IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 11 години
От тука нататък - у лево
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
... вместо 4%, както е сега.Равен и безплатен достъп до дебати по БНР и БНР.Кандидатите за депутати да нямат имунитет, предложи вчера парламентарната комисия, която изработва проект на нов Изборен кодекс. Идеята е на Организацията Група държави срещу корупцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
За календара и за всички останали:Протестиращите готови с 10 искания за изборния кодекс:Освен задължителен психотест, другите искания са:За регистрацията на независими кандидат в подкрепа на кандидатурата му да са необходими не по-малко от 1% избиратели с постоянен адрес на територията на районаИзчистване на гласовете - фантоми чрез предварителна регистрация (саморегистрация) на гласоподавателитеИзборите за народни представители да са по пропорционална изборна система с мажоритарен елементЗа изборите за народни представители депозитът за партиите и инициативните комитети да е 1000 леваБюлетините да се печатат от БНБ и да имат серийни номераНароден представител да може да бъде преизбран само за още 1 мандатКандидат за народен представител може да бъде предложен за регистриране само в един многомандатен избирателен районРазпределението на мандатите - в чл.5, ал.2 на ИК да се запише: Получилите не по-малко от 1% от действителните гласове в страната и извън страната, вмес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
а още нещо-разгледай постовете ми преди изборите и ще видиш и друго-къде съм казвал, че съм учуден от вътрешната опозиция в БСП(която и сега се проявява) преди изборите-те се държаха като партия, която не иска да спечели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
Не съм влюбен-така е-за тях гласувах. И последните 6 месеца ми станаха по-симпатични от колкото е нужно именно заради тоя сайт. Даже можеш да видиш и градацията в мненията ми-от началото бях просто анти-Бойко с леви разбирания. И казвах, че БСП не са лява партия. И една от основните причини да почна да си променям мнението да става все про-БСП е именно писанията тук, колко тиквоня и Дянков са велики и за нобелова награда-а в действителността в страната хората да няма какво да ядат. Та-приемам просто, че са най-добрите ни управляващи и при тях най-малко ще станат сътресения. Иначе съм с леви убеждения, но не смятам, че има истинско ляво(както и истинско дясно) у нас. Относно тоя процес със качването и падането-и си прав и не си прав-БСП и друг път е била в опозиция и по повече избори. Те не случайно и викат столетницата-в тоя смисъл е единствената партия у нас. И съжалявам, че БЗНС(примерно) не се възроди, щото щеше да е готино да има и друга такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Глей сега , в политиката има правила : събираш някакво доверие, работиш , крадеш , мажеш твоя работа . Если те хваната : набиваш оставката и пак тръгваш отдоле : събираш доверие ако можеш вече и така пак нагоре . Ей тоз кръговрат е прекъснат в БСП-то . И Орешака гори щот ония педерат с очилцата го достраша да си фърли оставката . *** кат си влюбен в тия да ти кажа нещо че да се освестиш : последните избори който спечелихте с мнозинство да управлявате самостоятелно е през 1995 г. . На тия дори оплювания и дънещ се през ден Бойко не можахте да биете . Толкоз ви е некадърен мениджмънта че направо е смешен ама вие си ги харесвате . Мухааааааааа . Тамън след 1-3 избора ще сте на 10-15 % и ша са чудите на кого да правите *** та да се докопате до някоя службица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
Значи-пак ставаш адвокат на пожарникаро-ако Румен се върне(дано не стане), той е ***-ако тиквоня се върне-той е Бай ми Бойко?!?!? А Боко тогава хвърли оставката, не за да поеме отговорност, а за да избяга от такава. И кажи ми, че не е така, моля те. И това на което викаш тълпа, е равна на ....да кажем 5% от общите избиратели на БСП(само на БСП!). На мач на националният отбор се събират доста повече. И това надали са много продуктивни хора-в 9 сутринта повечето хора(не ме гледай мен) са на работа. А не по площадите. Та кучето си лае-керванът си върви е малко работата. АЗ съм против(и не само аз-питай си приятелите и не ги игнорирай в отговорите) да падне правителството-не бях против оставката на Станишев, но бях яко против оставката на Орешарски.Освен това, както гледам ще стане сега най-големият резил-макар, че не съм писал тук, предполагах коалиция между БСП и ГЕРБ или между ГЕРБ и ДПС(да-не съм го писал тук, но те уверявам, че го допусках).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Глей сега , Румен кат си даде оставката - адмирации , няма нужда да му пляскам . Ама щот е *** сега ще се върне обратно след кат прережат гърлото на Станишката някой вечер . Друг пример искаш ли пресен : Байти Бойко си фърли оставката и на изборите е първа политическа сила . Това след 4 години глупости , пържоли и картофи . Знай що : щот знаят простата истина , че тълпата кат излезе иска кръв . *** не е трудно слушайте арменеца Киворк той ви го рече ама вие сте мноооо умни и не слушате .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
а относно принципната ми позиция за корупцията-във Великобритания видях не по-малко корупция от тук, просто беше по различен начин. Това е нормално явление-да, в България е повече от колкото на други места, но ние си го правим така-и като нация и като начин на управление. Но ако се прави, то да се прави с акъл. Това е все едно жена ти да не мрънка-колкото и хубави кексове да прави накрая пак пуска кречеталото, но човек търпи заради мекицити и мусаката...примерно...дано жената не прочете това, че ще спя някъде другаде. Въпросът е - да се корумпира с мярка и по-важното-да се управлява добре, така че негативните ефекти на корупцията да са по-малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
Но ти вярно бягаш от темата-поне моята тема. Ти искаш оставки, а по света рядко се дават оставки-щото въпреки Хохегер, Румен Петков си даде оставката заради едно кафе с Галеви(и така трябваше). Тогава ръкопляскаше ли? Дай ми постовете си от тогава, да видя къде си го похвалил:) И долу изброих 3-4 примера, където нямаше оставки. Буш даде ли си оставката когато разкриха връзките на семейството му със семейството на Бин Ладен??? Кое е по-лошо?Сега ми категоризираш нещата много забавно - едните били ***, а другите са чисти ангели-просто едните са ти по-симпатични. Което не е лошо-напротив. Всеки има право на мнение. Но на мен просто ми се губи логиката:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още