицата . Ако си спомняш - протестите дойдоха не заради правителството само по себе си а заради това което прави / не прави / и забележи - липсата на всякаква допирна точка с предизборната си програма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
и пак да те питам-ти знаеш ли името на поне един професор по конституционно право???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
Абе, чик-чирике:) да не си дишал пак от силните препарати за миене?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
Ми, аз честно да ти кажа, смятам, че дали харесва на някой или не-нещата ще се уталожат. А президента(с малка буква, славей) дори и да налива място в огъня, една дъждовна седмица да има и всичко ще е приключило. Разбира се-може и да бъркам. А, дата, цял ден питам едно и също нещо-сега Плевнелиев(това с главна, славей) дали ще поиска нови избори във Варна, щото само 13% седят зад Портних-и ти одобри същият принцип за национално ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Нямаше нито един известен ПРОФЕСОР по КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО, който да възрази срещу обръщението на Президента. Само световните величини като Кутев, Калфин, Сидеров. Дори СтаниШеф мълчи. И днес отново СтаниШеф мълчи. Самотен Кутев раздава серум срещу СПИН-а на столетницата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
Нищо си му нямаше на словото на президента . Просто трябва да има изход - някакъв от ситуацията . В момента Станишко се прави на ни чул ни видял и си мисли че нещата ще се уталожат - *** хич ги няма , мноооо им лош мениджмънта и вобще не схващат ситуацията . В момента не използват позитивизма на протеста и губят ценно време . Зимъска кат озвереят всички ша падат истински глави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 6
kalendar
преди 11 години
а между другото-Мая Манолова е юрист-не ми дреме какво ти е мнението за нея-тя все си е юрист. Щото аз друг не знам да се е изказал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още