IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лиляна Павлова поиска задължителна застраховка на частните сгради

Министърът ще предложи идеята на следващото заседание на Министерския съвет

14:42 | 02.06.12 г. 47
<p>
	Лиляна Павлова. <em>Снимка:БТА</em></p>

Лиляна Павлова. Снимка:БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите, които са частна собственост, заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Павлова подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя.

„За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома ... Това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, коментира министърът.

„Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, добави тя.

Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици, трябва да се грижим за своята собственост - движима или недвижима”, уточни тя.

„Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова.

В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Няма значение колко ще платиш , важното е да си сред тези които ще получат..защото парите няма да стигнат за всички и това е гарантирано. Самите застрахователи лесно ще свият парите точно чрез изплащане на обезщетения уж , като платят много на някои и парите ще изчезнат.Ако ставаше със застраховки да се осигури сигурност в обществото..то щеше да е прекалено лесно и нямаше да има...несигурност. Тези неща стават с много работа , със застраховки нищо не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 0
Hahoto
преди 12 години
Не е правилно застраховката да е задължителна. Всеки сам трябва да направи своя избор, Колкото до постът под мен на супертрейдър - Ако платиш застраховка за 30 лева ще получиш 10-15 хиляди лева помощ при земетресение, ако платиш 300 лв - 100-150 хиляди и т.н.. Всеки сам трябва да реши от какво обезщетение се нуждае в случай на бедствие. Иначе съм абсолютно против държавата да строи къщи след порои, земетръси и прочие бедствия. Лесно е да се прави див популизъм при малки бедствия, но хората остават с погрешното впечатление, че държавата контролила ситуацията и ще помогне в такъв случай, вместо същите тези хора да имат психологиата да си помогнат предварително сами!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Импе аз съм против застраховането за някои неща , имотите са едно от тях и кожата също. Ето ти го пресния пример - Перник ! Има разрушени имоти и техния брой официално ако го изнесат колко е , няма да е повече от десетки или стотици. Целия град да е пострадал - едва ли. Събираме някакви 30 лева , от колко милиона имота ? Получава се 100 000 000 на година , обаче се случва наистина яко земетресение в голям град и имаме 15% разрушения , тези 100 милиона пари няма да покрият и няколко процента от щетите. Хайде кажи ти кой от застраховалите се ще получи нов имот и кой не ? Ще има пари за самолетни билети за пак не всички , да напуснат България с еднопосочен билет.Тая работа да строиш с плюнка и първото земетръсче да ти събори имота или пък да не си пазиш живота сам , но да се застраховаш и застраховател да ти ги плати тия неща е някакъв филм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Супертрейдъров - по никаква логика държавата не може да възстановява частни имоти, те затова са и частни. Държавата само оказва пръва помощ на пострадалите - чрез Гражданска защита и Червеният кръст, но дотам.Аз - съгласен държавата с моите данъкоплатовски пари да помогне на пострадалите с храна, питейна вода, временен подслон в първите дни, но не и да им строи къщи (при това нови-новенички къщи за сметка на кирпичените - от дядовците им) само защото простаците предпочитат да си купят ракия и цигари, вместо застраховка.А ако ще правят някое застраховане задължително - то нека това е човекозастраховането, щото кожата е по-скъпа от тухлата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Супертрейдъров, ако американците ни бият с климатическо оръжие, ние да ги ударим с биологическо оръжие. Да им пратим (с кораби и самолети) сичкото *** - пък да видим кой кого... ние с една сурова зима можем да се справим, ама те да видим как ще се справят с хъхряшкото нашествие... Симо - нали се сещаш това задължителното, че ще има изключения... ще ти кажат, аре - Симо - плати сега застраховката и на баба Пенка Пенсионерката, че и е малка пенсийката, плати и на Хъхрю ***, че неговите етнокултурни особености не му позволяват да плаща нищо, което може да получи безплатно, плати и застраховката на общината, в която живеем ние ченовниците, нали тя е и твоя и т.н. - и накрая държавата ще ти земе двойно повече от застрахователят !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Тъй де, ама кой решава кой колко е пострадал :)Дадеш ли на държавата пари, т.е. на малка група хора, които нито са ги изкарали, нито имат интерес да ги изхарчат правилно, то непременно те ще бъдат прахосани (да не говорим, че може да си вдигнем къщи на свойте хора). Аз предпочитам не държавата да ми взима парите, а след това да ми помага като ме друсне земетресението (ако прецени и когато прецени), а да си запазя парите и да ги изхарча за укрепване на къщата си ако прецения, за застраховка ако преценя или просто за да си я ремонтирам сам постфактум (без да ми трябват комисии, молби, чакане, бюрокращина и т.н.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Аз съм за това държавата да е задължена да помогне на пострадалите ! Няма смисъл да имаме държава , ако тя в такъв случай като този в Перник не се вамеси и да поеме щетите. Предпочитам парите на данъкоплатците да се харчат за построяване на нови къщи за шепа пострадали , защото така ще получат от тях хората които ще ги построят и ще работят..с труд ще изкарат пари , а не с подмазване на шефа като тази министърка..която има нужда от сериозна диета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
simo.smo
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен и с двете мнения на Императорът. Аз самия нямаше да мога да го обобщя по-добре.Твърдо съм против да ми взимат парите насила и после да ми ги връщат като подаяния (съответно държавата да оправя къщите на *** и пульо) и също така съм против да ме принуждават да се включвам в някакви масови застраховки, които при настъпване на истинско природно бедствие хич не съм сигурен, че ще бъдат изплатени, да не говороим на какви принципи ще се определя вноската (колкото може по-голяма, ама социално търпима, абе колкото здравното осигуряване примерно да я турим и т.н.).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Как ще обсъдят нещо такова ? Идеята е умна само ако е вярно , че в момента ни е обявена тайна война с климатично оръжие - Харп и това земетресение е резултат от нетовата употреба , както и студената зима понеже не искаме американците да добиват тук шистов газ. Те пък са настоятелни , защото така ще имаме нужда от техните долари за да си плащаме този газ всекидневно. Има една компания UTC , тя е в дъното на всичко което се мъти в такъв случай. Едно застраховане и презастраховане на имотите в американска компания , може да изглежда като някакъв уж ефективен начин да се защитим. Само че янките няма да платят на нашите застрахователи щетите от употребата на тяхното климатично оръжие. Най добрият отговор е технологичен удар под кръста , UTC е разчетена на една технология за добив на електроенергия и топлинна такава от природен газ чрез горивни клетки за такъв той се трансформира във водород и топлина. Загубите на електроенергия в преносната мрежа надхвърлят тези на произвежданата топлина .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Цялата работа е да се торпелира имиджа на политическата класа на макс..колкото може повече. Иначе , кой ще търпи политическа класа от *** , а и ще се кандидатират по свестни хора с приличен имидж..обаче хората ще почнат да си задават въпроси за кандидатите за политици. Нашите политици като ги пуснеш през ситото всичките ще паднат през него , все дребни и ситни душици са и въобще не им пука че катафалките са без ремаркета..принципа е да грабиш на макс.Да оправиш своите на макс.Тази застраховка е голяма глупост и в момента е много по справедливо държавата да даде и помогне на пострадалите , иначе за какво ни е тази държава и по добре да я разпуснем. Тази ли е най голямата болка на държавата , всеки месец раздава социални помощи на ромите които я псуват и се пишат небългари по националност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още