IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Оттогава всеки лев в обрaщение е подкрепен на 100% с валутни резерви в Българската народна банка – първоначално в марки, а след 1999 г. - в евро. Тази практика е известна като валутен борд и е много по-силна от обикновения фиксинг на валутния курс. Това е така, защото по принцип в условията на паричен съвет централната банка би могла да отговори на спекулативна атака върху лева чрез приемане на левове в замяна на евро, които банката държи в резерв.

Откакто България въведе борда си средната реална работна заплата се увеличи с повече от 10 пъти до над 400 долара днес. Икономическите реформи позволиха действително повишаване на производителността и не доведоха до ръст на инфлацията, която от 1997 насам е едноцифрена на годишна база.

Българският валутен борд принуди правителството да контролира разходите си, тъй като централната банка няма свободата да печата пари. България днес не само изпълнява Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, но, ако се присъедини към зоната, тя ще бъде една от "звездите" ѝ с публичен дълг от под 20% от БВП. Подписалите Маастрихтския договор страни потъпкваха обещанията си още от началото. Фиксираният курс на лева спрямо еврото и изискванията за резерв елиминираха този избор.

Икономистът от Университета Johns Hopkins проф. Стив Ханке, който се смята за бащата на валутния борд в България, както и в ред други държави в региона, казва, че от месеци е препоръчвал на София да стои далеч от еврозоната.

Но „това няма нищо общо с т. нар. заплаха от еврото“, казва Ханке пред Wall Street Journal. „Те са част от онова, което аз лично наричам „единната еврозона“, което означава, че се ползват с предимствата на европейския валутен съюз, без да се налага да членуват в агонизиращия политически и фискален клуб".

„Левът е клонинг на еврото“, добавя Ханке. „Същият е като еврото. Това не е вот на недоверие към единната валута, това е потвърждение на техния суверенитет да контролират собствения си валутен режим“, казва още икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

84
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
54 Bulgaria35,600,000,00030 May 2012 est.6,26190Това по повод дълга. List of countries by external debt.Другото е, че не ми е ясно при такава умопомрачителна липса на производство и износ, в противовес, внос и чужди вериги, които по същество изнасят капитал и печалби, какво ще спечелим от по-високи дългове и дефицит. Пък и как ще се връщат. Някога. Ние в момента голяма далавера от ЕЗ нямаме наистина. Аз дори мисля, че е изобщо нямаме. Как са цъфнарли тия дет` са там...И изобщо, глобализацията по - принцип не ми допада по много причини, но не е тази темата. Изчаквателната позиция за момента е добра, според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Въпрос : ти лично съгласен ли си някой друг да тегли заем вместо теб , а да задължи теб в последствие да го плащаш ? Аз лично не искам . Затова не съм съгласен да се увеличава държавния дълг . В исторически план България НЕ СЕ СПРАВЯ с управлението си на дълга - защо мислиш че сега ще е различно ? Има доста изследвания ако искаш ще ти ги потърся - малките стани когато надхвърлят съотношението дълг / бвп от 40 % започват да изпитват сериозни трудности .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 0
MMB
преди 11 години
Относно политиката на Дянков: написах, че ТОЛКОВА големите рестрикции и икономии са ненужни, защото например държавния ни дълг е 15-17%, докато очаквания средно за ЕС е 86% (а дори критериите от Маастрихт изискват 60%). С бюджетния дефицит ситуацията е сходна. Така че нужни ли са още икономии? Очевидно не съществува опасността да последваме примера на Гърция, защото те имат дълг от 160% и дефицит 8-9% (всички проценти са спрямо БВП).Смятам че спокойно можем да заделим повече средства за проблемите сфери като здравеопазване, образование, наука, инфраструктура и т.н., вместо да продължаваме да спестяваме. Брюксел също ни подстрекава, а аз не разбирам защо безспорно най-бедната държава в Европейския съюз и същевременно една от най-малко задлъжнелите страни от целия съюз, се поощрява да поддържа този нисък държавен дълг и дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 1
MMB
преди 11 години
Темата на статията беше свързана основно с валутния борд. Доколкото виждам вече темата се промени и говорите за "глобалните" "по-общите" проблеми на България, но по този въпрос вече има написана подходяща статия: http://***.investor.bg/analizi/85/a/i-vse-pak-problemyt-e-v-dyrjavata,136629/ Не е и нужно да си брилянтен икономист, за да видиш проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Правилно , щеше да се е обезценил повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 0
MMB
преди 11 години
Относно коментар 68: Вече написах, че в световната практика фиксирането на валутния курс, с цел да се използва като котва на цените, се е използвало за около 7-10 месеца. И това не е случайно. От 1997 г. досега в България има натрупана инфлация от 130%(по данни на НСИ). => ако бяхме свалили борда след 10 месеца а не след 15 години, то нямаше лева да се обезцени толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ами...точно на мен не ми докладват, понеже съм им рекъл, налэ, само добри новини да ми носят, но, редно е да се замислим: АКО не се реагираше на такива приказки, никой нямаше да ги изрича. А, оттам насетне, поне моята логика, води до веригата: 1.Споделяме нещо, дето уж не сме доволни /и, за което, имаме видими основания макар, мотивите да са по-важни но, за тях, основно, не се пита/. 2. Инвестори и т.н. се поотдръпват от еврото, съответно, курсът се поохлажда. 3. Това води до /някакъв/ стимул за износа и прилив на кръв, което е основната цел и т.н.По въпроса за борда: Колкото и евро д асе напечата в ЕЦБ, това не води автоматично до ръст на левовите наличности, т.к. левчето е вързано към евровите такива В СТРАНАТА. Извън нея, ако ще, дъжд от евро да вали-все тая, вътре левчета няма да се изведат на пазар. Та, колкото и Дянков да не ми харесва, нали не той определя ОЛП и кредитната политика на БНБ и търговските банки? Съответно, те също са отговорни/ за кризата у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Нищо. Но на практика ще бъде завлечен надолу този път.Между другото - активно се говореше преди 2-3 години, че преди да се присъединим към ЕЗ курсът може да бъде "развързан" или по-скоро коригиран. Не знам доколко такава вероятност наистина е била разисквана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Не говоря за левове изобщо. Явно наистина повечето от нас не могат да погледнат по далече от собствения си двор. Проблемите са много по-големи и глобални от това, което ни се е случвало, вкл. през 97ма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
цитат ".....но.подгониха всички данакоплатежни фиpми за скpити данаци..... " край на цитата. E !!? Трябваше Дянков да си затвори очите за закононарушения ли ....или ..!!? Подгонил бил !? Те са тия, които трябва да внасят доброволно, задълженията си към бюджета! Не да ги гонят като партизани по сокаци. Нека си съкращават! После, ще ги "боли глава". Това с използването на работната сила като жив щит срещу закона, е доста грозна работа. Чудя се на изказвания от този род по медиите. " Оставете ни да крадем бюджета, а ние ще даваме на всеки 100лв откраднати един за заплати." "Ако не ни оставите да крадем ще уволняваме" " Не ни проверявайте често" Е ....какво би трябвало да направи един уважаващ държавата и себе си министър или правителство!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още