IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Подходът на правителството за непрекъснато гасене на пожари измества дебатите по далеч по-важни въпроси, касаещи бъдещето на всички

08:17 | 14.03.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проблемът не е във високите цени, а в ниските доходи

Поредният проблем, който попадна пред погледа на премиера, е трапезата за Великден. Трябва да се разследва обезпокояващата тенденция за поскъпване на агнешкото и яйцата. Приоритетът на този въпрос е толкова висок, че той ще бъде разгледан от експертна група от цели трима министри – Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Мирослав Найденов.

Причината – подозрения в спекула.

Преди дни премиерът призна, че действа популистки с бонусите. Сега го прави отново с цените на храните – народът се възмущава и следва бърза и яростна намеса с цел наказание за виновните.

Ситуацията се повтаря около всеки Великден, а и по Никулден – само че с цената на шараните.

По този начин се гасят пожари, не се гради политика. Намесата във всяка потенциална точка на напрежение разпилява възможностите на кабинета да решава наистина важните и стратегически въпроси.

Едва ли в момент, в който дискусията за Сребърния фонд набира сила и се чуват подмятания, че той ще бъде използван като средство за финансиране на правителството, а не както е замислен – като стълб на пенсионната система, Симеон Дянков трябва да разследва цената на агнешкото.

Същото важи и за министър Трайков – при обезпокоителните цени на горивата, в очакване на ново шоково поскъпване на тока и природния газ, при нерешена съдба на АЕЦ „Белене” и куп други належащи въпроси, едва ли агнешкото може да бъде приоритет на политиката.

За министър Найденов е ясно – той е отявлен борец срещу спекулата.

Скъпият Великден е поредният пожар, който ще развълнува обществото, ще получи огромно внимание и ще отмине. А пенсионната реформа, Сребърният фонд, либерализацията на енергийния пазар и неусвояването на европари за земеделие отново ще почукат на вратата. И така – до следващия пожар.

Къде е проблемът с агнешкото?

Закон в икономиката е, че търсенето определя предлагането, не обратното. Потребителите пък са рационални – едва ли са мнозинство онези, които ще потребяват агнешко на каквато и да било цена. Същата е и ситуацията с яйцата.

Когато стоката е скъпа, консумацията се замества с друг продукт – това е начинът, по който работят и по който трябва да работят пазарите. Ако наистина има злоупотреби, мераците и на търговците, и на производителите могат да бъдат рязко охладени от потребителите – при това без намесата на премиера и трима от министрите.

Проблемът, върху който трябва да се фокусират управляващите, не е нито с цените на яйцата, нито с цените на месото. Всъщност с нито едни цени на стоки, свободно търгувани, внасяни и изнасяни от пазара.

