IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Прави впечатление, че дебатът за размера на обезщетенията за раждане и отглеждане на дете до 2-годишна възраст се насочва към темата колко “лесно” е да си майка в България, вместо към необходимите реформи в системата, така че парите да се насочват по-ефективно.

А нужда от реформи има. Всички сме свидетели на това как майчинството, детските надбавки и социалните помощи може да се експлоатират като вид бизнес и източник на постоянни доходи. Това допълнително източва осигурителната система, която и без това отдавна е изпаднала във финансов колапс.

Основният аргумент, с който се иска увеличение на майчинството, е че то е под възприетата от държавата линия на бедност и не стига за отглеждането на деца. Донякъде той е състоятелен, защото обезщетението замества в известна степен изгубения доход на единия родител, който си остава вкъщи, за да се грижи за детето. Същевременно единственият мотив на правителството да държи този доход в размер на 240 лева е липсата на средства за увеличаването му.

Наскоро от Института за пазарна икономика (ИПИ) обаче изчислиха, че родителите всъщност внасят около четири пъти по-малко в осигурителната система, отколкото получават за отглеждането на две деца до 2-годишната им възраст. Увеличаването на майчинството само би увеличило дупката в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), което означава допълнително натоварване за данъкоплатеца.

Исканията за повече пари (и привилегии) явно нямат икономическа обосновка. По-аргументирано обаче би било майките да поискат по-справедливо разпределение на ограничените средства за майчинство и нормална “социална инфраструктура” за отглеждане на децата, така че не само да имат стимул, но и физическа възможност по-бързо да се върнат на работа.

Държавата (в лицето на съвкупната общност от българските данъкоплатци) не е длъжна да отглежда години наред децата на някого, на когото не му се работи. Държавата (в лицето на институциите от законодателната и изпълнителната власт) обаче може да създаде по-благоприятни условия за младите родители, като изпълнява политики за подобряване на бизнес средата, откъдето ще дойде повишението на доходите им, и да стимулира по-бързото връщане на майките на пазара на труда без да ги кара да избират между децата и работата.

Същите тези институции е редно да поработят за намаляването (даже – елиминирането) на проблемите, с които родителите се сблъскват от люлката до навършването на пълнолетието на детето, че и след това.

Система на изкривена “щедрост”

Въпреки че размерът на майчинството е меко казано смешен, жалък и нелеп, системата в момента всъщност насърчава жените да си стоят вкъщи и да получават своеобразна заплата за това. Оттук изниква логичният въпрос – колко трябва да взимаш, щом не произвеждаш нищо?

За никого не е тайна, че всяка бъдеща майка може да се снабди с болничен лист и практически да не работи по времето на цялата си бременност без да има реален здравословен проблем или заплаха за нейното здраве или живота и здравето на детето й.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

