IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

ГЕРБ получава 22,8% подкрепа, БСП - 19,9%, "Атака" - 5,7%, ДПС - 4,9%, „България на гражданите“ е на ръба

13:03 | 17.04.13 г. 34
Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“.

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.

СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е предпочитан от 0,8% от гласоподавателите.

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

БСП
ГЕРБ
СДС/ДСБ
ДПС
Атака
Друг
Няма да гласувам
Все още не съм решил/а
Общо 11628 гласа
Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа.

Според изследването тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%.

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
единствената връзка със телефоните в случая е че на всяка анкетна карта се поставя телефони организаторът може да се обади да провери дали даденото лице наистина е отговаряло а не анкетиращия да си е измислил резултатите защото не може да намери търсенияиначе да отдавна имаше телефонни указатели на бтк сега няма бтк и то 3 милиона абоната имат 300 000 държавни телефона нормалните хора вече недържат телефон на БТКправил съм анкети изатова ти казвам как е процедурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
CGY
преди 11 години
ГЕРБ били дясна партия и единствена алтернатива на БСП... Да ви е платено или да го пишете по задължение - ще разбера, но наистина да го вярвате това е тъжно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Съгласен съм с теб, за конкретната тема е така. Но при други случаи ти звънят по телефона, едно време имаше обществени телефонни указатели и звъняха на произволен принцип, сега ти звънят ако отидеш на сервиз в Ситроен например, да те питат доволен ли си от обслужването, и то не служители на ситроен а от някоя проучвателна фирма. какво да ти кажа... телефона ти циркулира на много места без да го знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
hagan
преди 11 години
ако някой не е правил анкети ще му кажа правят се не по телефони никой не ви знае телефона за да ви се обади а със ходене по къщи и има предварителна извадка примерно 200 пенсионера300 работещи200 от 20-40 г200от 40-60 ги така нататък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 7
aikmana
преди 11 години
В цял свят двете основни концепции за правене на политика са вляво или вдясно и това.Аз лично по семейна история, възпитание и призвание просто няма как да бия вляво. ГЕРБ е единствената дясна формация, която ще бъде в парламента и ЩЕ Е опозиция на БСП. Това за мен е достатъчно ако ще и Цветанов да е подслушвал и майка си.Не виждам от къде може да си внесем други по-добри политици. От каквото имаме - ще избираме....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Всички (!) анкети се правят с представителна извадка. Която и агенция да прави анкета взима определен брой хора . Звъни по телефони или отива на гости. НИКОЯ агенция неможе да интервюира 6 мил българи! Така че всичко е чрез представителна извадка, на сайта на инвестор е извадка от хора заинтересовани от финанси и инвестиции, и дори е възможно да е доста по-вярна защото е безплатна. Но кой знае... Иначе за това как се правят извадки формулите се предават в часовете по Статистика в средното образование в профилираните икономически гимназии (бивши икономически техникуми). Поне по мое време беше така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
А, ти като друг вид лейка, кого подкрепяш? Обикновена статистика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 18
horhe7
преди 11 години
кат си куха лейка гласувай за ***!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 14
obri71
преди 11 години
Аз ще гласувам за ГЕРБ.Не е нужно някой да обяснява защо ще гласува за този или онзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 20
jelenski
преди 11 години
С 3% статистическа грешка, БСП и ГЕРБ е съревнованието, а Герб доказаха, че ако не са престъпници, са милиционери или пък с калинчести особености! Никога повече ГЕРБ на власт! ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още