IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата, смята вицепремиерът

11:04 | 20.11.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа. Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков, помолен да направи равносметка за работата на правителството. 

Дянков посочи, че най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата. В този смисъл той съобщи, че финансовото министерство е обърнало политиката на бюджета за 2013 година от бюджети на стабилизиране и запазване на стабилността на фискалната система, към бюджети на доходите.

“Кризата вече се проточва пета година в Европа, хората вече каквито и резерви да са имали, те започват да намаляват, да изчезват”, посочи Симеон Дянков.

Вицепремиерът съобщи, че има внесени около 30 предложения за промени в проектобюджета за следващата година, но със сигурност ще бъдат подкрепени две от тях. Става дума за отпускането на още 130 милиона лева за строеж на около 60 детски градини в големите градове, както и за допълнителни 20 милиона за учителски заплати.

По думите му има 5-6 предложения „по приятелски“, които няма да бъдат подкрепени, като например увеличение на бюджета на Комисията за защита на конкуренцията. Другите били „дежурните от комунистите“, които искали харчене и вдигане на дефицита колкото може. „Тази тактика не работи нито за спечелване на избори, нито за стабилността“, каза той.

Симеон Дянков заяви, че по данни до момента бюджетният дефицит за 2012 година ще бъде около 1%.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 11 години
"Тези хора претендират за власт отново!..." Най-лошото в случая е булгаристанеца ще им я даде тая власт, точно за това ме боли. Командира направи доста радикални промени, които бяха за добро - две мнения няма. Булгаристанеца не гледа икономическо състояние, гледа кво му има в канчето и кой му го слага там. Щото годините на тоталитаризма така са го научили. Не сам да си изкарва прехраната. Разликите ги разбираме аз, ти и около 10% от Българите. Аз като говоря с човек, над 40 годинша възраст и се плаша на начина на мисленето му, а то е трагедия. "Защо те не са построили един завод"... Какво да му обясниш на такъв човек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Прав си, дянков!Ние знаем имената на българите, които живеят по-добре! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 4
sel4o
преди 11 години
Дянков е добър икономист, а не политик. Стига сме се редвали на добре премерената риторика на мошениците от БСП, може и да не ни харесва изказването на Дянков, но нека не отричаме делата му! В центъра на най-тежката европейска криза дори и да разглеждаме като спорни успехите от неговото управление на финансите - пак е успех на фона на срива на почти всички европейски икономики. Дори и да буксува икономиката ни на място, поне не затъва. Не съм на мнение, че трябва да бъде сменен. Човекът е професионалист, почтен и честен, макар и прекалено директен с недобре премерени изказвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
sillyboy
преди 11 години
Много си прав брато. Ако щеш вярвай, но гласувам за БСП само по тази причина. На мат'ряла очевидно не му стигат катастрофите които червните ни натресоха.В такъв случай "Само БСП" !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Би било много интересна дискусия ако се опитаме да отговорим на въпроса, защо "социалистите" са по склонни да се заиграват с МВФ, но не и да работят за усвояване на Еврофондовете!? Изобщо социалисти ли са или не !? Интересите на коя прослойка от обществото ни представляват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Помниш ли, че преди 1997 не можеше да става и дума за НАТО и ЕС? Нито за ЧУЖДИ инвестиции / deja vu..при Станишев Еврофондове/. Само за половин мандат БСП доведе средната работна заплата до 12 долара, а средната пенсия до 6-8 долара. Цените на стоките бяха увеличени над 20 пъти. Банкова система напрактика не съществуваше, парите фалираха заедно с банките, в които бяха внесени. В ликвидация бяха обявени общо 14 банки. Дефицитът на държавния бюджет за 1996 г. бе 10.3 на сто, брутният вътрешен продукт бе с 10.1 на сто по-малко от предходната година. Правителството на Виденов изхарчи валутния резерв и увеличи държавния дълг. БСП остави вихреща се организирана престъпност, финансови пирамиди, разбити държавни служби.Това беше през ПОСЛЕДНИЯ им мандат! Тези хора претендират за власт отново!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
doba
преди 11 години
Хер Флик може и да е прав, но не е дипломатичен.Да казваш това, при положение че голяма част от народа едва връзва двата края е меко казано, нагло.Много по-добре звучало нещо от рода на:'Правим всичко възможно да подобрим състоянието на икономиката'или нещо подобно.Пропуски при връзките с обществеността, може би...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Остави тези сделки. Там нещата не са толкова прости колкото изглеждат. Споменаваш само върха на айсберга. Резултата така да се каже без причините. Както и да е . Просто сравни цифрите касаещи редовите избиратели. Красноречиви са. Постнах ги само за да сравним риториката тогава и сега!:)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
FINTA
преди 11 години
Спомняме си бе Страхо, спомняме си и за Балкан, и за Видахим, и за Кремиковци... Да ти кажа ли още колко неща си спомняме? И за Ленчето Костова и за нея си спомняме. За Чорни Тоже. От къде тази носталгия не разбирам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
Боян
преди 11 години
За съжаление повече хора не разбират от Икономика и не могат да схванат, че при управлението на БСП всички се налапаха с пари на КРЕДИТ и вече си помислихме, че сме открили топлата вода, ако БСП имаше още един мандат сега щяхме да махнем борда и да се върнем есента на 1996 и сегашния стандарт щяхме само да си го мечтаем, както Гърците си мечтая че скоро отново ще си живеят като царе, но уви живота на кредит е само една илюзия идва ден в който трябва да се върнеш към реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още