IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Часове след първите резултати от предсрочните парламентарни избори Investor.bg събра коментари от икономисти и експерти за възможните коалиции в новия парламент, за вероятността от нови избори наесен и за ролята на новото политическо управление върху икономическите процеси в страната.

Георги Ангелов, институт "Отворено общество": Няма да имаме бързо правителство, нужни са много компромиси

Основният риск оттук насетне е ако не може да се създаде стабилно правителство с достатъчно мнозинство, така че да се приемат закони безпроблемно. Необходимо е правителство с дългосрочна визия, така че да изкара цял мандат, а не просто да оцелява след всеки пореден вот на недоверие.

Очевидно БСП и ДПС нямат достатъчно мнозинство, нито ГЕРБ и „Атака“. Теоретично са възможни три варианта. Първият е за широка коалиция между ГЕРБ и БСП, разбира се, с цената на много компромиси. Вторият вариант е коалиция анти-ГЕРБ, която да не е основана на политически и икономически програми, а на това, че всички не харесват ГЕРБ. Третият сценарий е анти-БСП – ако ГЕРБ обедини други партии по някаква формула.

И трите варианта са трудни. Но в момента стимулите са такива, че никой не иска нови избори наесен, защото тогава и други партии биха влезли в парламента, което не е изгодно за основните играчи. Във всички случаи ще се търсят възможности за коалиране докрай. Ето защо смятам, че един от посочените варианти, ще бъде реализиран. Предстоят обаче много дълги и сериозни преговори с много компромиси. Така както БСП направиха компромис с избора си на Пламен Орешарски за премиер, така и другите политически сили ще трябва да направят своите компромиси – и с предизборните си програми, и с личностите, и с популизма.

Предстои дълъг период на преговори. Няма да имаме бързо правителство. Но след този дълъг период на преговори и компромиси можем да имаме едно  правителство, което ще е стабилно дългосрочно, а това ще е добре и за инвеститорите.

Петър Ганев, ИПИ: Няма пожар за гасене във фискалната политика

Още преди изборите заявихме, че нямаме пожар за гасене във финансов аспект. За фискалната политика не е толкова важно дали има парламент, или не. Дори и цяла година да няма законодателна власт, нещата при фиска са както трябва - нямаме спешност в това отношение. Разбира се дългосрочните предизвикателства остават.

По отношение на възможните коалиции оттук нататък – ясно е, че ГЕРБ няма варианти. Остава коалицията между БСП и ДПС, която е спорна, ако не съберат 120 места. Това няма да е стабилна формация, но е възможно да просъществува и да остане консистентна до последно. Но за широк консенсус е трудно да се говори.

Афишираната идея на БСП за програмно правителство е трудно осъществима, защото няма достатъчно много партии в парламента. Определено при налични четири партии надпартийно управление е трудно. По-скоро е възможна ориентацията към партии извън парламента, към неправителствения сектор и към граждански сдружения. Но в този случай ще бъде доста трудно обществото да бъде убедено, че тази коалиция е устойчива, защото по своята същност ще си остане партийна.

Идеята на ДПС за коалиции извън парламента не е невъзможна, но в крайна сметка е важно кои са управляващите вътре в парламента, защото точно те ще имат глас при важните решения, а тези, които са извън него, няма да имат тежката дума. Вероятно ще се получи нещо като гражданския борд досега – няма да може да се разчита на подобно обединение като на устойчива коалиция.

Коалиция между БСП и ДПС е възможна, но трябва да изчакаме. Ако не – отиваме към нови избори.

Лъчезар Богданов, Industry Watch.: Не е невъзможна коалиция между ГЕРБ и БСП

В България през последните 10 години се вижда, че има голямо разминаване между реалност и образ. Партиите се „разполагат“ според някаква ос в лява или дясна страна. Същевременно действията им са коренно различни. Нека вземем пример с партия „Атака“, която според социолози се води дясна. Истината е, че „Атака“ е една крайно лява партия. Ето защо не могат да бъдат правени никакви предварителни прогнози от икономическа гледна точка по повод предстоящите политики на правителството, което ще бъде сформирано.

Нека се върнем назад във времето в годините на управление на Тройната коалиция. Въпреки че на власт бе Сергей Станишев, може да се каже, че по онова време бяха въведени значителни облекчения за малкия и среден бизнес. Същите тези бяха отнети при управлението на ГЕРБ, но пък бяха прокарани други политики.

По повод бъдещи коалиции в новия парламент бих казал, че не е невъзможна коалиция между БСП и ГЕРБ. Както самият Бойко Борисов се пошегува преди време, ГЕРБ може и да тръгне "по пътя на левия популизъм“.

