IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

ГЕРБ получава 22,8% подкрепа, БСП - 19,9%, "Атака" - 5,7%, ДПС - 4,9%, „България на гражданите“ е на ръба

13:03 | 17.04.13 г. 34
Галъп: Четири са сигурните партии в новия парламент

Месец преди изборите се очертава новият парламент да бъде съставен от пет партии - четири от тях са сигурни, а формацията на Меглена Кунева е почти сигурна, сочи най-новото изследване на „Галъп интернешънъл“, представено във в. „Преса“.

Ако изборите са днес, ГЕРБ получават 22,8% подкрепа, БСП са втори с 19,9%, трета сила е „Атака“ с 5,7%, а ДПС е с 4,9%. ДПС и „Атака“ са с приблизително изравнени позиции, което сочи значим ръст на формацията на Волен Сидеров.

Партията на Меглена Кунева „България на гражданите“ е на ръба за влизане в следващото Народно събрание – има подкрепата на 3,9 на сто. Изследването е правено в периода от 4 до 9 април преди избухването на скандала с подслушването в МВР.

При четири партии в парламента вероятно е ДПС и „Атака“ да имат по над 30 представителя, а при пет партии - по около 30. Потенциалът на „България на гражданите“ е за около 15-20 места, е прогнозата на социолога Кънчо Стойчев.

СДС и ДСБ са с по 1,2% подкрепа, Националния фронт за спасение на България на телевизия СКАТ е предпочитан от 0,8% от гласоподавателите.

Около половин милион души все още се колебаят за кого ще гласуват, и дали изобщо ще гласуват.

За кого бихте гласували на предсрочните избори?

БСП
ГЕРБ
СДС/ДСБ
ДПС
Атака
Друг
Няма да гласувам
Все още не съм решил/а
Общо 11628 гласа
Нито една от формациите, в които се включиха лидери от протестите, към момента няма потенциал за влизане в парламента. Ниска остава и известността на въпросните лидери, ниски са и позитивните оценки за тях. Като цяло преобладава мнението, че уличните демонстрации не са излъчили силни водачи и че исканията на протестиращите оставали излъгани (53%), се казва още в анализа.

Според изследването тримата политици, които се ползват с най-високо доверие, са еврокомисарят Кристалина Георгиева (53% доверие), президентът Росен Плевнелиев (44%) и столичният кмет Йорданка Фандъкова (37%). Следват президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, служебният премиер Марин Райков и ексрегионалният министър Лиляна Павлова. Бившият премиер Бойко Борисов е едва на седма позиция с 27% доверие за април. Непосредствено след него е лидерът на БСП Сергей Станишев с 25%.

62% от хората са на мнение, че служебният кабинет трябва да потърси отговорност от правителството на ГЕРБ. 42% от участниците в проучването вярват, че служебното правителство ще организира честни избори, на противоположното мнение са 21 на сто.

„59% от избирателите смятат, че протестите трябва да продължат, мнозинство от над 40% е на мнение, че изборите нищо няма да променят. Тези факти на масовото съзнание говорят за висок латентен протестен потенциал. Иначе казано, напълно възможно е събитията от края на зимата да се окажат не кулминация, а само прелюдия към кулминация“, смята социологът.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Все още на Позитано 20 ги сънувате тия "...хора, които никога не са гласували за БСП сега да го направят".Обаче няма такива.По-скоро с вашите престъпления и фалшифицирани сигнали направихте така, че хора, които никога не са гласували за ГЕРБ сега да го направят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
:D "Грешката" не е на статистиката а на тези които са направили проучването! Но .....не е луд този дето яде зелника а този дето му го дава! БСП вероятно са платили доста за тази "грешка" но ....едва ли ще им помогне. Разликата е поне 12-15% в полза на ГЕРБ! Ти обзалагаш ли се че е наистина 3-4%?:D :D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 2
jelenski
преди 11 години
Със статистическа грешка между 3 и 4% три седмици преди изборите, бих казал, че ГЕРБ направиха така, че дори хора, които никога не са гласували за БСП сега да го направят. Защото няма нищо по страшно от прости, нагли и неграмотни управляващи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ето вероятно кое го кара на греши този социолог и агенцийката му!""Офшорни сметки имал и "най-богатият български социолог", който по думите на Янев имал "яркочервено лице и яркочервено съдържание". Лидерът на РЗС обаче не пожела да му каже името, но загатна, че социологът е в съдружие с друг социолог, който е "много темпераментен, много ръкомаха" ."... "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че "ББСС" незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела."Някой да не си помисли че човека с очилата е платен и пристрастен към определена партия!? ?!? Грешката е на този социоложец а не на статистиката! Разликата е МНООООГО по голяма и ще се види! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че "ББСС" незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела."Някой да не си помисли че човека с очилата е платен и пристрастен към определена партия!? ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Представете си, че си купувате телефон от сайта apple-international.com, който е регистриран от Асоциацията Apple International. Вместо желания фирмен продукт обаче получавате нещо, което е почти същото на външен вид, но напълно различно отвътре. И това нещо няма нищо общо с оригинала на прочутата калифорнийска фирма...Подобна изненада ви очаква ако си поръчате социологическо проучване от "Галъп Интернешънал" в България. Продуктът, който ще получите съвсем няма да е американски, а чисто български. "Галъп Интернешънал" всъщност е агенцията на социoлозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, известни като "кънчовците". В правния мир тя не се казва "Галъп", а "БОЛКАН БРИТИШ СОШЪЛ СЪРВЕЙС" (ББСС). Това, което свързва фирмата на българите с оригиналния GALLUP е членството им в Асоциацията "Галъп Интернешънал".От фирмата Gallup Inc., основана от Джордж Галъп в САЩ обаче твърдят категорично, че "ББСС" незаконно експлоатира името им в България, за което водят съдебни дела." Ха сега де !?Заключения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 2
johnnyBravo
преди 11 години
На тебе май са ти платили а? Заради такива *** България скоро няма да изплува защото тоя руския комунизъм на който се кланяте знае само да съсипва, не да гради! Така, че докато си жив ще мизерстваш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ще се радвам когато след изборите завиеш като прееб.н вълк подгонен от пияни руски ловци заради комисионните, които трябва да оправдавате или да връщате на Ментор Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 9
jelenski
преди 11 години
При условие, че 3% статистическа грешка БСП диша във врата на ГЕРБ. ГЕРБ доказаха, че могат да крадат във всяко направление. А служебният кабинет е просто ГЕРБ под прикритие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още