IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Часове след първите резултати от предсрочните парламентарни избори Investor.bg събра коментари от икономисти и експерти за възможните коалиции в новия парламент, за вероятността от нови избори наесен и за ролята на новото политическо управление върху икономическите процеси в страната.

Георги Ангелов, институт "Отворено общество": Няма да имаме бързо правителство, нужни са много компромиси

Основният риск оттук насетне е ако не може да се създаде стабилно правителство с достатъчно мнозинство, така че да се приемат закони безпроблемно. Необходимо е правителство с дългосрочна визия, така че да изкара цял мандат, а не просто да оцелява след всеки пореден вот на недоверие.

Очевидно БСП и ДПС нямат достатъчно мнозинство, нито ГЕРБ и „Атака“. Теоретично са възможни три варианта. Първият е за широка коалиция между ГЕРБ и БСП, разбира се, с цената на много компромиси. Вторият вариант е коалиция анти-ГЕРБ, която да не е основана на политически и икономически програми, а на това, че всички не харесват ГЕРБ. Третият сценарий е анти-БСП – ако ГЕРБ обедини други партии по някаква формула.

И трите варианта са трудни. Но в момента стимулите са такива, че никой не иска нови избори наесен, защото тогава и други партии биха влезли в парламента, което не е изгодно за основните играчи. Във всички случаи ще се търсят възможности за коалиране докрай. Ето защо смятам, че един от посочените варианти, ще бъде реализиран. Предстоят обаче много дълги и сериозни преговори с много компромиси. Така както БСП направиха компромис с избора си на Пламен Орешарски за премиер, така и другите политически сили ще трябва да направят своите компромиси – и с предизборните си програми, и с личностите, и с популизма.

Предстои дълъг период на преговори. Няма да имаме бързо правителство. Но след този дълъг период на преговори и компромиси можем да имаме едно  правителство, което ще е стабилно дългосрочно, а това ще е добре и за инвеститорите.

Петър Ганев, ИПИ: Няма пожар за гасене във фискалната политика

Още преди изборите заявихме, че нямаме пожар за гасене във финансов аспект. За фискалната политика не е толкова важно дали има парламент, или не. Дори и цяла година да няма законодателна власт, нещата при фиска са както трябва - нямаме спешност в това отношение. Разбира се дългосрочните предизвикателства остават.

По отношение на възможните коалиции оттук нататък – ясно е, че ГЕРБ няма варианти. Остава коалицията между БСП и ДПС, която е спорна, ако не съберат 120 места. Това няма да е стабилна формация, но е възможно да просъществува и да остане консистентна до последно. Но за широк консенсус е трудно да се говори.

Афишираната идея на БСП за програмно правителство е трудно осъществима, защото няма достатъчно много партии в парламента. Определено при налични четири партии надпартийно управление е трудно. По-скоро е възможна ориентацията към партии извън парламента, към неправителствения сектор и към граждански сдружения. Но в този случай ще бъде доста трудно обществото да бъде убедено, че тази коалиция е устойчива, защото по своята същност ще си остане партийна.

Идеята на ДПС за коалиции извън парламента не е невъзможна, но в крайна сметка е важно кои са управляващите вътре в парламента, защото точно те ще имат глас при важните решения, а тези, които са извън него, няма да имат тежката дума. Вероятно ще се получи нещо като гражданския борд досега – няма да може да се разчита на подобно обединение като на устойчива коалиция.

Коалиция между БСП и ДПС е възможна, но трябва да изчакаме. Ако не – отиваме към нови избори.

Лъчезар Богданов, Industry Watch.: Не е невъзможна коалиция между ГЕРБ и БСП

В България през последните 10 години се вижда, че има голямо разминаване между реалност и образ. Партиите се „разполагат“ според някаква ос в лява или дясна страна. Същевременно действията им са коренно различни. Нека вземем пример с партия „Атака“, която според социолози се води дясна. Истината е, че „Атака“ е една крайно лява партия. Ето защо не могат да бъдат правени никакви предварителни прогнози от икономическа гледна точка по повод предстоящите политики на правителството, което ще бъде сформирано.

Нека се върнем назад във времето в годините на управление на Тройната коалиция. Въпреки че на власт бе Сергей Станишев, може да се каже, че по онова време бяха въведени значителни облекчения за малкия и среден бизнес. Същите тези бяха отнети при управлението на ГЕРБ, но пък бяха прокарани други политики.

