IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

ГЕРБ получава 22,8% подкрепа, БСП - 19,9%, "Атака" - 5,7%, ДПС - 4,9%, „България на гражданите“ е на ръба

13:03 | 17.04.13 г. 34
Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“.

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.

СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е предпочитан от 0,8% от гласоподавателите.

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

БСП
ГЕРБ
СДС/ДСБ
ДПС
Атака
Друг
Няма да гласувам
Все още не съм решил/а
Общо 11628 гласа
Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа.

Според изследването тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%.

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 13 rate down comment 16
Itrade
преди 11 години
Пропускате най-интересната част :На въпрос дали ГЕРБ е тясно свързана с олигархията и монополите 53% отговарят положително, а само 19% са несъгласни.58% от изследваните смятат, че в ГЕРБ се преследват главно лични интереси и има корупция.62% от българи искат служебният кабинет да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 7
deant
преди 11 години
УЖАС!Само искам да обърнем внимание на анкетата във този сайт според която герб води с 30% пред бсп. Същото е и при свободните анкети на други сайтове. Дори да са лъжливи съвпадението е сериозно и дори с данните на Мира Радева, заради което я оплюха. Но относно този анализ и партиите в парламента - УЖАС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още