IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов поиска свикване на партийния съвет, в Пловдив и Благоевград протестират срещу назначението на областни управители

11:23 | 17.06.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година, поиска спешното свикване на националния партиен съвет на БСП, пише агенция „Фокус“. Заседанието трябва да даде оценка на „ситуацията, създадена в резултат на недалновидните, безотговорни действия на ръководството на БСП“, се казва в позицията на Първанов.

През последните дни напрежението вътре в партията се засилва и все по-отчетливо се чуват искания за оставка на ръководството. На този етап лидерът Сергей Станишев категорично заяви, че няма да напусне поста си, защото има кауза, която още не е приключила.

Всъщност исканията за оставката на Станишев започнаха още в нощта след изборите. Тогава Румен Петков поиска оставката заради слаб изборен резултат.

Сега обаче исканията вече са мотивирани от назначенията на новото правителство на Пламен Орешарски, който управлява с подкрепата на БСП и ДПС. Георги Кадиев заяви след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, че спасението на кабинета „Орешарски“ минава през оставките на Пеевски и на Сергей Станишев.

Към това искане се присъедини и първата организационна структура в БСП – Районният съвет в столичния район „Витоша“.

Междувременно започнаха и сериозни протести срещу назначението на областни управители по места. В Благоевград правителството назначи Муса Палев. Първият му работен ден започна с бурни протести, а Палев трябваше да заеме мястото си в кабинета в Областната администрация, охраняван от полиция.

Структурите на БСП в Пловдив пък заявиха, че не приемат назначението на Венцислав Каймакамов за областен управител, а неговото назначение не е съгласувано с областното ръководство на БСП.

"Подкрепям справедливите протести и искания на пловдивчани. Смятам, че хората са възмутени с основание. Днес ние ще поискаме незабавна отмяна на решението за назначаването на Каймакамов, защото в събота и неделя в централата на партията в Пловдив получихме десетки декларации на местни организационни структури и стотици обаждания", се казва в изявление на председателя на партията в Пловдив Георги Гергов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 53 rate down comment 0
data
преди 11 години
Преди 1997 тази партия беше най-голямата с влияние , кадри и пари можеше да печели избори и да има мнозинство ! Сега я докара дотам , че въпреки че хвърлиха целия си ресурс, изляха тонове пумия и провокации трябва да се дупят на Доган ! Усещате ли хумора ? Пак питам : честните хора , нашите бащи гласували за социални идеи - ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИТЕ ТИЯ В РЪКОВОДСТВОТО НА БСП ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още