Програмно правителство, както Станишев предлага да бъде съставено, е формула, която не съществува в съвременния политически живот и е невъзможна. Дори при управлението на Тройната коалиция ставаше въпрос за коалиция, а в никакъв случай за прогамно правителство. То е формула за екстремни ситуации, а в България все още не е настанала такава.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 0
serafima
преди 11 години
Писна ми да ни се натрапват тези дежурни икономисти. И те разбира се нищо оригинално не казват. Всеки си говори това, което си знае. Те са няколко - Владо Каролев и Георги Ангелов (ясно кои са), Красен Станчев (философия - АОНСУ). Ани Кръстева какво пък търси тук? От 2-3 месеца се прави на политолог. По й прилича да си стои в полето на въпросите на имиграцията в България. Иска ми се да чуя мнения наистина на учени икономисти, каквито имаме достатъчно в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 13
Milona
преди 11 години
ВСЕ ПАК ПО-ДОБРЕ Е СПОРЕД МЕН ДА СЕ КОАЛИРАТ АТАКА,БСП И ДПС И С МНОГО КОМПРОМИСИ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО - ДРУГ НАЧИН НЯМА СПОРЕД МЕН !!! ДАНО ПОУМНЕЯТ И СЕ РАЗБЕРАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 16
Milona
преди 11 години
ВСЕ ПАК ПО-ДОБРЕ Е СПОРЕД МЕН ДА СЕ КОАЛИРАТ АТАКА,БСП И ДПС И С МНОГО КОМПРОМИСИ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО - ДРУГ НАЧИН НЯМА СПОРЕД МЕН !!! ДАНО ПОУМНЕЯТ И СЕ РАЗБЕРАТ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Веско кво е това равенство дето ми го прокламираш. И оня отдолу с теста. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА. ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА КОГАТО Е ОБРАЗОВАН. ОБРАЗОВАНИЕТО Е БЕЗПЛАТНО И ГАРАНТИРАНО. ВСЕКИ ИМА ПРАВОТО ДА СЕ ОБРАЗОВА. Схващаш ли връзката? За мен човек, който няма намерение да се образова, той няма как да разбере от какво има нужда това общество. Той гледа само в 100-те му обещани лева. ---Веско като искаш може да ми броиш и запетайките. Старая се да пиша грамотно, но както всички останали тук пишем бързайки и специално в коментарите не можеш да правиш заключения за правопис.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 8
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
А коалиция ГЕРБ + ДПС (скрита или явна) не ви ли се струва доста реалистична?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 1
vvexin
преди 11 години
Според мен и до днес уроците от 1989-1993 не са взети в предвид от уважаемите гласоподаватели. Тогава бълваха същите сюреалистични глупостти както и сега, и тогава носеха пари и легитимност както и сега. Хората обичат да ги лъжат, а лъжци много. Те така и не разбраха че не отиват да гласуват за да им се "даде" а за да не им се "взима". Тежко на тоя който чака държавата да се оправи та и той с нея, едва ли ще го доживее. 46-те години май се оказват непреодолима тежест и абонамент с ДПС.... защото аз така го виждам, за жалост. Белкем в Брюксел се отърват от илюзиите за бъдещето на България, тъй като населението определено не желае такова, и да променят тактиката към нещо по-смисленно. Колкото до стабилността, тя може да се изпари доста бързо след някое друго велико творение измислено в парламента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
Рано е БГ ман, изчакай още малко. Нека хубаво да се покажат, да изпълзят на светло за да ги разберат всички кое, как и защо направиха другарите и другарките. Бисеров вече даде анонса към Атака. Не забрави разбира се и тези които не са успяли да влязат в парламента. Ясно си казва човека, кой стои зад протестите и напомня на артистите, че не са забравени. Протестите ще дойдат, но този път ще има ясна цел. Нов изборен закон! Онлайн гласуване, гласуване с писмо и т.н. и въвеждане на ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ! Бюлетина на която да пише " Нито една от допуснатите за избор партии". Колкото хора (процентуално) гласуват с такава бюлетина с такъв процент се намалява броя на депутатите и т.н. и т.н. Иборната система трябва да отговаря на реалностите, а не на желанията за светлото бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Протестиииииииииииии.Да изринем червените предатели веднъж завинаги от българската политическа сцена.През 1989 г. пропуснахме историческия си шанс да го направим и вижте до каква мизерия и хаос ни докарват толкова пъти вече.Никога повече БСП и ДПС на власт!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 6
STRAHO
преди 11 години
"ГЕРБ спечели в най-бунтуващите срещу монополите и ГЕРБ градовеБСП води в 11 МИР, ГЕРБ в 15, ДПС в 5ГЕРБ води най-убедително на БСП в най-големите и най-бунтовните преди два месеца градове. Една от най-големите разлики между тях и БСП е в 24-и МИР в София, това е центърът на столицата, 35.5% за ГЕРБ на 25.9% за БСП. Аналогично е положението и във Варна и Бургас - 34.3 за ГЕРБ срещу 22.9 за БСП във Варна, и 33.8% за ГЕРБ и 23.2% за БСП в Бургас. В бунтовния Благоевград 32 % за ГЕРБ, 21% за БСП."Погледнете хубаво къде печели ГЕРБ и къде ***! Ясно си личи кой купува вот! Освен ако на центъра на софия не живеят *** де! В нашия квартал във Варна няма пукнат *** но герб додят с около два пъти повече бюлетини! Вижда се също че протестите НЕ бяха срещу герб а в негова подкрепа! Вижда се и разликата и в образованието на привържениците на двете партии както и това в какво населено място живеят! :) Изводите се налагат от само себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 1
mick
преди 11 години
А може ли 10 получаващи пари от държавата да гласуват за партия която да накара 1ия работещ да им плаща пенсии, помощи за безработни и т.н. ? Т.е. партията на консуматорите да спечели просто защото те са повече от работещите. И да накара работещите да им дават да речем 90% от заплатата... според мен е напълно възможно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още