По повод бъдещи коалиции в новия парламент бих казал, че не е невъзможна коалиция между БСП и ГЕРБ. Както самият Бойко Борисов се пошегува преди време, ГЕРБ може и да тръгне "по пътя на левия популизъм“.

Програмно правителство, както Станишев предлага да бъде съставено, е формула, която не съществува в съвременния политически живот и е невъзможна. Дори при управлението на Тройната коалиция ставаше въпрос за коалиция, а в никакъв случай за прогамно правителство. То е формула за екстремни ситуации, а в България все още не е настанала такава.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 6
georgi_shum
преди 11 години
Хора разберете, с тези дрязги и разединение доникъде няма да я докараме. Неможе да се изолират нито 31% от гласувалите, нито 27 %. Колкото и абсурдно да звучи, най разумно е правителство ГЕРБ-БСП - без ДПС, без АТАКА. Но след нови избори и то до два месеца. И ГЕРБ - без Цветанов, БСП без серГея. Да управляват така 2, макс 2.5 години с няколко ясни цели и приоритети., да се помирим малко помежду си и после вече която партия от къде е. Дърпаме ли се така едни други - нищо, ама нищо добро не ни чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 15
0pk
преди 11 години
Още малко и тест ще трябва да се попълва преди да се гласува :)Тука преди време някой разправяше как само имотни трябвало да гласуват, щото видите ли дервишите за по 1 кебапче си продавали гласа :]Аз пък предлагам, сега новото правителство да запорира всички банкови сметки и да ги обложи с еднократен прогресиращ данък. Само така ще се оправи положението. Какво ще кажете имотните и образованите, ааа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 23
Vesko94
преди 11 години
Алооо, разбирачите по-долу, ратувате за ГЕРБ, на теория дясна партия, а говорите за чисто антидемократични неща. Всеки пълнолетен гражданин на тази страна, без значение образование, раса и т.н., има политически права. Какви са тия глупости където ги приказвате? И още нещо, deant, аз като ти гледам писанията и ти не си от най-грамотните, добре ли ще ти е някой по-грамотен от теб да ти каже- а бе ти си с по-ниско от моето образование, не си толкова грамотен колкото аз, защо да гласуваш? Как ще се почустваш? Говорите пълни глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Сервираха ни "резултати", при които, за предстоящото управление, което са ни приготвили, ще се казва - ..."ами, няма друг начин, такива са цифрите" и ще настане веселба...Терминал 1 и 2 и ГКПП-тата ще бачкат здраво, "вервайте ми"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 4
Gold Zombie
преди 11 години
За съжаление това няма да се случи никога. Никой политик няма полза от въвеждането на образователен ценз за гласуване. Зад прокламираното "равенство и право на всеки на глас" стои идеята, че по този начин се постига превръщане на интелигентините гласоподаватели в малцинство на фона на онези, които не виждат по-далеч от носа си. Първите, както се досещаш са опасни за всяко управление понеже умеят да мислят, а не като вторите - стадо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 59 rate down comment 8
deant
преди 11 години
Имаме нужда от ценз за изборите. Минимум основно образование да не казвам средно. Човек не постарал се да се изучи, няма право да дава мнение за развитието на обществото. Това при положение, че образованието все още е безплатно. Много *** ще бъдат изхвърлени от парламента по този начин.Тогава поне малко вота ще е по-интелигентен и по-висок. Това в момента е цирк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 4
mathematician
преди 11 години
Проблемът е, че и да има нови избори положението ще остане пак същото или по-добро за БСП+ДПС. Ниската активност на тях им помага. Мръсната кампания с/у ГЕРБ също. Защото много хора гласуваха за малките партии, но те не прескочиха 4%.Т.е. трябва да има нещо, което да увеличи изборната активност, за да са по-различни резултатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 9
bgMan
преди 11 години
Съгласен.Дайте да се организираме на протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
johnnyBravo
преди 11 години
Старата песен на нов глас - комунисти с турци... СЕГА трябва да има нови избори, не на есен, не на пролет - СЕГА."Всеки народ заслужава съдбата си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 4
johnnyBravo
преди 11 години
Старата песен на нов глас - комунисти с турци... СЕГА трябва да има нови избори, не на есен, не на пролет - СЕГА."Всеки народ заслужава съдбата си"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още