IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов поиска свикване на партийния съвет, в Пловдив и Благоевград протестират срещу назначението на областни управители

11:23 | 17.06.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година, поиска спешното свикване на националния партиен съвет на БСП, пише агенция „Фокус“. Заседанието трябва да даде оценка на „ситуацията, създадена в резултат на недалновидните, безотговорни действия на ръководството на БСП“, се казва в позицията на Първанов.

През последните дни напрежението вътре в партията се засилва и все по-отчетливо се чуват искания за оставка на ръководството. На този етап лидерът Сергей Станишев категорично заяви, че няма да напусне поста си, защото има кауза, която още не е приключила.

Всъщност исканията за оставката на Станишев започнаха още в нощта след изборите. Тогава Румен Петков поиска оставката заради слаб изборен резултат.

Сега обаче исканията вече са мотивирани от назначенията на новото правителство на Пламен Орешарски, който управлява с подкрепата на БСП и ДПС. Георги Кадиев заяви след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, че спасението на кабинета „Орешарски“ минава през оставките на Пеевски и на Сергей Станишев.

Към това искане се присъедини и първата организационна структура в БСП – Районният съвет в столичния район „Витоша“.

Междувременно започнаха и сериозни протести срещу назначението на областни управители по места. В Благоевград правителството назначи Муса Палев. Първият му работен ден започна с бурни протести, а Палев трябваше да заеме мястото си в кабинета в Областната администрация, охраняван от полиция.

Структурите на БСП в Пловдив пък заявиха, че не приемат назначението на Венцислав Каймакамов за областен управител, а неговото назначение не е съгласувано с областното ръководство на БСП.

"Подкрепям справедливите протести и искания на пловдивчани. Смятам, че хората са възмутени с основание. Днес ние ще поискаме незабавна отмяна на решението за назначаването на Каймакамов, защото в събота и неделя в централата на партията в Пловдив получихме десетки декларации на местни организационни структури и стотици обаждания", се казва в изявление на председателя на партията в Пловдив Георги Гергов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 20 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Засилването на напрежението в БСП няма никакво значение за България. Това са вътрешнопартийни ежби - кой да води бащина си дружина. В буквалния смисъл на думата, защото там начело са все деца и внуци на разсипниците на държавата ни. И да се смени ръководството, все на Москва ще слугуват, все същата анархия в обществено-политическото устройство на страната ще им е изгодна. Обединява ги жаждата за власт, а оттам и за пари. Както и другите партии,де. Deant го е написал - всички са ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 37 rate down comment 4
deant
преди 11 години
Бюрхан Абазов, който е брат на шефката на ДПС в Русе - Ферихан Ахмедова, е назначен за заместник министър на земеделието. Той беше на същия пост по време на тройната коалиция.--------------------------Егати експертността, всеки втори от това правителство е от ДПС. И то от предишното правителство - на тройната коалиция. Срам ме е че моят град не протестира. В петък бяхме не повече от 50 човека пред общината. Ако някой е гледал по ТВ7 за частния град Русе - вярно е всичко, потвърждавам го. В момента е собственост на ГЕРБ, които си го купиха преди това от БСП, малко след като почина Д. Калчев - най-големия олигарх на север от Стара Планина. ВСИЧКИ СА ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 44 rate down comment 1
data
преди 11 години
Към хората подкрепящи БСП : Вие за това ли гласувахте ?Битката за новите губернатори е на финала. Тази седмица правителството Орешарски" обявява имената на областните управители. Губернаторските кресла си разпределят БСП и ДПС, а преговорите били на приключване.ДПС поискали 12 области, което сочи, че за БСП ще останат 16. Движението вероятно ще управлява отново София-област, макар че червените били против Емил Иванов, който е депутат от ДПС, пак да е областен, както от 2005 до 2009 г. В БСП настоявали бившата кметица на Ихтиман Маргарита Петкова да е начело на София-област, а в замяна на ДПС да дадат Благоевград. От движението обаче искат Софийската област с аргумента, че били спечелили трима депутати дори и в София-град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 49 rate down comment 1
k_v_v_
преди 11 години
jelenski е платен драскач, не му обръщайте внимание. То се вижда, че даже и най-изкуфелите *** скочиха срещу ръководството си. ДОЛУ БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 51 rate down comment 5
to66e
преди 11 години
Другарю Първанов, дори цялото ръководство на БСП да бъде сменено това няма да доведе до нищо. Правителството е избрано с благословията на мафията. Не съм сигурен даже, че и ДПС има влияние върху него. Орешарски да си подава оставката. Имахме си служебен кабинет, който що годе си вършеше работата читаво. Те да се занимават с енергийните въпроси, европари, безработица, ВМЗ, БДЖ и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 0
AGD
преди 11 години
Женски... много си се объркал човече :(Мислиш ли, че господина е болен? /за едрия човек питам/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Като изметем вас, а след това и ГЕРБ от политиката с кого ще се оправдавате бе *** смотани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 2
data
преди 11 години
Желенски , къв ГЕРБ бе ? Вие се самоубихте бе другарю !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 70
jelenski
преди 11 години
С Пеевски кабинета беше решил да развали каналите за контрабанда на ГЕРБ и да накаже Цветанов. Затова така бързо и отчаяно се действаше от страна на ГЕРБ. Излезе, че пак са ни използвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 50 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Браво на структурите на БСП в Пловдив и Благоевград.ДПС са партия на престъпността покровителстваща разпространение на наркотици и проституция в България. Какъв политик си щом си склонен на коалиция с тях и им осигуряваш участие в управлението на страната???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още