IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Не липсват лекари, които услужливо предлагат на жените да си “полежат вкъщи”, без нито здравословното им състояние, нито естеството на работата им да го изисква. Естествено, не е луд тоя, дето яде баницата, така че много жени са се възползвали, възползват се и ще се възползват от тази възможност, която отваря допълнителни дупки в осигурителната система.

Въпреки че размерът на обезщетението за отглеждане на дете през първата година от живота му вече се изчислява на базата на осигурителната сума от последните 18 месеца, пак има механизми, по които бъдещите майки да си осигурят повече пари. Много от тях започват да се осигуряват на нереални трудови договори и при висок осигурителен праг или се договарят с работодателите им за по-високи осигуровки, за да се увеличи базата за изчислението на обезщетението.

По време на самото майчинство, което е най-продължителното в сравнение с другите държави от Европейския съюз, работното място на майката се пази в продължение на три години, трупа се платен отпуск, както и трудов стаж.

Без да омаловажавам отговорността на родителите, но родителството само по себе си също е отговорност. Когато един човек вземе решение за създаването дете, той трябва да си дава ясна сметка дали разполага с достатъчно условия за това. Не говорим за задоволяване на материални прищявки, за които да се приложи народният израз “родил се е със златна лъжичка в устата”, а за правилен финансов разчет и елементарна оценка на психологическата готовност да бъдеш родител и да възпитаваш хора.

В тази връзка някои от правата на майките са си чиста проба излишни привилегии, защото пораждат преки загуби. Пример – отпускът по майчинство и редовният платен отпуск, които са несъвместими.

Тези загуби не са само финансови и за сметка на работодателите. Загубите са и за самите майки, които не само, че се разделят с голяма част от дохода си за голям период от време, но и след приключването на отпуска по майчинство много от тях не могат адекватно отново да се включат на пазара на труда и да си намерят по-добре платена работа.

Поправките в системата

Отглеждането на дете изисква ресурс, част от който трябва да бъде натрупан предварително, за да компенсира частичната загуба на доход през първите месеци от живота на детето.

Истината е, че в момента много млади хора в детеродна възраст нямат възможност да спестяват и щом опре до семейното планиране – или се оказват неподготвени, или просто отлагат доколкото могат създаването на дете. Някои даже се отказват.

По-правилно би било институциите, вместо да задълбочават проблемите в осигурителната система, да провеждат политики за подобряване на бизнес средата, насърчаването на малкия и среден бизнес и за създаване на нови работни места, с които ще доведат до реален ръст на доходите. Т. е. – политики за насърчаване на икономическия растеж и реална реформа на здравната и образователната системи, така че хората да се чувстват по-сигурни, че могат да дадат по-добър живот на децата си.

Това всъщност ще са и своеобразни демографски политики, тъй като вече се вижда, че изкривената система, каквато е в момента, е пред своя пълен крах.

“Бизнесът” с майчинските може да се пресече, като обезщетенията се обвържат напълно с размера на получаваните заплати и внесените осигуровки. Това в никакъв случай няма да ощети жените, които декларират целия си доход, а може да стимулира и останалите да “изсветлят” доходите си.

Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Тая система се нарича - куче влачи, диря няма ...От къде на къде сегашните работещи плащат пенсиите на сегашните пенсионери? Къде са парите на сегашните пенсионери? Ако за били затрити, както всички знаем, че стана, не е ли редно те да си понесат последствията, вместо да прехвърляме проблема на младите? Какво правим, когато пенсионерите са повече от работещите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 0 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Иво сегашните пенсионери пък са хранели пенсионерите когато те са били млади...и така всички млади хранят някога пенсионери, след това те пък стават пенсионери и т.н.......това се нарича обществена солидарност...обществен договор. Ако не приемаш тия правила имаш БИГ ПРОБЛЕМ момче!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Напоследък много взе да се "залита" по темите за социална сигурност. Някои въпроси като тоя /"Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?"/ са направо смешно глупави !!! Въпроса малко приличана следния: Трябва ли ОВЧАРЯ да заделя ресурс за размножаване на СТАДОТО, или да разчита на пазара при попълване на бройката! :D Ами като се стопи стадото, кого ще СТРИЖЕ!? Едва ли, ще може да предложи по голяма сума за ОВЦА на международните търгове, от северноамериканския или западноевропейския овчар които разбира се ще оберат първокачествените ОВЦЕ! Та нашите ОВЧАРИ дори виетнамски ОВЦЕ нямат пари да закупят!:D:D.. Техен си проблем, но да внимават какво си пожелават, че да не си скубят косите после децата им вместо да стрижат поколението на крепостните на родителите си!:D.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 2 rate down comment 1
predater
преди 11 години
един, два милиона кадърни, можещи, интелигентни, предприемачески настроени българи живеят и работят извън България. Всеки месец напускат по 20000. Всички те създават семейства там извън България, плащат данъци, развиват се, техните деца започват да работят, да плащат данъци и т.н. Държава която работи за малцинствата за сметка на мнозинството с цел да бъде запазено статуквото и едни и същи хора да я управляват огън да я гори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 2
predater
преди 11 години
Абсолютно бездарна статия.Авторката иска социална инфраструктура и възможности за малкия и среден бизнес - ами има я във всяко малко населено място и е готова за "всеки" със предприемачески дух(свободни места в детските градини, куп програми за развитие на селските региони, субсидии за селското стопанство, паркове от господа създадени и т.н.).Абе глупости.Едно само знам - няма ли деца, няма и нас да ни има. Пък всеки сам си решава.САЩ изобщо не са пример за социална политика. Благодарение на тяхната политика все повече се превръщат в черна държава - в държава на мексиканците и ***. А за Европа ОК, ама няма проблем нека да е като в Германия 8 седмици майчинство, но с 4000 евро заплата. Тогава ще си наема една "бъ;гарка" с немска филология да ми ги гледа за 700 евро, и ще си ходя на работа.Не знам дали усещате колко са жалки нашите коментари. Коментираме платените словоизлияния на една меркантилна прокламодраскачка, а не забелязваме, че ...........................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
За съжаление на всички във форума колкото са по-големи детските толкова по-малко деца се раждат. Не знам в България дали са много или малко парите но знам че в Судан въобще не се дават и семеиствата имат средно по осем деца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Между другото горното се отнася с еднаква сила както за ромите, така и за държавните чиновници, само дето вторите се заблуждават, че вършат работа, нещо полезно, а реално повече пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
simo.smo
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с теб - държавата стимулира ромите да раждат деца и да не работят (поне не легално). За това - никакви стимули за никой, особенно за тях. В тоя свят никой не се станал да работи, защото много му се е искало - обстоятелствата са го накарали. Като крепим мързели им правим лоша услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 0 rate down comment 0
ivo23@abv.bg
преди 11 години
Децата трябва също да се хранят, въпреки че не гласуват. Надявам се някой ден "умните глави в нашата РОДИНА" да се сетят, че ние работещите храним пенсионерите, и че има жизнен минимум за издръжка на член от домакинството. 30 лв. и 240 лв. ? С този темп според мен няма да има кой да храни пенсионерите, респективно, кой да гласува на избори и т.н. Замислете се!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
хехе ти сериозно ли? ами айде всички да се захванем да правим деца тогава. работата е хубава, и е свързана най-вече с удоволствие. защо се блъскам толкоз време аз да произвеждам други работи, като е можело да произвеждам деца....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още