IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Половината от българите живеят в бедност и се нуждаят от грижата на правителството, убеден е "червеният" лидер

12:28 | 24.06.13 г. 71
Станишев: София протестира, но в провинцията е тихо

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 2 rate down comment 4
Кака Дечка
преди 11 години
Така си и знаех. Обикновен негативизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 4
Кака Дечка
преди 11 години
1978 - от кого сме научили тези думи? Как са стигнали те до нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 4
1_9_7_8
преди 11 години
Тези думи са обръщение към Васил Левски, малко преди да бъде обесен. Казвам Левски, защото повечето ученици днес не знаят кой е Дякона!Този човек сигурно се е проклел преди да загине, защото първо са го обработвали психически и са го накарали да мисли, че смъртта му е безсмислена: - Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета? - Не знам, ага. - Аз така заповядах. Можех да пратя 300, аз обаче пратих трима. Изнаеш ли зашо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в теб. Ха сега, да видиш, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 15 rate down comment 0
kkazakov
преди 11 години
Айде да не оставаме никой *** да управлява нашия живот и да тества простотиите си върху нас, а? Какво означава "оставете ги" ?!? ти ОВЦА ли си??? Какъв Орешарски? Какво Белене? Какви 5%? Толкова ли сме евтини, че се връзваме на евтини трикове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 15 rate down comment 2
Slavvi
преди 11 години
Градски, не така бе. Винаги ще има предатели. Жалкото е, че сред нашето племе те са наистина много. Ако оставим Орешарски, че да го видим какво ще направи, аз си имам версия. Ще теглят едни заеми, които ще опънат, а после ще ни карат ние да плащаме. Ще заробят нас и децата ни за десетки години напред. Ей това ще направят. И ще ни обясняват как трябва да работим все повече за все по-малко, за да живеят те по-добре. Ако на народа това бъдеще му харесва, нека спре протестите. Защото друга алтернатива май няма. Някой беше казал - По-добре ужасен край отколкото ужас без край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 23 rate down comment 2
plamenov
преди 11 години
Братле остави ги да си пишат!!! Едни са във форумите, другите сме на улицата!!!!! Ела да танцуваш с нас!!!!!:) Ние не го правим за тях, а за децата си, за мен, за теб и за всички които искат да живеят в една нормална държава!!! Остави ги да си пишат по форумите.....Долу КОМУНИСТИЧЕСКАТА ***!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 10 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Напротив, аз съм засегнат, че излиза така, че щом протестирам съм от герб. Днес прекарах неприлично много време по форумите и над 50% от хората плюят по протестиращите - били им задръстили безценната столица. Еми майната им на всичките. Аз не искам дете ми то живее в тази ***. Каквото зависи от мен ще направя дете ми да е далече от тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 23 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
ДеанТ, какво ти става?Аз искам децата ми да учат в България!Няма социализъм, няма комунизъм, няма демокрация! Има една измишльотина в момента, която ни прави врагове и така управлява!Не те разбирам. Искаш да кажеш, че протестиращите са на ГЕРБ хора? Несериозно е, нали знаеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 21
deant
преди 11 години
протестиращите в чужбина - Брюксел, Лондон даже в щатите - са платени от герб ***!!! това го чета по цял ден във форумите. колеги - отсега мога да ви кажа, че сме окупирани и да се готвим за още по тежки времена, щом от всякъде бълва социал-комунистическа боза. оставете ги бе! айде оставете го орешарски - да видим до къде ще го докара. аз спрях да ходя на протести - този народ не заслужава да се бориш за него. призовавам всички да спрат да протестират, защото това е вече обидно. подиграват се с нас и ни обиждат - ми да става каквото ще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 31 rate down comment 0
Сините камъни
преди 11 години
Станишев, а знаеш ли колко от хората по форумите са от чужбина?Знаеш ли, колко народ е само на българска телевизия, независимо в коя страна живеят в момента?Станишев, нагъл си! Дето каза едно момче, наглоМетъра се пръсна!Заминавай си! Завинаги!Противен си! Кофти си!От самото начало, когато шеф БСП и се чудиха, как човек с двойно гражданство заема такъв пост! От тогава си нагъл и ейзуит! В коя школа те учиха на черното, да казваш бяло! Ние сме търпеливи, но ти няма никога да си спреш успокоителните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още