IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова поиска задължителна застраховка на частните сгради

Министърът ще предложи идеята на следващото заседание на Министерския съвет

14:42 | 02.06.12 г. 47
<p>
	Лиляна Павлова. <em>Снимка:БТА</em></p>

Лиляна Павлова. Снимка:БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите, които са частна собственост, заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Павлова подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома ... Това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, коментира министърът.

„Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, добави тя.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици, трябва да се грижим за своята собственост - движима или недвижима”, уточни тя.

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 2
Императорът
преди 12 години
Държавата да спре да плаща с нашите данъци за възстановяването на частни имоти !!! Оттам нататък всеки да си застрахова собствеността, ако сметне за нужно.Когато един човек е пълнолетен и дееспособен юридически, то той сам трябва да взема решения как да се грижи за своята собственост и всякакви задължителни неща нарушават правата му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
MZ/X
преди 12 години
В много държави, дори и в съседна Румъния има задължителни застраховки за сгради срещу природни бедствия! В Румъния например собствениците на сгради плащат средно по 30 лева на година!Тази застраховка прилича по скоро на задължително здравно и пенсионно осигуряване на работещите. Държавата би могла да да даде свободата на работещите да плащат ли пенсионни и здравни осигуровки, но ако много хора решат да са безотговорни и не си плащат един ден ще дойдат при държават и ще почнат да и се молят да им плати операцията, да им даде 5 лева за хляб или да им даде пари за да си построят нова къща вместо разрушената от земетресението!Само ако всички са осигурени за здраве, пенсия и срещу природни бедствия може да има социален мир в една държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
ДОБРЕ...- ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ЗАСТРАХОВКИ ДО-О-ООБРЕ...- БЛОКОВЕТЕ ДА СА В УНИФОРМИ... ДО-О-ООБРЕ...- АМА, ТО И ПРИ КОМУНИЗМА БЕШЕ ТАКАСАМО, ЧЕ...;- КАКВО ПРАВИМ С ДЕСЕТКИТЕ ДЕКАРИ РИМЛЯНСКИ ГЕТА.... ЯВНО ЩЕ ОСТАНАТ "КИТНО" РАЗНООБРАЗНИ ЗА ДА РАЗКРАСЯВАТ ГРАДОВЕТЕ... ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ОСТАНЕ И СПЕЦИФИЧНАТА МИРИЗМИЧКА.....- Първо да махнат НЕЗАКОННИТЕ *** ГЕТА и да преместят *** във изоставените казарми - справка Румъния, Чехия, Полша- Второ - МНОГОБРОЙНИТЕ МИТНИЧАРСКИ СЕЛА И ПАЛАНКИ- Трето - БЕЗБРОЙНИТЕ ХОТЕЛИ И ХОТЕЛЧЕТА ПО МОРЕТО НА "Пред ПЪРВА ЛИНИЯ" -спавка Турция, Испания, Португалия, Италия - Четвърто - ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНИЛИЕВ СВОЯТА НЕЗАКОННА ПОСТРОЙКА НА ЧЕРНОМОРЕЦ "Пред Първа Линия"в защитена територия...- Пето - ВСИЧКИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРИСТРОЙКИ И ПРЕУСТРОЙСТВА НА ИМОТИ В ЦЕНТЪРА НА София и ЧАК ТОГАВА на края на Лазар цървулите които "БАНКЕРКАТА" ЦВЕТЕЛИНА ЧАКА ДА КОНФИСКУВА ПАНЕЛКАТА НА ВСЕКИ КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПРАТИ...- А В РУМЪНИЯ ЗА САНИРАНЕ СОБСТВЕНИКА ПЛАЩА... 10%...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
СВИНСКА ЛАКОМИЯ...- ЕТО ГО "ГРУХТЕНЕТО" НА ШОПАРИТЕ....:...."Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. Това го няма никъде в такъв размер..."!- АХА, ЕТО КАКВО БИЛО...- БЪЛГАРИТЕ ИМАТ НАГЛОСТТА ДА СА СОБСТВЕНИЦИ НА КЪЩИТЕ СИ... А МАФИЯТА САМО ДА ГЛЕДА... АЙДЕ БЕ...- ЧЕ В КОЯ, УВАЖАВАЩА СЕБЕ СИ, МАФИОТСКА ДЪРЖАВА Е ТАКА...!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
gelkata15
преди 12 години
Съгласен съм с вас,че госпожата трябва да слезе от облаците и да види реалния живот на нормалния Българин!Какво ще ми отговори тя на моя въпрос,той е:Преди десетина години поисках да застраховам жилището си и срещу кражби,но застрахователите категорично отказаха защото в квартала има *** и те не могли да носят отговорност,а аз питам-ЗАЩО?На полицията не и пука-защо?Кой ги постави тези *** в квартала,че само ние живеещите там да понасяме щетите?Защо тогава плащам данък-земя и сгради,такса смет,когато нямам дори улица до дом ми ,няма кофи за смет,няма улично осветление?Тя какво иска -още еди данък без никаква пола за мен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
ivancholak
преди 12 години
Абе всички прихващат от тъпотиите на батбойко със скороста на светлината. Да не би борисовица да купува и застрахователна компания. Съсвем изтрещяха тези...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
RedBot
преди 12 години
На госпожата някой трябва да и напомни за свободната воля на частния собственик, а и да и обясни разликата м/у гражданска отговорност и каско.То поговорката :'С какъвто се събереш, такъв ставаш' важи с пълна сила, май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още