IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов поиска свикване на партийния съвет, в Пловдив и Благоевград протестират срещу назначението на областни управители

11:23 | 17.06.13 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Напрежението в БСП се засилва

Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012 година, поиска спешното свикване на националния партиен съвет на БСП, пише агенция „Фокус“. Заседанието трябва да даде оценка на „ситуацията, създадена в резултат на недалновидните, безотговорни действия на ръководството на БСП“, се казва в позицията на Първанов.

През последните дни напрежението вътре в партията се засилва и все по-отчетливо се чуват искания за оставка на ръководството. На този етап лидерът Сергей Станишев категорично заяви, че няма да напусне поста си, защото има кауза, която още не е приключила.

Всъщност исканията за оставката на Станишев започнаха още в нощта след изборите. Тогава Румен Петков поиска оставката заради слаб изборен резултат.

Сега обаче исканията вече са мотивирани от назначенията на новото правителство на Пламен Орешарски, който управлява с подкрепата на БСП и ДПС. Георги Кадиев заяви след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, че спасението на кабинета „Орешарски“ минава през оставките на Пеевски и на Сергей Станишев.

Към това искане се присъедини и първата организационна структура в БСП – Районният съвет в столичния район „Витоша“.

Междувременно започнаха и сериозни протести срещу назначението на областни управители по места. В Благоевград правителството назначи Муса Палев. Първият му работен ден започна с бурни протести, а Палев трябваше да заеме мястото си в кабинета в Областната администрация, охраняван от полиция.

Структурите на БСП в Пловдив пък заявиха, че не приемат назначението на Венцислав Каймакамов за областен управител, а неговото назначение не е съгласувано с областното ръководство на БСП.

"Подкрепям справедливите протести и искания на пловдивчани. Смятам, че хората са възмутени с основание. Днес ние ще поискаме незабавна отмяна на решението за назначаването на Каймакамов, защото в събота и неделя в централата на партията в Пловдив получихме десетки декларации на местни организационни структури и стотици обаждания", се казва в изявление на председателя на партията в Пловдив Георги Гергов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 11 години
Смисъла ? Ми най накрая БСП да си стане нормална лява партия ! Да излезе от дясното пространство и да освободи място на също така нормална дясна партия за която да гласувам!просто и ясно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Оставка на правителството на марионетката Орешарски.После обществени дебати за за излъчване на Велико Народно Събрание без в него да влизат участници на бившите ДС (или техни наследници) за да може да приемем нова конституция и най-сетне да започнем наистина прехода към демокрация.Досега всичко случващо се е театър на руснаци, русофили, бивши ченгета от ДС и престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
сбито, кратко и ясно:) палец нагоре от мен.ама ние сме за бой(и аз даже)-не е луд тоя дето яде баницата...Евала, че за втори път за една година излизат хора на протести-най-сетне гражданско общество. Даже се надявам и трети път да стане-много ще е зле за икономиката, адски зле за парламентаризмът(в кратък период погледнато; в дългосрочен план ще е може би единственото възможно решение), но като цяло ще помогне на нацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Всички са за ***! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 8
kalendar
преди 11 години
а между другото-за избирането на Пеевски имат вина 4 партии-прочетете внимателно какво се е случвало в залата-кой как е гласувал и кога е давал кворум. Без Атака и ГЕРБ-или пък без БСП или ДПС, Пеевски нямаше да е на първа страница на вестниците:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 11 години
И без да съм фен на теория на конспирацията-задавам си въпроса кой има изгода от този...провал-защото съм сигурен, че всички са знаели какво ще се случи. Вариантите са два-или ББ е бръкнал надълбоко в джоба си, защото се съмнявам, че Лютвито ще се продаде за жълти стотинки, или Първанов е извъртял нещата, за да прибере властта. Или...или Пеевски е станал адски голям(което не го вярвам-защото ЦВ и друг път си е прибирал предсрочно заемите, та да не остане без империя, ако престане да слуша момчето) и не му дреме от никой. Който и да е, зад тоя погром, трябва да е по-голям от ЦВ. А това са доста малко хора в държавата. Нямаше да е сефте да се ползват бушони, ако не искаха протести. Това е нагласена работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 4
kalendar
преди 11 години
упс...затрил съм нещо, без да искам-Кадиев не прави впечатление на човек(даже-чисто биографично, ако щеш), който действа без да е звъннал до инкасатора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 11 години
моите уважения, дата...ама-аз вероятно съм доста по-млад от баща ти:) а за изливането на помията-то не, че не е имало за какво-герберите активно ги захранваха с материал. И повечето като мен бяха тласнати към БСП именно от ГЕРБ. И колкото и клоуни да са в момента в правителството, пак са по-добре от мутрите. Иначе си прав-Станишев трябва да сдаде постовете, обаче ако ще ги дава на Първанов-по-добре да си седят в него:) А Кадиев не прави впечатление на човек(даже-чисто биографично, ако щеш) без да е звъннал до инкасатора да сверят часовника. Та-ако ще има предсрочни избори..надявам се(ама не го вярвам) да доминират новите партии. Но за жалост както го виждам-не се ли измъкнат БСП, то идва ГЕРБ. Е... Пеевски(срещу който така се пеним всички) подкрепяше ББ в продължение на дълги години-за справка-всичките му медии-именно той го направи премиер. Та-дали има смисъл от тая смяна???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
rogers, виж лични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
rogers
преди 11 години
Няма как нещо излъчено по ТВ7 да е вярно - особено пък ако там се споменава ГЕРБ - ТВ7 провалиха изборите за да ощетят ГЕРБ - всички го видяхме. Освен това не се връзва теорията ти, че в Русе не протестират заради ГЕРБ - щото протестите не са срещу ГЕРБ, а ГЕРБ има интерес от тези протести
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още