IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Южняците са като разглезени деца

В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си, заявява пред Die Presse финансовият министър

10:53 | 29.05.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дянков:&nbsp;В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дянков: В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си. Снимка: Ройтерс

Когато България изпълни всички критерии за членство и бъде приета в еврозоната, валутният съюз ще бъде по-силен и ще разполага вероятно с допълнителен политически инструментариум, който в момента липсва. Това заявява в интервю за авторитетния австрийски ежедневник Die Presse финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков.

Решението за създаването на еврозоната е било обосновано политически, а не икономически. „С поглед назад сега може да се твърди, че това е бил грешен подход. Аз лично обаче не споделям това мнение, но смятам, че е пропуснато доста, което сега трябва да бъде наваксано – например по-силен статистически надзор“, казва Дянков.

По думите му еврозоната е политическа конструкция от самото ѝ начало.  „Наскоро приетият фискален пакт обаче дава нова насока. Смятам, че през следващите години той ще облекчи живота ни и ще бъде фундамент за едно стабилно развитие“. 

Според финансовия министър и в краткосрочен план пактът може да помогне на еврозоната да се измъкне от кризата. По думите му веднага след ратификацията му от всички страни финансовите пазари ще реагират положително и ще се успокоят.

„Що се отнася до страните в криза – там нещата са по-комплексни. Трябва да е ясно, че например Гърция няма да успее в близко бъдеще да изпълни критериите за дефицит. Страната за пета година е в рецесия, а първото нещо, което всеки студент по политикономика учи, е, че правителството започва да губи контрол върху събитията, ако дадена рецесия продължава по-дълго от три години. Отнесено към Гърция това означава, че процесът на реформи трябва да бъде завършен през следващата година или две, в противен случай ще има отново проблеми“.

За разлика от София, където са приети болезнени реформи, в други страни от Южна Европа това не се случва лесно, констатира Die Presse. „Там хората станаха тромави и свикнаха с трансферите от Брюксел. Властва мнението, че ако настояваме достатъчно упорито, те ще ни дадат още повече пари", казва Дянков.

Леко преувеличено, човек би си помислил, че това поведение е подобно на това на разглезено дете, което плаче на висок глас за все повече и повече бонбони. В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си.

В някои части на Южна Европа обаче се разчита повече на милосърдието на другите. Там се твърди, че реформите са трудни по една или друга причина. Да, точно така, те са трудни. Но те са осъществими. Дори в България ние трябваше да се справим с обществените протести и стачки, но се справихме. Но Южна Европа очевидно има проблем да разбере факта, че тази зависимост от чуждестранни пари отслабва техните собствени институции“, казва още Дянков.

Дянков критикува и идеите на френския президент Франсоа Оланд, който намира противоречие между схващанията за пестене и икономически растеж.

