IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова поиска задължителна застраховка на частните сгради

Министърът ще предложи идеята на следващото заседание на Министерския съвет

14:42 | 02.06.12 г. 47
<p>
	Лиляна Павлова. <em>Снимка:БТА</em></p>

Лиляна Павлова. Снимка:БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите, които са частна собственост, заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Павлова подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома ... Това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, коментира министърът.

„Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, добави тя.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици, трябва да се грижим за своята собственост - движима или недвижима”, уточни тя.

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Импе и какво като не са застраховани , да не би да не стават за живеене. Сумата похарчена за такива цели е нищожна..дребни пари , ако не ги похарчат за това ..нима ще ти похарчат за нещо по полезно. Защо данъците които плащаме да не са застраховка за домовете ни и държавата да не е длъжна да помогне ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Много ясно - ако отидеш сега в Цар Калоян, дето им строиха нови къщи даром, хващам бас, че ще видиш, че тия нови къщи ПАК не са застраховани !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 12 години
Ееее, аман от лобизъм ве! Засегнали се стотина сгради в един град веднъж на 20-30 години и дай заради това да облажим няколко застрахователя и да изпомпим още пари от и без това безпаричния народ! Както каза и супертрейдъра, за какво тогава ни е държавата?! Нали и сега има фонд бедствия, който се пълни от данъците и е напълно, че и предостатъчен за бедствия като това (а и по-големи). Наистина, понякога си мисля, че ГЕРБ все пак са по-различни от предишните ама като прочета изказване като това и всякакви такива мисли ми се изпаряват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Стига с това застраховане , нали ако може да се застрахова реално , ще почнат да строят с плюмка и въобще няма да им пука че при лек земетръс ще падне. Ако наистина е възможно ефективно да се застрахова , точно така и ще стане..то добре че не е възможно и тия ни занимават с глупости вместо да свършат малко работа и да спрат с това презастрояване , което похабява ресурс буквално. Дори сега в тази яка криза се презастроява , понеже е продаваемо само това което е на така наречените топ места. Като искат да влязат пари в хазната , да сложат голяма застроителна такса точно за такова строителство и ще я съберат понеже там се строи от тези които имат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
До No.24Само минимална помощ, разбира се - от 1-ва необходимост, вода, палатки, т.н.Иначе се създава т. нар. "moral hazard", т.е. , ако сега им построят къщи например, следващия път, каквото и да се случи, всеки ще очаква държавата да го обезщети напълно и, съответно, междувременно няма да поема лична отговорност - да се застрахова дори минимално например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
tony1975
преди 12 години
само аз ли не мога да влизам във форума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не аз съм сигурен , че парите от застраховките ще се крадат и то независимо дали компанията е частна или държавна. Не само в България , но и в САЩ ЗК сизточват феноменално. Я да си спомним с какви неплатени сметки се оказаха мениджърите в Ей Джи , за почивките си в почивните дни в суперскъпи и луксозни хотели..сметките бяха едни милиони и то само за един уикенд. Това представлява застраховането навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 12 години
Аз например, ако имам пет имота, ще плащам пет такси. Ама като падне единият имот - нищо няма да получа, защото мога да се преместя в друг. Нали така процедираха при наводненията. И после *** ще има нов фургон, а аз застр. полици.На пишманбирниците ще кажа само, че около 50% от хората не си плащат данък сгради, а как ще им вземат още пари - не ми е ясно.Бих написал, че въпросната министърка е за психиатър, но добрият тон на Инвестора не го позволява, пък е и дама все пак.Я някой знаещ да обясни какво точно е катастрофичен пул, как функционира, откъде идват парите за него и има ли той почва у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Хахов - добре рече.Супертрейдъров - ако мислиш, че държавата няма да краде в ролята на застраховател... знаеш - ще се направи държавна застрахователска агенция, в която хиляди чиновници ще вземат заплати за клатене на крака и полови органи, ще карат данъкоплатците да плащат застраховките на разните "социално слаби" и на държавното и общинско имущество и т.н. Дето не е пипнала държавата, там не е имало кражба. Накрая за защита, която при частен застраховател ще ми струва 118 кинта, ще трябва да дам на държавата-застраховател 248 кинта (цифри - напримерни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto
преди 12 години
Така е, но все пак застраховката е част от диверсификацията на средства в бъдеще време. а че няма гаранция, няма! Както мъдро каза на времето приятел застраховател - "Със застраховката, просто ти продавам НАДЕЖДА!" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още