IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Вижте първите коментари на икономисти за възможните коалиции в новия парламент

12:04 | 13.05.13 г. 45
Икономисти: Чака ни коалиция БСП-ДПС или нови избори наесен

Часове след първите резултати от предсрочните парламентарни избори Investor.bg събра коментари от икономисти и експерти за възможните коалиции в новия парламент, за вероятността от нови избори наесен и за ролята на новото политическо управление върху икономическите процеси в страната.

Георги Ангелов, институт "Отворено общество": Няма да имаме бързо правителство, нужни са много компромиси

Основният риск оттук насетне е ако не може да се създаде стабилно правителство с достатъчно мнозинство, така че да се приемат закони безпроблемно. Необходимо е правителство с дългосрочна визия, така че да изкара цял мандат, а не просто да оцелява след всеки пореден вот на недоверие.

Очевидно БСП и ДПС нямат достатъчно мнозинство, нито ГЕРБ и „Атака“. Теоретично са възможни три варианта. Първият е за широка коалиция между ГЕРБ и БСП, разбира се, с цената на много компромиси. Вторият вариант е коалиция анти-ГЕРБ, която да не е основана на политически и икономически програми, а на това, че всички не харесват ГЕРБ. Третият сценарий е анти-БСП – ако ГЕРБ обедини други партии по някаква формула.

И трите варианта са трудни. Но в момента стимулите са такива, че никой не иска нови избори наесен, защото тогава и други партии биха влезли в парламента, което не е изгодно за основните играчи. Във всички случаи ще се търсят възможности за коалиране докрай. Ето защо смятам, че един от посочените варианти, ще бъде реализиран. Предстоят обаче много дълги и сериозни преговори с много компромиси. Така както БСП направиха компромис с избора си на Пламен Орешарски за премиер, така и другите политически сили ще трябва да направят своите компромиси – и с предизборните си програми, и с личностите, и с популизма.

Предстои дълъг период на преговори. Няма да имаме бързо правителство. Но след този дълъг период на преговори и компромиси можем да имаме едно  правителство, което ще е стабилно дългосрочно, а това ще е добре и за инвеститорите.

Петър Ганев, ИПИ: Няма пожар за гасене във фискалната политика

Още преди изборите заявихме, че нямаме пожар за гасене във финансов аспект. За фискалната политика не е толкова важно дали има парламент, или не. Дори и цяла година да няма законодателна власт, нещата при фиска са както трябва - нямаме спешност в това отношение. Разбира се дългосрочните предизвикателства остават.

По отношение на възможните коалиции оттук нататък – ясно е, че ГЕРБ няма варианти. Остава коалицията между БСП и ДПС, която е спорна, ако не съберат 120 места. Това няма да е стабилна формация, но е възможно да просъществува и да остане консистентна до последно. Но за широк консенсус е трудно да се говори.

Афишираната идея на БСП за програмно правителство е трудно осъществима, защото няма достатъчно много партии в парламента. Определено при налични четири партии надпартийно управление е трудно. По-скоро е възможна ориентацията към партии извън парламента, към неправителствения сектор и към граждански сдружения. Но в този случай ще бъде доста трудно обществото да бъде убедено, че тази коалиция е устойчива, защото по своята същност ще си остане партийна.

Идеята на ДПС за коалиции извън парламента не е невъзможна, но в крайна сметка е важно кои са управляващите вътре в парламента, защото точно те ще имат глас при важните решения, а тези, които са извън него, няма да имат тежката дума. Вероятно ще се получи нещо като гражданския борд досега – няма да може да се разчита на подобно обединение като на устойчива коалиция.

Коалиция между БСП и ДПС е възможна, но трябва да изчакаме. Ако не – отиваме към нови избори.

Лъчезар Богданов, Industry Watch.: Не е невъзможна коалиция между ГЕРБ и БСП

В България през последните 10 години се вижда, че има голямо разминаване между реалност и образ. Партиите се „разполагат“ според някаква ос в лява или дясна страна. Същевременно действията им са коренно различни. Нека вземем пример с партия „Атака“, която според социолози се води дясна. Истината е, че „Атака“ е една крайно лява партия. Ето защо не могат да бъдат правени никакви предварителни прогнози от икономическа гледна точка по повод предстоящите политики на правителството, което ще бъде сформирано.

