IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на тока от "Белене" е между цената на вятърната и слънчевата енергия, посочи министърът на икономиката и енергетиката

13:43 | 03.08.12 г. 60
Автор - снимка
Редактор
Добрев: АЕЦ „Белене" е два пъти по-скъпа от активите на цялата ни енергетика

Цената на АЕЦ "Белене" е непосилна за България и не можем да си позволим такъв проект, заяви пред националната телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Министърът коментира, че втората атомна централа би струвала на България почти два пъти повече от всички активи на българската енергетика, които се оценяват на 12 милиарда лева.

По повод на искания от БСП референдум за АЕЦ „Белене“ Добрев заяви, че хората трябва да направят информиран избор. 

"Вместо референдум може би щеше да е по-удачно БСП да открият набирателна сметка и всеки да даде своя дан, щом толкова вярват в проекта, да събират пари, за да може той да се случи. Защо три години не са подписали договора това вече много добре го знаем. Проблемът на проекта е финансов“, посочи икономическият министър.

Относно твърденията, че токът от централата ще бъде по-евтин, Добрев каза, че това е манипулация.

Той цитира данни от анализа на консултанта HSBC, според които 1 мегаватчас енергия ще струва средно 150 лв. „За сравнение енергията от вятър, след промените, които ще бъдат направени от 1 септември, ще струва 140 лв. за 1 мегаватчас, а стойността на тока от слънце - 160 лв. за 1 мегаватчас“, посочи Добрев.

"АЕЦ "Белене" като цена е между вятърната и слънчевата енергия и четири пъти повече от себестойността на тока от АЕЦ "Козлодуй"", съобщи икономическият министър и допълни, че хората трябва да бъдат запознати с фактите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Абсолютно - то затова е цялото плакане . Страното е че уж сме в икономически форум но не се обсъждат алтернативни инвестиционни решения - едвали не Белене е истина от последна инстанция която не подлежи на обсъждане . А иначе аз съм сто процента сигурен че нещата опират по простички неща от типа ; вие в Ес ли сте - в ЕС те . Нали уж сме съюзници ? Получавате ли парченце от нашата баница - получавате . Е няма как да стане ако искате да си строите централа да давате поръчката на Руснаците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Е аз си мислех, че нещата са доста свързани. Дори мрежата да го позволи, няма смисъл да се заблуждаваме, ако не са монополисти, ще бъде картел. Мен ми убягва идеята защо трябва да има такива дружества изобщо, освен за източване на парите навън. Но то ако се следва същата схема - строежа на нов АЕЦ ще е същата хранилка за някой навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ха това е съвсем друг дебат . и той започва с въпроса - да се строи Белене или да се модернизира преносната мрежа така че да позволява по голяма конкуренция между доставчиците . преносната мрежа в българия е изградена 60-70 години и това е което позволява в момента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Тей, надявам се петъка да сте се карали достатъчно, и днеска след петъчна разпускаща вечер, някой да може да ми отговори, има ли значение електроцентралата,собствеността и прочие, когато всичко минава през 3-*** монополисти?Т.е. бизнеса и гражданите черпим ток само и единствено от монополистите. Ако тази схема остане, изобщо има ли значение откъде идва тока, след като те постоянно го вдигат без оглед на пазарна обстановка? И колко "независими" сме при положение, че 3-те дружества са частни компании от чужбина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
А иначе е просто. АЕЦ "Козлодуй" печели по 100 млн. лв. годишно. Тоест, за да може новата централата да изплаща заеми за поне 4 млрд. евро, нейните приходи трябва да изпреварват разходите й с поне 300-400 млн. лева (при доста оптимистично ниска лихва). Тоест новият АЕЦ трябва да е три-четири пъти по-ефективен от съществуващия - ами, няма как стане. И това се знаеше още през 2006 г., но кой да слуша хората, които могат да смятат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 0
The Big One
преди 11 години
АЕЦ Белене просто няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
А доколко съжденията ми , аз не съм против атомната енергия , но и несъм кон с капаци който слуша глупости по телевизията . И щом твърдиш че разбираш от енергетика е добре да говорим за обсъждане на алтернативи при мощностите . Но такъв дебат няма : само голо скандиране - Белене та Белене . Хайде да говорм за алтернативи ? Ама тука всички млъквате ! Давай да сравняваме кое е най-изгодно за нас хората , мани я държавата . Кое ражда работни места и потенциал ? Ако трябва да се вземе инвестиционно решение къде да се вложат тия 20 млрд. къде ще саздадът най голям мултиплицираш ефект ? И не ми вдигайте лозунги за износа на ток че Гърция и Турция са вносители на ток но и двете са с по голям БВП на човек от нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 11 години
За каква енергийна сигурност говориш при положение че новата централа ще ни уреди с 10 млрд. евро дълг ? Къде я виждате тязи сигурност ? сигурност има при положение че контролираш нещо от даден проект , при белене : Чужда технология , чужди суровини и чужди финанси ? За нас сигурното е че трябва да я платим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Прав си лесно се проверява , но е добре да не цитираш вътрешните цени : ""По този начин българската електроенергия ще стане напълно неконкурентоспособна на външните пазари, тъй като цената й вече надвишава 50 евро за мегават, докато в региона е около 45 евро. С новото увеличение таксата за пренос и достъп ще достигне около 30% от цената на електроенергията", коментира председателят на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) Владимир Дичев, който е изпълнителен директор на "ЧЕЗ трейд""печалба казваш ? Да де ама това се отнася за старите мощности . Къде в при тази цена се вмества цената от Белене ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 3
EnTrade
преди 11 години
Няма значение кой ще строи АЕЦ Белене и какви технологии ще ползва, важното за всички нас като българи е да се случи този проект и държавата да участва с поне 51% в него. Проектът е важен за енергийната сигурност на държавата, националната сигурност на държавата (отвъд енергийната сигурност) и дори финансовата стабилност, а иначе нека да има производство от ВЕИ, но не с 20-30 годишни договори за изкупуване енергията им от НЕК на безумни цени. Ако ниската цена не беше и за нас, днес нямаше да консумираме енергия на тези цени, говоря за бита и имам предвид, че цената е много ниска спрямо всички останали държави в ЕС, вкл. тези извън ЕС, дори с 14% нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още