IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Подходът на правителството за непрекъснато гасене на пожари измества дебатите по далеч по-важни въпроси, касаещи бъдещето на всички

08:17 | 14.03.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Поредният проблем, който попадна пред погледа на премиера, е трапезата за Великден. Трябва да се разследва обезпокояващата тенденция за поскъпване на агнешкото и яйцата. Приоритетът на този въпрос е толкова висок, че той ще бъде разгледан от експертна група от цели трима министри – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов.

Причината – подозрения в спекула.

Преди дни премиерът призна, че действа популистки с бонусите. Сега го прави отново с цените на храните – народът се възмущава и следва бърза и яростна намеса с цел наказание за виновните.

Ситуацията се повтаря около всеки Великден, а и по Никулден – само че с цената на шараните.

По този начин се гасят пожари, не се гради политика. Намесата във всяка потенциална точка на напрежение разпилява възможностите на кабинета да решава наистина важните и стратегически въпроси.

Едва ли в момент, в който дискусията за Сребърния фонд набира сила и се чуват подмятания, че той ще бъде използван като средство за финансиране на правителството, а не както е замислен – като стълб на пенсионната система, Симеон Дянков трябва да разследва цената на агнешкото.

Същото важи и за министър Трайков – при обезпокоителните цени на горивата, в очакване на ново шоково поскъпване на тока и природния газ, при нерешена съдба на АЕЦ „Белене” и куп други належащи въпроси, едва ли агнешкото може да бъде приоритет на политиката.

За министър Найденов е ясно – той е отявлен борец срещу спекулата.

Скъпият Великден е поредният пожар, който ще развълнува обществото, ще получи огромно внимание и ще отмине. А пенсионната реформа, Сребърният фонд, либерализацията на енергийния пазар и неусвояването на европари за земеделие отново ще почукат на вратата. И така – до следващия пожар.

Къде е проблемът с агнешкото?

Закон в икономиката е, че търсенето определя предлагането, не обратното. Потребителите пък са рационални – едва ли са мнозинство онези, които ще потребяват агнешко на каквато и да било цена. Същата е и ситуацията с яйцата.

Когато стоката е скъпа, консумацията се замества с друг продукт – това е начинът, по който работят и по който трябва да работят пазарите. Ако наистина има злоупотреби, мераците и на търговците, и на производителите могат да бъдат рязко охладени от потребителите – при това без намесата на премиера и трима от министрите.

Проблемът, върху който трябва да се фокусират управляващите, не е нито с цените на яйцата, нито с цените на месото. Всъщност с нито едни цени на стоки, свободно търгувани, внасяни и изнасяни от пазара.

Фокусът трябва да е насочен към политики, които увеличават доходите, а не към такива, които свалят цените. Защото сами по себе си високите цени не могат да бъдат толкова голям проблем, колкото ниските доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Наистина проблемът е другаде.А той е че много от парите които харчи държавата не се връщат при хората а изчезват. На всеки 8 милиона похарчени от държавата всеки човек се лишава от един лев а средното четиричленно българско семейство се лишава от 4 лева. При 800 милиона примерно вноска в ЕС се падат по 400 лева на семейство, при 800 милиона бонуси на чиновници пак по 400 лева на семейство, при 1 600 милиона похарчени за АЕЦ Белене напразно, по 800 лева на семейство, за проект Бургас-Александруполос, милиони за щастливи кокошки и прасета, за парникови газове, за измислени глоби от ЕС, натури, заменки и какво ли още не.Там отиват парите, и ще ставаме все по-бедни.А за да няма корупция, вместо да се дават големи заплати и бонуси на разпределящите милиони европейски пари, китайците са намерили много евтино решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
В България нямаме свободен пазар ...затова и няма истинска конкуренция...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Истината е някаде таммммм.... Трябва да се либерализира пазара на..1. горивата - свободен внос от този който поиска2. Тока - да можем да избираме доставчик..3. транспорта - да вози всеки които по закон може да вози - има книжка4. Земеделците да могат да продават навсякаде без ограничения...освобождаването им от данък печалба през първите 5 години от производството на Зем. Продукция.5. и т. н. ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 12 години
Стагфлацията в цяла ЕЗ е факт . Въпросът вече е как да се излезе от нея .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
slayer
преди 12 години
За каква инфлация говорите при увеличение на доходите? Държавата ще пусне печатницата за пари ли? Какво?Говори се за УСЛОВИЯ за бизнес, за СРЕДА, за ОТНОШЕНИЕ. Ей тия работи куцат, ако те се оправят, може да се очаква и подобрение при доходите.P.S. И аз съм на свински пържолки и бира и нека ми е зле
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
Pivoley
преди 12 години
Явно нищо не си разбрал от статията. Идеята е да се създадат условия за икономически ръст, което би довело до намаляване на безработицата и до увеличаване на доходите. А за ръст от поне 4%-5% без инфлация можеш да забравиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
Vinagi Gol
преди 12 години
какво значение има какви са доходите на населението.Говорим за равнището на цените на определени стоки, който са на/над световните, а пък част от цената е разход за труд. Или малко се заплаща труда на работещите /ниски доходи/ илинеефективно производство и накрая или баснословни печалби за прозводителите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
kravata_mu
преди 12 години
а пък дефлацията като е една хуууубава.... страхотна даже. публикацията не е в подкрепа на инфлацията, а в подкрепа на истинските приоритети на министрите и аз съм категоричен, че не цената на агнешкото ни е най-големият проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
opalaa
преди 12 години
Правилна статия! Занимават се с глупости и се хаби енергията на управляващия апарат. Ами нали искат да сме развита страна.В развитите страни всичко е скъпо и хората имат високи доходи , но всеки си изпълнява съвестно задълженията.Ние сме постигнали първото.Остават другите две..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 12 години
Глупости на търкалета много по - добре е да падат цените вместо да се дигат заплатите. Дигането на цените и заплатите напомпва инфлацията. От там спестяванията на хората падат, а тези които имат кредити би трябвало да плащат по малко, но банките са твърде умни за да бъдат прецакани и веднага коригират лихвите тай че на практика излиза че хората са все прецакани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още