IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три пълни седмици #ДАНСwithme

От утре протестът срещу правителството става целодневен

21:44 | 04.07.13 г. 100
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пред сградата на Парламента се озоваха стотици разноцветни балони с едно послание - Оставка! Снимка: Ройтерс

Вече 21-ви ден продължават протестите в столицата и други големи градове срещу правителството на Пламен Орешарски. След пиенето на кафе тази сутрин пред парламента, отново с оригинални лозунги, "въоръжени" със свирки, тромби и националния трибагреник, протестиращи се събраха тази вечер в 18.30 часа пред Министерския съвет в центъра на София.

Припомняме, че на шествията и митингите в страната старт бе даден на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. 

Протестните демонстрации и днес започнаха още рано сутринта. Бяха издигнаха плакати "Това не е серенада! Оставка!" и "Харчите бюджета, а? Идват избори". Началото на 21-ия ден от масовите протести под наслова #ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител". След намесата на полицията бусът обърна и така бе избегнат по-сериозен инцидент.

Обстановката около МС тази вечер по традиция е спокойна, полиция охранява сградите на Министерския съвет, президентството, на Народното събрание и офисите на политическите партии. 

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв надпис хората призоваваха правителството да подаде оставка. Група джаз музиканти поддържаха настроението с импровизации пред фонтана до президентството.

Част от протестиращи раздаваше надути балони с надпис „Оставка”, като целта бе останалите участници да ги пукат. „Таз година дупка - догодина пропаст”, „България, събуди се” са част от другите издигнати плакати.

В 19.30 часа в пространството пред  Министерския съвет по данни на МВР се бяха събрали около 3000 души. По-късно шествието се насочи по обичайния си вече маршрут - към парламента, "Орлов мост", а после - към НДК и централите на ДПС и БСП.

Пред сградата на Народното събрание част от шествието забави ход, за да „подари“ шарени балони с надпис „Оставка“ на депутатите. 

Пред НДК тази вечер се събраха и поддръжници на правителството на Пламен Орешарски. Организацията и на този митинг се прави чрез социалната мрежа Facebook.

Повече от 30 души блокираха кръстовище в центъра на Сливен днес в знак на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. В 17,30 часа протестиращите преградиха за около 15 минути кръстовището "Розова градина", като блокадата започна с минута мълчание в памет на починалия в София полицай. Заради пиковия час се образува голямо задръстване и движението се измести към странични улици, предаде Dnes.bg.

Въпреки това не се стигна до сблъсъци, а някои от преминаващите водачи изразиха подкрепата си към протестиращите със скандирания "Оставка!".

Протести срещу кабинета имаше и в Пловдив, Варна, Бургас.

От утре пък организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест с начало 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието е била уведомена и Столичната община. 

Всичко за протестите четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
а ти, адвокате борисов:) все повече ми звучиш като болшевика:) "Вярвам в безсмъртието на революцията". А деструктивно е обратното на конструктивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
ми насо, само като прочета два реда от дебилизмът ти дето ръсиш и ме тласкаш все повече и повече към 6 и 30 на пилони:) Освен това-дали си турчин в Измир, или българин във Франция-за мен е едно и също. Седи си в клоаката и си мизерувай там, само не ми давай наклон в живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 3
kalendar
преди 11 години
още един пост като тоя и ще ни обвинят, че сме един и същи човек:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Порно-сценарият "Олигарски" продължение...Болен Лидеров бори корупцията (на всички е ясно че се продава всеки ден) и етиката (без коментар)...Популистки се вдигат редица социални плащания и се сваля цената на тока, а пари от къде...Новият директор на БЕХ няма право на секретен достъп...Ще се взима "1-2 млд. заем" и това в допълнение на дълга емитиран регулярно от мин. фин. ...Лъже се че страната е във финансов колапс, а всички видяхме отчетите ...Шамари от ЕС на поразия...и т.н. и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 5 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Порно-сценарият "Олигарски" продължение...Здравен мин., който от ден 1 зове за връщане на пушенето в заведенията...Съдебен министър назначава заместник, той не знае...Недоразумението Пеевски за шеф на разузнаването...Недоразумението Пеевски му се дава секретен достъп за 4 дни...Премиерът лично бил предложил Пеевски, пък после Станишев се извинява...Болен Лидеров крепи правителството и безчинства, а имунитетът му не е поискан от прокуратурата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 5 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Порно-сценарият "Олигарски"Премиер, който публично обявява, че ще загубим делото с/у Русия за Белене!!!Премиер, на който "му се струва" че ще е добре да строим Белене...Премиер, който не знае министрите си по име, пък уж кабинетът бил негов и 'експертен'...Мая Манолова проваля деня за размисъл, пък кове изборните закони...Зам. мин. на образованието, който се е подписал, че Левски и Ботев са престъпници...Мин. на образованието, който приема промени в учебната програма без да ги чете...Транспортен мин., който лъже за препоръките на новия си заместник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 11 години
е това е българската глупост я : да изберем по малкото зло :):):) Мухааааааа Свършиха се умните и кадърните та ходите да гласувате за червените *** .Докато не се научим да имаме усещането че всички ги е страх от народната любоффффффф следващите пак ще ни се възкачат .Та защо трябва да падне правителство - ми заради принципа и да им е за обица на следващите . Щот кат усетят че им минават номерата - няма да можем да си вдигнем гащите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 5 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Какви опити прави да се коригира бе слепци! Не виждате ли всеки ден гаф и катарзис. От партийната ви обвързаност ми се повръща.Порно сценария 'Олигарски' ли подкрепяте бе! Каква лява политика в условията на постоянно унищожавана и мачкана работническата класа в България! Мързеливи ляво-мислещи популисти, да харчите пари знаете, да ги изкарвате - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
супер...аз съм за тия неща. Даже мога да добавя това онова-облекчения за независимите. И не би било лошо гръцкият вариант-за задължително гласуване. Не виждам нищо(освен само регистрацията) за гласовете в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 6
serafima
преди 11 години
Удивително много ми съвпада мнението с това на Календар. Аз също изживях подобна еволюция. Много критикувах тройната коалиция и БСП специално за не толкова лявата политика и случващото се в ръководството. Следях е политиката на ГЕРБ. С две думи. БСП се коригира и прави опити да бъде адекватна на времето. Тя знае и победи, и поражения. Докато ГЕРБ сам си докара нещата до тук, а сега пък блесна, че егото на ББ не може да приема, че е в опозиция. ГЕРБ не ми се обсъждат - осъждам ги за много неща. И за това, че не ходят на работа, че се държат предизвикателно и нагло. Съжалявам, че няма представители на земеделските партии в парламента. И то при това традиционно тяхно политическо движение. Съжалявам, че няма десни парти (ГЕРБ за мене не е дясна партия определено), но нека в тези партии си дадат сметка защо стана така. И дойдохме до протестите. Много се зарадвах в началото на събуждането на гражданското съзнание. Но сега не виждам смисъла и конструктивността им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още