IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Подходът на правителството за непрекъснато гасене на пожари измества дебатите по далеч по-важни въпроси, касаещи бъдещето на всички

08:17 | 14.03.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Поредният проблем, който попадна пред погледа на премиера, е трапезата за Великден. Трябва да се разследва обезпокояващата тенденция за поскъпване на агнешкото и яйцата. Приоритетът на този въпрос е толкова висок, че той ще бъде разгледан от експертна група от цели трима министри – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов.

Причината – подозрения в спекула.

Преди дни премиерът призна, че действа популистки с бонусите. Сега го прави отново с цените на храните – народът се възмущава и следва бърза и яростна намеса с цел наказание за виновните.

Ситуацията се повтаря около всеки Великден, а и по Никулден – само че с цената на шараните.

По този начин се гасят пожари, не се гради политика. Намесата във всяка потенциална точка на напрежение разпилява възможностите на кабинета да решава наистина важните и стратегически въпроси.

Едва ли в момент, в който дискусията за Сребърния фонд набира сила и се чуват подмятания, че той ще бъде използван като средство за финансиране на правителството, а не както е замислен – като стълб на пенсионната система, Симеон Дянков трябва да разследва цената на агнешкото.

Същото важи и за министър Трайков – при обезпокоителните цени на горивата, в очакване на ново шоково поскъпване на тока и природния газ, при нерешена съдба на АЕЦ „Белене” и куп други належащи въпроси, едва ли агнешкото може да бъде приоритет на политиката.

За министър Найденов е ясно – той е отявлен борец срещу спекулата.

Скъпият Великден е поредният пожар, който ще развълнува обществото, ще получи огромно внимание и ще отмине. А пенсионната реформа, Сребърният фонд, либерализацията на енергийния пазар и неусвояването на европари за земеделие отново ще почукат на вратата. И така – до следващия пожар.

Къде е проблемът с агнешкото?

Закон в икономиката е, че търсенето определя предлагането, не обратното. Потребителите пък са рационални – едва ли са мнозинство онези, които ще потребяват агнешко на каквато и да било цена. Същата е и ситуацията с яйцата.

Когато стоката е скъпа, консумацията се замества с друг продукт – това е начинът, по който работят и по който трябва да работят пазарите. Ако наистина има злоупотреби, мераците и на търговците, и на производителите могат да бъдат рязко охладени от потребителите – при това без намесата на премиера и трима от министрите.

Проблемът, върху който трябва да се фокусират управляващите, не е нито с цените на яйцата, нито с цените на месото. Всъщност с нито едни цени на стоки, свободно търгувани, внасяни и изнасяни от пазара.

Фокусът трябва да е насочен към политики, които увеличават доходите, а не към такива, които свалят цените. Защото сами по себе си високите цени не могат да бъдат толкова голям проблем, колкото ниските доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
В ход е изчистването на дългове /деливъридж/ и докато дълговете не се изчистят ще е зле - високи цени и замразени заплати.Елитът работи за длъжниците с политиката на ниски лихви, а задлъжнялостта е много висока. У нас не е така, защото сме в борд. Затова високи цени, та да има и за кредитора и за ДДС в бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
enforcer
преди 12 години
А като е неадекватно поведението на фирмите е най-лесно да гризнат дървото. Зависи от хората - аз например ще посрещна Великден със свински пържолки :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
mick
преди 12 години
Всичко е относително. Ако не може да се увеличат доходите, би трябва да се намалят цените. Т.е. трябва да се намерят фирми които да предлагат на такива цени, че да са атрактивни на сегашните ни доходи. Според мен фирмите трябва да се съобразяват с пазара, а не обратното.Т.е. не са проблем ниските доходи, а проблем е неадекватното поведение на фирмите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
За толкова им стига акъла на нашите избранници.Ръководенето на държава не е, като футболен мач.То трябва култура, визия, интелект...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Другият момент е, че българският предприемач гледа да прецака работника като му плаща, колкото да не умре. В същото време иска някой да му купува стоките и услугите. Е кажи ми, български производителю, като не плащаш заплати, кой искаш да ти купува продукцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
tati
преди 12 години
Е за това говорим брат ми. Не цените са проблем а заплатите.Със малко пари какво можеш да си купиш-НИЩО! А със повечко пари може да си купиш нещо но ЦЕНАТА няма да ти е проблем чак толкова- ако е същата когато си с малко пари в джоба.И сега другия проблем защо хората ходят на работа и работят без да взимат заплати?Ами като не ти дават заплатата няма да ходиш на работа бе! КОГА ще го разберете бе хора -ти дали ще стоиш у вас гладен или ще ходиш на работа и пак ще стоиш гладен не е ли прецакване по добре си стой в къщи гладен и по малко калории ще изгориш като не работиш и така по малко храна ще ти трябва.А пък на шефа ти няма кой да му свърши работата и тогава и той ще стои гладен! Не е ли така???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още