IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата, смята вицепремиерът

11:04 | 20.11.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа. Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков, помолен да направи равносметка за работата на правителството. 

Дянков посочи, че най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата. В този смисъл той съобщи, че финансовото министерство е обърнало политиката на бюджета за 2013 година от бюджети на стабилизиране и запазване на стабилността на фискалната система, към бюджети на доходите.

“Кризата вече се проточва пета година в Европа, хората вече каквито и резерви да са имали, те започват да намаляват, да изчезват”, посочи Симеон Дянков.

Вицепремиерът съобщи, че има внесени около 30 предложения за промени в проектобюджета за следващата година, но със сигурност ще бъдат подкрепени две от тях. Става дума за отпускането на още 130 милиона лева за строеж на около 60 детски градини в големите градове, както и за допълнителни 20 милиона за учителски заплати.

По думите му има 5-6 предложения „по приятелски“, които няма да бъдат подкрепени, като например увеличение на бюджета на Комисията за защита на конкуренцията. Другите били „дежурните от комунистите“, които искали харчене и вдигане на дефицита колкото може. „Тази тактика не работи нито за спечелване на избори, нито за стабилността“, каза той.

Симеон Дянков заяви, че по данни до момента бюджетният дефицит за 2012 година ще бъде около 1%.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Спомнете си и риториката на "социалистите"срещу Костов и я сравнете със сегашната им срещу Борисов! Докато четете, седнете удобно да не паднете от почуда колко от думичките съвпадат! Колко е и еднакъв контекста в които са употребени. ...deja vu :D....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Средната заплата се увеличи от 12 /при управлението на БСП/ на 125 долара /при Костов/, а средната пенсия от 8/ при БСП/ на 65 долара/при Костов/, като реалните доходи се повишаваха с 9% годишно. Помните ли, че два пъти в годината имаше увеличение на пенсиите и заплатите с по 10%, както и 13-та пенсия и заплата в края на всяка година?.....и какво от това !? Беше натирен а избирателя не го оцени. ееех Дянков deja vu :D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Ами прав е Дянков. Толкова много хора забравиха заплащането което им "извоюва" левицата през последния си мандат. Цели 8 $ пенсии и 12-18$ средна заплата! Четири години по късно свалиха с ритници тези които им дадоха следното:Какво остави след себе си Иван Костов?1. Месечна инфлация 0,2%, годишна 3%.2. Национална валута 2 лева = 1 долар.3. Валутен резерв 3,7 милиарда долара.4. Ниво на безработица под 15% с тенденция към ускорено спадане, което стана през следващите години.5. Средна заплата 250 лв = 125 долара.6. Средна пенсия 130 лв = 65 долара.7. Премахване на Шенгенската изолация и свободно пътуване в Европа.8. Възстановени връзки със световните финансови институции МВФ и СБ, както и с Европейската банка. В резултат: нараснало доверие на външния свят към България и рязко увеличаване на външните инвестиции.9. Външен дълг на България намален до 9,5 милиарда долара.....Еми прав е Дянков ! ....deja vu :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Да вярваш, че ще настъпи някаква кой знай каква промяна до изборите е доста наивно. Иначе ми кажи кой ще спечели изборите според теб, това ми е по-интересно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
bigiadri
преди 11 години
Това правителство ще е история, ако не направи нищо до края на мандата си за средния и малкия бизнес. Само подпомагане на на този вид бизнес ще намали безработицата ,стига е правено реверанс само на монополите.Данните наистина показват ,че богатите българи живеят по-добре но за сметка на бедните .Такава сиромашия през последните 20 години не е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Колко добър финансист е ще разберем след изборите, когато ще си тръгне за Америка, а може и по-рано. Иначе за второто съм напълно съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
Дянков е добър финансист но много *** политик. С подобни изказвания как няма да си свалят рейтинга... Чудя се няма ли кой да му го каже?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още