IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Половината от българите живеят в бедност и се нуждаят от грижата на правителството, убеден е "червеният" лидер

12:28 | 24.06.13 г. 71
Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 51 rate down comment 1
i_ivanov80
преди 11 години
Този човек е неповторим наглец!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 47 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Призовавам провинцията да се присъедини към протеста.Да си донесат кирките и лопатите защото ще потрябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 53 rate down comment 0
valhery
преди 11 години
Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация, заявява още червеният лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията,T.e. ще увеличат бърокрацията и корупцията :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 4
NikolovaG
преди 11 години
До Vesko94 .Не знам как ще реагираш,но всеки който търси да се реализира бяга от провинцията в София,Пловдив и Варна.От там терминал 2. Това е заобикалящата ме действителност и никой не може да ме убеди в противното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 43 rate down comment 4
karadjata
преди 11 години
явно трябва да се пролее много кръв преди да се замислят за оставка тия червени *** трябва да сме на ръба на война може би
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 12
georgi.benevolenet
преди 11 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 52 rate down comment 1
TGV
преди 11 години
Май Станишев пак не е в час - Пловдив и Благоевград не са ли провинция. А другите градове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 6
Vesko94
преди 11 години
Аз не съм много съгласен! Има много грамотни и способни хора в провинцията, просто нямат възможност да покажат какво могат. Нека да не се бъркат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 45 rate down comment 1
Slavvi
преди 11 години
Диско Опиум е класика в жанрЪ. Но и SHOWROOM не пада по-долу. Капацитет до капацитета.....само не съм съгласен, че няма грамотни в провинцията. Ставаме все по-малко, но все още ни има за сметка на хъхрящите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 31 rate down comment 1
Slavvi
преди 11 години
Нека си го легитимират. Даже най-добре да си го приберат барабар с легитимацията и потните очила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още