Фокусът трябва да е насочен към политики, които увеличават доходите, а не към такива, които свалят цените. Защото сами по себе си високите цени не могат да бъдат толкова голям проблем, колкото ниските доходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 0
hidko
преди 12 години
Почти напълно съм съгласен с това,че е по-важно доходите да са високи, отколкото цените да са ниски. Но и крайности в тази посока има и е грозно и това. А докато има такива управленци, като оня *** и всичките около него, заради които стачкуват миньорите, все ще е така. А тука ББ мълчи като ***. За всички такива *** - мълчи. Защо ли е тъй? Историята може и да покаже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Нашата оранжерийна соц икономика. Соца замина оранжерията с него, остана само една скраб, ако това наричате икономика, резултатите са налице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Доплащанията за селското стопанство от ЕС за новите страни членки на съюза са едва 25 процента от доплащанията за селскостопанските производители в старите страни членки.Само за това са близки цените на храните в Б-я до тези в Германия. А в САЩ производствените цени на горивата са същите като в Европа, само че ги няма акцизите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Продадоха ЛУКойл, след това енерго разпределителните мрежи и т.н. нито едно правитлство няма и идея как се прави политика. тя не е в цената на агнешкото, пилешкото, рибешкото или в яйцата. ОСНОВНИЯ закон на пазара е търсене и предлагане а не с ДОТАЦИИ. Да те вършат невероятна работа вижте семо как се развива ромската общност ако продължава така ще станат 50 % от населението.Политиката е в неплащането на ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИята на работниците. те не работат за ЧЕСТ, СЛАВА и БЛАГОДЕНСТВИЕ на управляващата върхушка от ПИЛИТбизнесмени или пък АНГАРИЯ, а за да получат това което са си заслужили със своя ТРУД. За своите семейства. Но държава не се управлява от бивши, настоящи ченгета. Богопомазани магистратски семейства, докторски фамилии. Мили СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ инвестирайте в образованието на децата си и съвета към тях е щом завършат да БЯГАТ и когато остареят да се върнат и да изживеят старините си, защото нашата ДЪРЖАВИЧКА все повече заприличва на пенсионерски клуб и *** катун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Европейските лобита успешно затриха нашата собствена икономика. Някакви тикви повярваха, че като вкараме европейските закони тук и автоматично ще започнем да живеем по-добре. Пълни глупости, дори да има полезни европейски практики тук,те веднага са опорочени. Всъщност всичко, което се случва сега е напълно закономерно. Решихме, че икономиката ни може да съществува от потребление и кредитиране, и унищожихме заводите, скапахме университетите и болниците. Както беше в една популярна реклама: "Само с ядене не става"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Свиване на доходи и двойно по-голямо свиване на цените . Това трябва да е политика в целия ЕС и навън за да се получи истински спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
автора е много далече от истината - ако беше вярно, това което е написал, защо в САЩ, и маса други дръжави, производители на петрол и газ, цените са по-ниски, отколкото в държави като БГ и Европа(които нямат природни ресурси)? Не е нормално българските цени на храни да са на нивото на Париж, Рим и прочие. Впрочем, нормално е, ако няма бг производство и всичко е основно внос. БГ производство има - но интересите на световните фирми за месо(от европа, австралия и южна америка) и техните представители в БГ, е родното месо да не може да стига легално до бг кланица и съответно магазин(изисквания за категория ферми и тн). И друго - няма как да имаш доходи, ако не приозвеждаш, не продаваш и не изнасяш. Всичко друго е тъпотия, която се крепи на основата на кредити, трансфери от чужбина, корупция и сива икономика. А общия резултат от многото приказки е БЕДНОСТ и МИЗЕРИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Няма как да купя на децата си Apple, Playstation etc., ако на Вас ви дължа на падеж 1/2 от спестяванията си, а другата 1/2 не мога да пипам, защото съм вързан за EUR. Имам си и старци, имам си и роми - непроизводящи слоеве.Не обичам и БАН,тези ми ти феодални старчета. каквото и да открият, няма как да е добро!Нека продават скъпо, та да вземам ДДС, акцизи, та да си вържа кесията! Високите цени на енергоносителите са следствие от монетарната политика на големите централни банки. Парите от хеликоптерите отиват на пазарите на суровини и петролът лети нагоре. Лукойл се възползва от конюнктурата и още повече надува цените. Всички цени на осовните стоки - храни и енергия- ще се надуят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
ако визираш фирмите които прозивеждат яица - тях ги боли, че ти си на пържоли. Те получават финансиране от държавата, евросубсидии, и с новонаправените фабрики продават продукцията навън. Изобщо не им пука за потреблението в държавата. Ама я им спри субсидиите и евро помощите, да видим дали няма да се борят за всяка стотинка. И на мен ще ми е широко ако държавата ме дотира и получавам субсидии, ама не... аз се боря с всеки клиент за да мога да дам заплати после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 1
tati
преди 12 години
Другият момент е, че българският предприемач гледа да прецака работника като му плаща, колкото да не умре. В същото време иска някой да му купува стоките и услугите. Е кажи ми, български производителю, като не плащаш заплати, кой искаш да ти купува продукцията? Зависи от хората - аз например ще посрещна Великден със свински пържолки :)Е за това говорим брат ми. Не цените са проблем а заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още