IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Южняците са като разглезени деца

В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си, заявява пред Die Presse финансовият министър

10:53 | 29.05.12 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дянков:&nbsp;В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дянков: В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си. Снимка: Ройтерс

Когато България изпълни всички критерии за членство и бъде приета в еврозоната, валутният съюз ще бъде по-силен и ще разполага вероятно с допълнителен политически инструментариум, който в момента липсва. Това заявява в интервю за авторитетния австрийски ежедневник Die Presse финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков.

Решението за създаването на еврозоната е било обосновано политически, а не икономически. „С поглед назад сега може да се твърди, че това е бил грешен подход. Аз лично обаче не споделям това мнение, но смятам, че е пропуснато доста, което сега трябва да бъде наваксано – например по-силен статистически надзор“, казва Дянков.

По думите му еврозоната е политическа конструкция от самото ѝ начало.  „Наскоро приетият фискален пакт обаче дава нова насока. Смятам, че през следващите години той ще облекчи живота ни и ще бъде фундамент за едно стабилно развитие“. 

Според финансовия министър и в краткосрочен план пактът може да помогне на еврозоната да се измъкне от кризата. По думите му веднага след ратификацията му от всички страни финансовите пазари ще реагират положително и ще се успокоят.

„Що се отнася до страните в криза – там нещата са по-комплексни. Трябва да е ясно, че например Гърция няма да успее в близко бъдеще да изпълни критериите за дефицит. Страната за пета година е в рецесия, а първото нещо, което всеки студент по политикономика учи, е, че правителството започва да губи контрол върху събитията, ако дадена рецесия продължава по-дълго от три години. Отнесено към Гърция това означава, че процесът на реформи трябва да бъде завършен през следващата година или две, в противен случай ще има отново проблеми“.

За разлика от София, където са приети болезнени реформи, в други страни от Южна Европа това не се случва лесно, констатира Die Presse. „Там хората станаха тромави и свикнаха с трансферите от Брюксел. Властва мнението, че ако настояваме достатъчно упорито, те ще ни дадат още повече пари", казва Дянков.

Леко преувеличено, човек би си помислил, че това поведение е подобно на това на разглезено дете, което плаче на висок глас за все повече и повече бонбони. В Централна и Източна Европа ние сме свикнали да разчитаме на себе си.

В някои части на Южна Европа обаче се разчита повече на милосърдието на другите. Там се твърди, че реформите са трудни по една или друга причина. Да, точно така, те са трудни. Но те са осъществими. Дори в България ние трябваше да се справим с обществените протести и стачки, но се справихме. Но Южна Европа очевидно има проблем да разбере факта, че тази зависимост от чуждестранни пари отслабва техните собствени институции“, казва още Дянков.

Дянков критикува и идеите на френския президент Франсоа Оланд, който намира противоречие между схващанията за пестене и икономически растеж.

„Това е погрешна дихотомия. От политическа гледна точка много удобно, но лесно за дешифриране. Поглед в статистиката за БВП в Европа е достатъчен. През миналата година ръст отчетоха онези страни, които залагаха на бюджетна дисциплина – Полша, Швеция, Финландия, Естония, България. А страни с високи дефицити не помръднаха“, заключава още Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
http://profesionalist.blog.bg/politika/2012/01/20/genetichni-izsledvaniia-za-proizhoda-na-bylgarite-i-blizostt.886586Ако някой му се чете, има и на Английски много по-достоверни, но мисля това е по-достъпно и добре написано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Беше ми интересно да ги прочета, има много верни неща в статиите, но леко изпадаш в крайности, далеч не сме само наследници на Траките, по-скоро сме с най-много Пра Българска кръв и най-голямото доказателство е точно в езика за момента, но генетиката ще разкаже всичко скоро. Оня линк за Македонците е пряко доказателство за това, че те с с най-много пра Българска кръв от всички Българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
Werter
преди 12 години
Историците ни са в огромен дълг към България, заради кашите които забъркаха и заблудите, които поддържат - за това че дошли от Азия 20-30000 езичници българи-тюрки от Азия, победили Византия и се настанили северно от Балкана, смесили се със славяните и изчезнали до крак. Ха-ха, голям смях. Има много данни, че сме коренно население - преки наследници на траките и държавата ни е поне с 500 г. по-стара, че сме едни от първите християни в Европа и че поне 13 римски императори са с произход от нашите земи, от народа, който по-късно се нарече българи. А гърците - според много историци те дори не са европейци по произход. Ето ви линкове към статии с информация: http://sparotok.blog.bg/politika/2011/06/26/koi-sychini-mita-za-izchezvaneto-na-trakite.772136http://sparotok.blog.bg/politika/2011/07/07/koi-sa-pelazgite-ili-kak-se-krade-bylgarska-istoriia.778839http://kostas.blog.bg/history/2012/02/25/falshifikacii-i-manipulacii-na-bylgarskata-istoriia-1.908870
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 12 години
Последните двама я вземете се разберете по скайп оли по телефона че вашите разисквания вече нямат нищо общо със статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
За времето, за което спорим, турците са били по-неразвити и от нас. Има теории - наистина, крайни - че турците са завладели големи части от Балканския полуостров само с по една тояга в ръка. В основата на завладяването са демографски характеристики - обезлюдяването на териториите, оспорвани в продължение на векове от България и Византия, и демографски взрив в Мала Азия (далеч не турски, а и на народи, които са се присъединили към тях и са приели етническото име).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Бояне, няколко твои твърдения не са верни. Как да няма значение религията, като във Византия всички са православни християни, а в Турската империя от религията ти зависи какви данъци плащаш? Това, че турците запазват администрацията в Константинопол, е напълно логично - как иначе племето от 400 шатри би управлявало толкова голям град? Аристокрацията е на практика администрацията, така че са били принудени да я запазят. Населението също - че кой би им работил иначе? За знамето нямах информацията, но най-вероятно изобщо не са имали такова. Нямаше обаче да им е лесно да приемат полумесеца, ако календарът им в основата си не беше лунен. Съдиш само по външни белези. Иначе за генетичните характеристики ти се доверявам - и изследванията са смислени, а се надявам и данните ти да са точни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Турската империя не е никакъв приемник на Втората Българска държава по няколко причини. Първо няма какво да вземат от нас, всички закони аристокрация и т.н. са били копие на Византийските и ние сме ги взели от тях, така че няма какво да вземат от нас? Второ Българската държава е била доста неразвита във всяко едно отношение, нямало е народ в Европа който да е бил по-неразвит като държава от нашия, така че все едно да твърдя, че Германците в момента ни окупират ще започнат да използват нашите административни традиции просто смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Ако имаш някой познати които да живеят в Истанбул може да ги разпиташ за разликите между европейската част на града и азиатската му част и може да започнеш да схващаш за какво ти говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
И ако трябва да бъдем честни първите 2-3 века няма нито едно въстание срещу турското робство у нас . Защо - защото турската империя е имала доста по развито законодателство то същото по нашите земи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Също така примерно знамето на Турция е знамето на Константинопол и най-пародоксалното е че символът на повечето мюсулмански държави полумесецът и звездата символ на слънцето е символ на град Константинопол разпространен от Турците сред арабите когато се са ги управлявали, който в действителност е християнски символ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още