IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Половината от българите живеят в бедност и се нуждаят от грижата на правителството, убеден е "червеният" лидер

12:28 | 24.06.13 г. 71
Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 18 rate down comment 7
georgi.benevolenet
преди 11 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 46 rate down comment 3
Сините камъни
преди 11 години
Господин Станишев, провинцията мълчи, защото я обезлюдихте с вашата приватизация с години!В София се премести цяла България, благодарение на стремежа ви да станете каписталисти за един ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 62
jelenski
преди 11 години
Така е като протестите са яхнати от ГЕРБ, които единственото искат да се върнат на власт, без значение какво се случва с народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 44 rate down comment 1
data
преди 11 години
ха-ха-ха-ха Станишев превърна БСП в лидерска партия - та да питам аз : колко лидерски партии познавате оцелели ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
http://play.novatv.bg/play/314938/?autostart=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 40 rate down comment 3
boogeyman
преди 11 години
тоя вече чупи наглостомера то няма вече такава скала на измесрване а най-хубавото е, че повлича към дъното заедно със себе си и тази иначе симпатична партия БСП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 11 години
http://play.novatv.bg/play/314937/?autostart=true
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 21
Vesko94
преди 11 години
И наричате себе си интелигентни! Вижда се колко реално сте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 18
Vesko94
преди 11 години
Ама че *** си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 49 rate down comment 2
drakobg
преди 11 години
Наглец е станишев.Хората не искат правителството да се грижи за тях, а само да не ги тормози и съсипва непрестанно.От грижата им се нуждаят само ***, които си отглеждат и размножават, за да купуват гласовете им. Колкото до това правителство-ще го задържат колкото могат по-дълго-в момента на долните етажи на властта кипи трескава работа-преразглеждат се и одобравят вече отхвърлени проекти за финансиране по програми срещу съответни услуги и комисионни, нека не бъдем наивни. Време е за блокади на страната както беше през 1997г. Както и за усилено прилагане на тактиката Starve the Beast и Going John Galt. Който се интересува-да ги провери в Гугл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още