IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: До май трябва да платим 195 млн. евро по кредита за "Белене"

В средата на 2007 година НЕК изтегли заем в размер на 250 млн. евро от BNP Paribas за финансирането на предпроектните проучвания за АЕЦ „Белене"

13:46 | 16.01.13 г. 64
Борисов: До май трябва да платим 195 млн. евро по кредита за "Белене"

През май 2013 година става изискуем кредитът, който България изтегли за изграждането на АЕЦ „Белене“, припомни в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов.

Става въпрос за 195 млн. евро, които трябва да платим на френската банка BNP Paribas. Договорът за заем беше сключен между банката и Национална електрическа компания (НЕК) в средата на 2007 година. Целта на този кредит беше финансирането на предпроектните проучвания за АЕЦ „Белене“. 

През 2012 година беше погасена част от този кредит, а останалите плащания бяха разсрочени за тази година. 

Темата за втората ядрена централа беше коментирана в Министерския съвет с екологични организации. Според Георг Тупарев от „Зелените“ един от аргументите против тази централа е невъзможността на България да съхранява ядрени отпадъци.

Борислав Сандов пък коментира, че проектът е бавен и неконкурентоспособен. Освен това Белене е в рискова сеизмична зона и трябва сериозно да се помисли какво би се случило при евентуален природен катаклизъм, заяви Сандов и допълни, че е имало „репресии спрямо тези учени, които дръзват да се противопоставят на „Белене“.

Един от инвеститорите в проекта – германската RWE, се отказа от проекта, след като чуха призивите на зелените за опасността му, беше тезата на Албена Симеонова, член на Комитета за зелени алтернативи. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 33 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мави - нали се сещаш че проекта Белене означава ЗАТВАРЯНЕ на АЕЦ Козлодуй след 10 г. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Абе ти ми обясни за "Черна вода", тя да не е по-другаде ? Стига с тия простотии вече, знаеш ли поне колко е дълбок котлована под бъдещите реактори, с кво е пълен, кви пилоти са набивани - всичко, което оня *** нарича гьол, и което струва милиард и половина, ама от живковите левове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 32 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
К'ви 40-50 години говориш бре, к'ва трева пушиш ? 5 блок има още около 10-15 г. редовни и макс. още 10 след това, за какви 40 бълнуваш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 34 rate down comment 0
data
преди 11 години
Проектирането на АЕЦ Белене стартира преди Вранчанското земетресение през 1977г.При направените сондажни проучвания на площадката, на не голяма дълбочина се достига до базалтова скала, която тогава се приема за скалната обвивка на земята.Това е идеална земна основа в сеизмично отношение.При следващите фази на проектиране, се правят по схема допълнителните рутинни сондажи, и се установява, че въпросната скала е само голяма морена, довлечена през ледниковия период.Предварителните сондажи случайно са попаднали върху нея.Всичко останало са льосови наслаги и наноси.Въпреки това се решава да се строи. От ЦК на БКП чрез Мин. съвет, се поставя, партийно поръчение - да се намери решение на проблема.Предлага се направа на баластрена възглавница с дебелина 4.50 метра, която да замени слабите почвени слоеве.Започва изграждането на възглавницата.Учените от БАН, прилагайки "спектралния метод" за определяне на сеизмичните сили, взимайки характеристиките на "Вранчанското" земетресениеустановяват, че влияние върху сеизмиката в района на Белене оказват земните пластове на дълбочина до около 100 м.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 34 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
A проектите за 7ми и 8ми блок на Козлодуй не са ли 2х1000? А защо трябва да строим централа, след като живота на 5ти и 6ти реактор могат да бъдат модернизирани и да изкарат още 40-50 години? Или ти смяташ че далекопровода от Белене до София например ще излезе евтнино... Но пък можем да предадем тоя за скрап от колзодуй, за какво ни е... Да не говорим че ще трябва и да отчуждим терени за тея стълбове. Ама тва е без пари. За квод а го правим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Нищо де, те не са само тези пари, които ще закопаем в Белене! Има-няма 1.5 - 2 млрд. ще оставим на *** да "утилизират", като махнат охраната на площадката там.По-интересното е, че тепърва ще теглим същите кредити за предпроектни, проектни и други разходи, после за лицензиране на площадка, после за строителство до "гьол" на алтернативата - 7-ми блок на Козлодуй! Чак после следващото ниво на строителство и пускане в експлоатация.Интересното е, че има ***, които обясняват, как 7-ми блок в Козлодуй ще е по-евтин от Белене! Само дето пропуска, че сметките за Белене са за 2х1000 МВт.Начи сега ще ревем за това, което сме закопали в Белене, а не защо го закопаваме...!!! Това е българска работа - и солта изядохме, и боя, сега остава да си платиме с лихвите.... за НИЩО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Много са смешни с тези сеизмични зони, ще рече човек, че румънската "Черна вода" не е в същата зона. Но се канят да купуват ток от там. Гиди мошеници и лобисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 2
TGV
преди 11 години
Май Станишев и компания са ги спестили от Цанков камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 3
FINTA
преди 11 години
A тва че оставиха всички плащания за след изборите, включае и вдигането на пенсиите? Забрави ли го? А казаха ли ти че тия 5 милиарда бяха задължителен резерв? Мислех че сте разумни мислещи хора в тоя форум а то...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 40 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
Що не видиш официалните документи за резерва на сайта на МФ:http://***.minfin.bg/bg/statistics/4резерва с стопява с 4 млрд. между 9.2008-62009 при Орешарски - факт и го има документирано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още