IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата, смята вицепремиерът

11:04 | 20.11.12 г. 40
Автор - снимка
Редактор
С. Дянков: Българите не смятат, че живеят по-добре, но данните го показват

Повечето българи едва ли смятат, че живеят по-добре, но данните са, че живеят по-добре. Проблемът е, че общата ситуация е доста песимистична в цяла Европа. Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон Дянков, помолен да направи равносметка за работата на правителството. 

Дянков посочи, че най-големият проблем в България, с който трябва да се борим, е безработицата. В този смисъл той съобщи, че финансовото министерство е обърнало политиката на бюджета за 2013 година от бюджети на стабилизиране и запазване на стабилността на фискалната система, към бюджети на доходите.

“Кризата вече се проточва пета година в Европа, хората вече каквито и резерви да са имали, те започват да намаляват, да изчезват”, посочи Симеон Дянков.

Вицепремиерът съобщи, че има внесени около 30 предложения за промени в проектобюджета за следващата година, но със сигурност ще бъдат подкрепени две от тях. Става дума за отпускането на още 130 милиона лева за строеж на около 60 детски градини в големите градове, както и за допълнителни 20 милиона за учителски заплати.

По думите му има 5-6 предложения „по приятелски“, които няма да бъдат подкрепени, като например увеличение на бюджета на Комисията за защита на конкуренцията. Другите били „дежурните от комунистите“, които искали харчене и вдигане на дефицита колкото може. „Тази тактика не работи нито за спечелване на избори, нито за стабилността“, каза той.

Симеон Дянков заяви, че по данни до момента бюджетният дефицит за 2012 година ще бъде около 1%.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
не стигна мястото......и дори самият факт, че сме живи е успех.Стига с тия ултра консервативни разбирания-консервативни е добре но не прекалявайте. Този човек(Дянков), който забави плащанията с месеци в началото на мандата-продължавайте да го богославяте, но има фирми които реално си фалираха заради този негов ход. Та докато му аплодирате, чакайте да срути още малко средната класа(която между другото е гръбнака на едно общество-доколкото я има в България и от там-до колкото в Бг има общество-или поне такова с гръбнак)-защото това са успели със свободни професии, кадри на високи позиции, тесни специалисти и собственици на малък и среден бизнес. Та това аплодиране на "разбиращи" от икономика най-много да докара още хора да потърсят спасение през терминал 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
а защо смяташ, че на другите места е различно? Прочети Джак Уелч, Направо от сърцето, за да видиш какво е представлявала GE когато почва с реформацията-съвсем като България от твоите представи. И това в Щатите, които се славят с ефективност и т.н. Или във Франция са ултра-работливи със своята дъъъъълга работна седмица. Айде да не ставаме по-католици от папата. Ако имаме 10% инциативни и пробивни, значи вероятно процента ни е по-голям от колкото на другите държави от североатлантическата култура(ако мога да ни причисля към нея, де)А тоя пич, дето показваше тук растежа на страните...покажи и за предните 2-3 год и сложи и България там, защото май 2009та(или 2010та не съм сигурен, а не ми се рови) беше рекордната на Германия, евър. А сегашното им свиване идва от проблемите в Китай(новият им голям пазар). И другите които показа са страшен пример-4-5те най-лоши. Един вид-има и по-зле от нас. Така показано изглежда все едно си очаквал Дянков да доведе държавата до Апокалипсис и дори самият..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Той гледа "средностатистически". Обаче...Обаче, никой, сам по себе си, не е "средностатистически" - Всеки има конкретна позиция.И на 11,5 % /официални!/ тази позиция е "безработен". Да не говорим, че тези 11,5% се броят от трудоспособното население, т.е., реално, съставляват поне 15-18% от всички или всеки 6-ти /5-ти/ българин не е на работа. Основният проблем за икономиката е, че тезъ българи рязко са свили потреблението си а, за тях самите, че я карат "както дойде". Дянков взема един с 5 бона и 9 с по 500 лв и получава "средна" заплата 950 лв /например/ и отчита "ръст", "по-добър живот" и т.н. По-нелепо от това, за мен е трудно да си представя. Вас не ви знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Иначе ми кажи кой ще спечели изборите според теб, това ми е по-интересно? "- Кой ще спечели точно не знам но, знам, кой ще изгуби. Ще е Избирателят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 0
efcon
преди 11 години
Интересно е какво разбира под "добре". Точната дума е по-малко зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
гласувайте за ПРИНЦИПИ!ако сте леви - търсете си истинска лява партия; ако сте десно - търсете си доказана дясна,ако сте в средата - колкото щеш,либерали - също , зелени, ако етнически е мотива - има за койно ако сте леви и разпознавате в БСП лявото - горко ви !!не гласувайте за ХАРИЗМАТА на тоя или оня; вашата по-малка партия може и да не влезе в парламента тоя път или пък да се изметне и да ви разочарова...но след 2-3 избори нещата ще си дойдат на мястото; и ще може наистина политиците да ПРЕДСТАВЛЯВАТ избирателите си ... иначе залитанията по харизматиците на деня или принципа "дай да махнем тия па кой ще е да е - са точно това което се случваше последните 10+ гако повтаряте същото поведение след 10 г - пак същото положение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
"Спомняме си бе Страхо, спомняме си и за Балкан, и за Видахим, и за Кремиковци."като си ги спомняте - защо не ги направиха по-добри тия сделки и 5-6 години по РАНО партиите за които ВИЕ сте гласували ???? или не сте гласували тогава ??(все в г*з и все във вашия...)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
"Ако си представи че правителството живее на небето , то предприемача ще се окаже в една много изгодна ситуация - вече всичко ще зависи от самия него "Хенри Форд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Както по стара традиция и във форума личи, Българина все чака някой да го оправи и както обикновено тези които обичат да ги оправят е да ги оправят отзад. Това ни е мисленето и няма оправия от комунизма сме свикнали някой да ни оправя и няма оправия, е затова ще сме бедняци и посмешище на цяла Европа, не искам да цитирам някой макар, че ще е на място, но на българина му дай да лежи на някой службичка и някой да го оправя там важното е да плаща, колкото може повече по-добре. Аз за разлика от повече "матрял" не чакам никой да ме оправя и съм добре, не ме бърка кой ще е на власт нищо чак толкова не зависи за мен, жал ми е за "матряла" просто ми е жал за него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Абе ако ни ушият с още няколко супер-изгодни проекта и заема и можем да закриваме държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още