IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на тока от "Белене" е между цената на вятърната и слънчевата енергия, посочи министърът на икономиката и енергетиката

13:43 | 03.08.12 г. 60
Автор - снимка
Редактор
Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на АЕЦ "Белене" е непосилна за България и не можем да си позволим такъв проект, заяви пред националната телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът коментира, че втората атомна централа би струвала на България почти два пъти повече от всички активи на българската енергетика, които се оценяват на 12 милиарда лева.

По повод на искания от БСП референдум за АЕЦ „Белене“ Добрев заяви, че хората трябва да направят информиран избор. 

"Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Защо три години не са подписали договора това вече много добре го знаем. Проблемът на проекта е финансов“, посочи икономическият министър.

Относно твърденията, че токът от централата ще бъде по-евтин, Добрев каза, че това е манипулация.

Той цитира данни от анализа на консултанта HSBC, според които 1 мегаватчас енергия ще струва средно 150 лв. „За сравнение енергията от вятър, след промените, които ще бъдат направени от 1 септември, ще струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а стойността на тока от слънце - 160 лв. за 1 мегаватчас“, посочи Добрев.

"АЕЦ "Белене" като цена е между вятърната и слънчевата енергия и четири пъти повече от себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй"", съобщи икономическият министър и допълни, че хората трябва да бъдат запознати с фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Специално АЕЦ Белене е корупционен проект със задължително набутани посредници на входа и изхода, така че цената от 4 евроцента хипотетично може да нарасне няколко пъти според настроението на шефа на ФСБ на Русия.Лихвите са отделно, отделно са и парите, които плащаме на Русия за извозване, съхранение и преработка на ОЯГ.Затова преди не много време с пари от ЕС беше построено едно хранилище за временно съхранение на ОЯГ на площадка в Козлодуй, в което отпадъците ще си ги държим 10 г. и след това ще отиват за преработка срещу съответната сума в "братска" Русия. Преди това плащахме на братята руснаци наеми колкото кажат та да си ги държат из техните басейни колкото време си искат докато им дойдело реда да се преработят. Абсолютно изнудване и прецакване.Застъпниците на руските енергиини проекти да не пропускат тези важни подробности, когато коментират ниските цени на произведената от АЕЦ енергия. Ниската цена е само за задължителния посредник, не и за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
EnTrade
преди 11 години
По принцип не коментирам, но винаги настъпва момент, в който човек просто не може да замълчи. Все съм чел некомпетентни коментари, но този надминава всички. От написаното става ясно, че си нямаш ни най-малка представа от балансиране на енергийна система, производство на електроенергия и търговия с електроенергия... и нормално, все пак си само счетоводител. Не приемай коментара ми като нападка, а по- скоро съвет човек да не се изказва за неща, от които не разбира. Дори информацията, която даваш за цените в региона е абсолютно невярна, също като всичките ти хипотези и съждения по темата. Поне регионалните цени сравнително лесно се проверяват ... , цена в Турция за месец юли приблизително 77 Евро/МВтч., цена в Гърция 67,82 Евро/МВтч., цена в Унгария 58 Евро/МВтч., цена в Сърбия 59 Евро/МВтч. (да не споменавам Албания, че на там сме тръгнали), цена в Италия 82,20 и т.н. България изнася електроенергия изключително и само на печалба, а Mavi Goz е напълно прав в думите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 3
ranik56
преди 11 години
За съжаление министър Добрев не разбира нищо от Енергетика .АЕЦ- Козлодуй няма да е вечен - 5-ти и 6-ти брлок след 7-8 г. ще излязат от експлоатация - Белене няма да има .... Дано някой се досети да направи една Фабричка за Газени Лампи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 11 години
При всички положения има взето решение извън България . Анти ядреното лоби в ЕС е неимоверно силно и богато в момента - това са най-богатите страни в ЕС . А по повод доклада той със сигурност коментира поне три хипотези . В момента циркулира "най-изгодния" вариант : 10.35 млрд. евро при 4 % лихва - нека всеки да си прецени до колко той е реален .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
promanbg
преди 11 години
Някой каза в началото, но така си остана и всеки си разтяга легендите и локумите.Кой от вас е чел документи и анализи? На тяхна основа трябва да се дискутира, но никой не ги вади пред обществото - ни Станишко, ни Боко. Защо? Айде отговаряйте сега, умници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 3
data
преди 11 години
По принцип , най-правилно е да използваме тези 10-15 г. в подобряване на ефективността . За какво да спорим след като показателите са ясни - консумираме в пъти повече енергия на глава от средното в Европа . Мащабна програма за изолация и подмяна на преносния пръстен който е от 60-те в комбинация с ВЕЙ и модерни въглищни централи . А за атома - като избистрят технологията за безопасност и стане ясно колко ще струва за да можем да изчислим ще видим . Имайте в предвид че след тази криза прогнозите за ръст на цената на ел. енергията ще бъдат рязко занижени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Истината е една - не строим Белене защото ни трябват нови мощности, а защото се стягаме да затваряме поради амортизация старите в Козлодуй. Белене има да се строи още поне 4-5 г., в това време дори да удължат лиценза на 5 блок, ще е макс. с 10-15 г., значи след това ще настане погром. Зимата като иамхме излишък от мощности, защо спряхме износа ? Ако бяха спрели тогава хилядниците или дори един от тях по технически причини, кой шеше да ни топли, Делянчо или другите велики икономисти, дето както казва Тренчев един павилион не могат да управляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
data
преди 11 години
Станахме енерго ефективни защото преструктурирахме икономиката си а не защото сменихме крушките . Да те питам : на какво се дължи прогнозата ти за скок на потреблението - според теб се очаква да започнем ударно да развиваме енергоемки отрасли като металургия и машиностроене ? Защото до момента всички прогнози за ръст на консумацията са опровергани с пъти . Към момента със структора на икономиката насочена към земеделие , туризъм и лека промишленост твоите прогнози нямат икономическа основа , за вбъдеще ще видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
Кой ползи : ядрените отпадъци ли визираш като нефинансови ползи или милярдите тонове пепел ? Според мен този който може да управлява енергийните потоци ще е независим и свободен . Този който може да произвежда САМ енергията и храната си . САМ означава - със собствени ресурси , а АЕЦ е чужда технология , с чужди суровини и чужди финанси . Филма за Онасис започваше с един много поучителен лаф : Направи един човек свой длъжник и му извади душата . Ето това искат руснаците .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
amanotumnici
преди 11 години
Първо, за този период от време БВП не е скочило два пъти, а по-малко от половин път.Второ, населението и икономиката на страната през този период не е увеличила потреблението си защото е станало по- енергоефективна. Преди палехме 100 вт крушки, сега палиме 10 вт крушки със същата сила. Тази енергоефективност покрива нарастващата консумация на ток. Сега сме в период на бум на енергоефективността. След няколко години ефекта ще отслабне и тогава потреблението ще скочи забележително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още