„Това е погрешна дихотомия. От политическа гледна точка много удобно, но лесно за дешифриране. Поглед в статистиката за БВП в Европа е достатъчен. През миналата година ръст отчетоха онези страни, които залагаха на бюджетна дисциплина – Полша, Швеция, Финландия, Естония, България. А страни с високи дефицити не помръднаха“, заключава още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Кажи ми каква е огромната разлика между Византийската и Отоманската империя? Да религия това и заедно с онаследяването на трона са единствените разлики между двете. Само да уточня, че и в двете империи не е имало никакво значение кой каква религия е имал. Чак последните години в Османската империя след упадъка и който започва в средата на 18 век се приемат няколко закона които дават предимства на мюсулманското население. Иначе когато османците завладяват Константинопол те приемат почти всичко от града запазват администрацията, както и аристокрацията населението си остава същото като и според съвременните изследвания населението на град Истанбул в Европейската му част няма почти нищо с това в Азиатската му част и генетично те са смесица от балканските народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Бояне, кажи това за правоприемника на византийската империя на гърците и много ще ти се смеят. Колкото до историята, имам бакалавърска диплома по история от софийския университет, с която не се гордея особено. hellwitch ти е отговорил донякъде за Турция и Византия, но няма как едната да е правоприемник на другата, след като не се запазва старото административно-териториално деление, данъците, групите данъкоплатци, а и цялата социална структура. Абсурд, правоприемството е само териториално, и то донякъде. Спокойно можеш да твърдиш, следвайки собствената си логика, че турската империя е правоприемник и на средновековната българска държава. Ще се подпишеш ли под това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Българите сме си ОК! Който е на друго мнение е ***.ераст. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Като цяло за историята си прав с едно изключение.Византийската и Османската империя имат огромна разлика на културно и религиозно ниво. За разлика от 2-та века под византийска власт, то 5-те под османска заличават културата и самосъзнанието ни. Единствено религията и езика ни остават и то много променени. А и да историята ни е умишлено заличена - всички библиотеки и културни паметници на средновековна България са унищожени. Не е, че е сме ги записвали, но за системно унищожавани не само от турците но и от гърците и други.Лошото е, че и в момента сме на нулата в културно отношение, а народ без култура е обречен на асимилация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Това за милиардите са пълните глупости на крадец като Софиянски.Въобще не знам как нямаш срам да цитираш тези лъжи. Как става така, че уж плащаме, а заплатите растат по 10% и повече всяка от последните години. Допълнително само за 2008 ПЧИ са над 6 млрд. евро.Явно важното за теб е да се мрънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Относно това което мислят Германците или Англичаните за нас, това вече си е доста субективно не мисля, че правят голяма разлика от това дали сме Руснаци, Румънци, Арменци , Българи, Гърци и т.н. все някакви диваци там. Ако някой ден влезем в ЕЗ и споделим една валута и не се осерем като Гърците МОЖЕ и да си променят мнението за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Първо това което го пиша не е само от историята, а най-вече на изкараните резултати от генетичните изследванията на всички европейци, където примерно Германците са на около 30 % славяни и т.н. Второ това което казваш за Османското робство дето сме били 500 години показва, че си абсолютно неук по история. Османската империя е мултикултурна империя пряк наследник на Византийската империя. Та на Балканите има само на няколко места етнически Турци, в България това е само в Кърджалийска област, това също е доказано от генетиката. Първо чети после приказвай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Едно нещо е категорично - малко са твърдите знания за българската история, повечето са догадки и предположения. За съжаление самите българи сме допринесли за това - малко сме писали, малко е останало и затова се налага да се разпознаваме през очите на другите - с всички условности на субективния поглед. За последното, ако ти се занимава - Цветан Тодоров, "Откриването на Америка. Въпросът за другия" - за да се види как се пише и западната историография. И там е пълно с манипулации, скрити или недоизказани неща, ама на никого не му се занимава - няма да се котира добре ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Бояне, официалната историография рядко има нещо общо с истината. Ще цитирам по памет покойния академик Александър Фол (не че и неговите тези са особено приемливи, но с тази съм съгласен) - че завършен етногенетичен процес на Балканите през 2 000 г. пр. Хр., а и когато и да било, е само фикция. Формално аргументите ти са верни за славяните, но не можеш да определиш дали прабългарите са южен или северен народ, а дали траките нямат роднини в Европа е доста спорно. С турско присъствие от 5 века по родните земи едва ли е останало много от 3-те посочени етноса. Толкова за формалните аргументи. Апропо, попитай някой британец или германец за какъв точно народ ни смята. Определението за южните народи опира по-скоро до светоусещането, а то е точно като описаното от Дянков и не виждам с какво се различаваме. По историята може да се спори много, включително за факти, които биват възвеличавани от българските историци с цел да си изкарат заплатите и нещо отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ние нямаме нищо общо с южните народи, това пък кой го твърди?Българите са смес от Славяни северен народ, пра Българи които идват от Иран и са близки роднини с Тюрките и Траки които изобщо нямат други роднини в Европа. Южните народи са Гърция, Италия от Рим надолу (северна Италия си е като Германия) и голяма част от Испания, която също е облагородена от Германците преди 6-7 века. Така че чисто южен народ са Гърците, които имат много славянска кръв, но само в северна Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още