43
rate up comment 0 rate down comment 1
simo.smo
преди 11 години
Всъшност ако отпаднат всички измислени условия и регламенти не виждам защо да не можеш да немеш някой, които да ти гледа детето докато е болно. Всъшност това е ниша, в която някой предприемач може да направи забавачница специално за болни деца - хем се грижат за тях, хем ги лекуват. Просто държавата трябва да спре да се меси в отношенията между хората и да им пречи да се договарят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 0
tmilka
преди 11 години
Звучи добре, но давате ли си сметка как се работи на пълен работен ден с дете в детска градина в София ( дори и да има място )? Ако си наработа от 9 до 18 часа и можеш да вземеш детето си най- рано в 19 часа - дали има такава градина ? Навсякъде "искат" да го вземеш по-рано. И ако нямаш възрастен човек под ръка какво се случва? Дори и да се наеме срещу заплащане някой, който да взема детето в 17 часа какво се случва все пак когато детето се разболее ? Не можеш да имаш нает човек, коитй да го гледа докато е болно само .. Каквото и да си говорим, единия от семейството трябва да жервта работата си докато децата пораснат ..За съжаление е така и понеже повечето млади хора не желаят това затова затова и децата напоследък се появяват в доста късна възраст и доста трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
4/ Някой спомена, че майчинските били обезщетение. Няма за какво да те обезщетяват - сам си решил, не ти се е стоварило някое дърво на главата. Решил си, планирал си го. Ако искаш да си осигурен за периода на майчинството си - спестявай. В днешно време даже и застрахователните дружества предлагат схеми за спестявания - пенсионни, а защо не и майчински.5/ Държавата трябвало да осигурни детски градини, ясли и т.н. Не, според мен държавата трябва да спре да пречи на частните такива. В днешно време е практически невъзможно няколко майки да се организират и да си гледат сами децата. Трябвало да си направиш частна детска градина и да отговаряш на 100 изисквания. Все едно държавата повече я е грижа за твойте собствени деца от теб самия. Даваш си децата на съседката Х, ти работиш тя ти ги гледа, на края на месеца и плащаш. Ако не се грижи добре за тях, ще си намериш друга съседка да ти ги гледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 1
simo.smo
преди 11 години
Аз мисля, че:1/ Децата трябва да са приоритет на родителите, а не на държавата. Не мисля, че държавата трябва да прави каквото и да е за да отгледа моите деца - само да не пречи.2/ Никакви майчински не трябва да се изплащат - който иска да има деца да си направи сметката. Така нищо няма да му влия в договорните отношения с работодателя, нито ще му бърка преценката колко дълго да остане вкъщи и т.н.3/ Щом няма да се плащат майчински да паднат и пропорционално данъците - така парите ще останат в хората и те ще ги изхарчат на-рационално. Стига държавата е преразпределяла парите ни и те да и изтичат между пръстите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
2 деца НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ, за да се поддържа броя на хората, затова и ограничението за броя деца е глупаво според мен, но си прав, че не би трябвало неусигурени да получават помощи. А още по-добре е, помощите да бъдат под формата на данъчни облекчения - така ще се стимулират най-обезпечените материално да правят деца, а не най-бедните, както е в момента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Определено варианта да се плаща само ва хора реално влагали в системата. Достатъчно е да няма "социални" майчински. Тоест, винаги майчинските ти да бъдат процент от заплатата, а не твърда сума. Така, хората които никога не са се осигурявали и не са работили, няма да получават нищо.Също така да не се дават детски за трето и следващо дете. Две деца са необходимост за да се поддържа броя на хората, но ако искаш трето дете, следва да си плащаш сам разходите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Още в пръвият абзац е казано точно какво представляват тия пари - ОБЕЗЩЕТЕНИЕ за пропуснати доходи от труд. Тогава на какво основание ***, която никога не е работила, получава такова обезщетение? Че тя и с чаавето пак може да джоби хората в трамваят и да проси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 3
Fiscalist
преди 11 години
Светът е пренаселен - а животът често тежък и не много приятен? Толкова важно ли е наистина да постоянно да въвеждаме нови хора в него? Всъщност действително - с какво децата са толкова специални или пък нужни? По никакъв начин тяхното присъствие или отсъствие не влияе на качеството ми на живот - така че не ми пука за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
pit_
преди 11 години
Мисля че хората които са прочели статията през ред е нормално да се изказват негативно и егоистично ,липса на солидарност и отговорност .това е проблема на българското общество мислеки ,че" майката "държава е отговорна за положението им.А къде са били Те през това време?неоспорим факт е ,че правителството има грешна соиална политика ,но не е вината само на това а на всички които са минали .защото това не може да се наложи от днес за утре това е деликатен процес за който е необходимо време ,воля и социален дебат.Няма такава държава в Европа с толкова дълъг период майчинство и заплащането му зависи от заплатата която си получавал /60/90%/за срок от 4-6 месеца. а мнението на повечето майки да казват ,че по добре да си гледат детето от колкото да го дават на градина и т.н е безотговорно не ,че не са загрижени просто е грешно и бягане от отговорност хвърляйки вина както винаги става върху държавата.Хора разберете няма безплатен обяд и който се заблуждава,че има значи се надява на някой др
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ами интересен въпрос задаваш. Всеки работник има равнопоставени договорни отношения с работодателя си. Ако не ти харесва нещо поставяш въпроса ребром. По скоро въпроса е дали ти си готова да плащаш осигуровките на цялата си заплата? Човека е решил, че ще отдели Х пари за теб. Него не го бърка дали ще даде част от тях на държавата или не. Ти би ли понесла по-високи осигуровки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още