IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Застраховката "Достойни старини" - нов данък "труд" в реформаторска опаковка

Време е българската пенсионна система да се адаптира към съвременните демографски тенденции, увеличаването на осигурителното бреме само намалява събираемостта

08:00 | 07.08.12 г. 39
Застраховката "Достойни старини" - нов данък "труд" в реформаторска опаковка

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста, понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Последна актуализация: 00:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
dessi_georgieva
преди 11 години
Решението не е само вдигане на пенсионната възраст. Има и други решения, за които трябва да имаш акъл и желание да ги направиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Mupo
преди 11 години
"некомпетентно и няма идеи за решаване на проблема"... Решението на проблема е само 1, вдигане на пенсионна възраст. Другото което е ясно обаче е, че който го направи губи следващите избори. Тези ли според теб са най - *** че да се жертват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
dessi_georgieva
преди 11 години
Пак това правителство доказа, че е некомпетентно и няма идеи за решаване на проблема. Трябва да се промени коренно модела на пенсионната система, а не само да се чудят по какъв начин да събират пари и да няма никакъв смисъл от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още