Нека се върнем назад във времето в годините на управление на Тройната коалиция. Въпреки че на власт бе Сергей Станишев, може да се каже, че по онова време бяха въведени значителни облекчения за малкия и среден бизнес. Същите тези бяха отнети при управлението на ГЕРБ, но пък бяха прокарани други политики.

По повод бъдещи коалиции в новия парламент бих казал, че не е невъзможна коалиция между БСП и ГЕРБ. Както самият Бойко Борисов се пошегува преди време, ГЕРБ може и да тръгне "по пътя на левия популизъм“.

Програмно правителство, както Станишев предлага да бъде съставено, е формула, която не съществува в съвременния политически живот и е невъзможна. Дори при управлението на Тройната коалиция ставаше въпрос за коалиция, а в никакъв случай за прогамно правителство. То е формула за екстремни ситуации, а в България все още не е настанала такава.

Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"ГЕРБ сами се докараха до това положение..."Безспорно и те си помогнаха! :) ... Обаче, мисля си за следния пример: ..да помислим защо отговорните органи борят престъпността с внедрени хора. Какво правят тия хора за да помогнат правосъдието докато са сред престъпниците? На "вие ли им говорят там" !? А ако някой /на когото това е във възможностите, поради поста в йерархията който заема/ реши да ги приравни с престъпниците!? Просто да ги "извади от контекст" за широката публика !? Колко трудно би било това за него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 5
ops
преди 11 години
Сега трябва да има протести, много и мащабни с искания като:* Президентска република - в момента големия проблем е че няма реално разделение на властите - тия дето печелят изборите си правят законите и ги изпълняват* Въвеждане на електронно гласуване* референдум(местен и национален) за всички по важни закони* гражданска квота във всеки държавен регулатор , комисия и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Да, изпълнителен директор съм. Може и да не е голяма компания, но точно затова ми е ограничено времето. Ако беше голяма компания, щях да имам човек за всички задължения. Както и да е. Трябва да знаеш, че ВСЕКИ пълнолетен българин освен права има и задължения. Достойно образование за индивида за мен Е задължение на всеки. Задължение първо към себе си, после към всички останали. Всеки, който оправдава липсавата на основно образование с право по някаква конституция, или с каквото и да е друго за мен е празнословец. А ти специално си се доказал точно като такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 4
stoiloff
преди 11 години
ИКОНОМИСТИ, ако философствате още малко а не си направите сами харакири, Ви очакват клади каквито и християните не са виждали в древността! Марш в тоалетните откъдето излизате *** гадни и мазни такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
ГЕРБ сами се докараха до това положение. Никой не им е крив. Сега също сами трябва да излязат от него. Езика на ББ в записите не е проблема, но това за което се говори е проблем и то голям проблем. Престъпността се бори със закони и с институции, които да ги прилагат и също от своя страна да ги спазват. Не става да бориш бандити, като станеш и ти бандит. От начало всички ги извинявахме с това, че нямат опит в управлението на Държава. Три години обаче не се научиха, а за това оправдание няма. Сами са си виновни и сега сами трябва да си помогнат. А хората в БГ трябва да разберат едно. Когато всеки мисли сам за себе си, тогава и само тогава ще бъде помислено за всеки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Като изпълзят, ще е късно! Договорите са готови отдавна. Няма да им е необходимо много време да си нацвъкат мръсотиите! После десетилетия ще плащаме. :D Пред парите, всичките ще направят компромиси за да вземат властта! Целта е единствено да махнат ГЕРБ за да не пречат! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
deant:"Имаме нужда от ценз за изборите. Минимум основно образование да не казвам средно. Човек не постарал се да се изучи, ...."Воала !! Ето го ключът към "загадката" !А защо не средно образование - по законите на РБ то е ЗаДЪЛжителНО ?!!Гражданинът като не знае какво да прави с правото си на глас и как да го използва .... ще търси да го продаде .... и много трудно разните прокуратури могат да го спрат. ;-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 11 години
Никой не е застрахован от грешки в писането. Аз също не съм изключение. Но да правиш подобни изявления....някак не се връзва. Вземи един учебник и почети малко за демокрацията, най-искрено го казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Размиваш ме, deant! Честно! Че кой те кара да бързаш като пишеш? Да не би да си някакъв изпълнителен директор на някоя огромна фирма? Стига глупости! Както ВСЕКИ има право да се образова, така и ВСЕКИ пълнолетен българин има право да гласува. Не може никой да оспори това негово право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ха-ха-ха - колко време ще оцелее правителство при опозиция ГЕРБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още